Naslovna / Psihologija

I deca mogu da budu energetski vampiri: 7 saveta kako im drugačije usmeriti energiju

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 30. 08. 2023.

U ponašanju dece energetskih vampira postoje brojne varijacije, ali se saveti stručnjaka uglavnom svode na isto: baš kao i u slučaju odraslih energetskih vampira, ne smete pristati na to da oni vode igru

Deca energetski vampiri Ponekad su zaista mali „đavoli“, ali je moguće i izmeniti im energiju Foto: Shutterstock

Energetski vampiri su sve osobe posle kojih se osećate kao isceđen limun, bez imalo životne energije i snage, umorno, malodušno i iscrpljeno. To nije uvek lako, ali odrasle energetske vampire je ipak moguće izbeći. A šta ako su energetski vampiri naša rođena deca i nemamo gde da pobegnemo?

Kako prepoznati da su deca energetski vampiri

Energetski vampiri se hrane tuđom energijom jer ne mogu da stvore ili da održe sopstvenu. Shodno tome, kada deca pokazuju odlike energetskog vampirizma, najveći deo njih skladišti energiju prvenstveno je izvlačeći od roditelja. Sa jedne strane je normalno da smo deci maksimalno posvećeni, da smo tu za sve njihove potrebe. Ali, neka deca vas jednostavno neće ostaviti ni sekund „na miru“. Bukvalno će vam iscrpeti poslednji atom energije. I ne samo vama: bez problema će se ustremiti na brata, sestru, baku, deku ili druge članove porodice.

Ima li razlike u osećaju kada vas „cede“ energetski vampiri deca ili odrasli

Kada je dete energetski vampir, roditelji (češće majke) osećaju se umorno, defanzivno, iscrpljeno, pa čak i depresivno. Ovakvi mališani imaju snažne narcističke sklonosti. Emituju stalnu glad za divljenjem i pažnjom. Poput odraslih emocionalnih energetskih vampira, pronalaze greške i kritikuju druge, što će im pomoći da se osećaju superiorno i da ih kontrolišu. Njihove promene raspoloženja mogu biti brze i zbunjujuće. Uglavnom ne mogu da se nose sa promenama ili izazovima na zdrav način.

Odrasle energetske vampire je mnogo lakše izbeći, na poslu, kod kuće, u društvu. S vremenom ćete naučiti da prepoznate kada imate posla sa emocionalnim energetskim vampirom. Uvlačiće vas u svoje stalne drame, negativnosti, bes i tužne priče. Deca koja su energetski vampiri su slična. Međutim, problem je u tome što dete ima više mogućnosti od odrasle osobe da nas dovede u stanje da se osećamo iscrpljeno, umorno, zbunjeno i dezorjentisano.

Kako se mlađom a kako sa starijom decom koja su energetski vampiri

Iako će se mnogima ova formulacija učiniti pregrubom, suština je u tome da nam deca ponekad zaista crpe energiju mnogo više nego odrasli. Kod onih koje možemo porediti sa efektom koji na nas emituju odrasli ljudi, u pitanju su i neke naizgled svakodnevne stvari. Na primer, dete nas tera se igramo sa njim od jutra do večeri. Ni tada nije zadovoljno, sobom, vama. Čak može nakon dobijanja onoga što je samo tražilo da bude nesrećno, a vi ćete svakako biti iscrpljeni i nemoćni.

U njihovom ponašanju postoje brojne varijacije, ali se saveti stručnjaka uglavnom svode na isto: baš kao i u slučaju odraslih energetskih vampira, ne smete pristati na to da oni vode igru i da manipulišu.

Tehnike promene energije deteta koje ima osobine eneregetskog vampira

  • iako je deci igra prioritet, nemojte pristajati na ultimatum da se stalno igrate sa njima, kada god to požele; neka deca su toliko naporna da insistiraju da ostavite sve svoje poslove da biste se igrali sa njima; činite to, ali ih ičite granicama i tome da mogu lepo da se igraju i sami
  • ponudite im igre koje njihovu energiju fokusiraju na igračku ili neki drugi vid (slagalice, crtanje…), a ne na vas
  • idite na časove roditeljstva ili radionice za roditelje, jer deca energetski vampiri zahtevaju drugačije „podešavanje“ vaših roditeljskih veština
  • potražite pomoć ako je vaše dete previše psihološki zahtevno pa iscrpljuje i sebe i vas.

Tri načina da se nosite sa odraslom decom koja su emocionalni vampiri:

Odrasla deca su kudikamo zrelija, ali ni sa njima nije lako jer je možda kanalisanje njihove energije ispušteno, pa će se i teže vratiti na neki recionalan kolosek. Ipak:

  • ne ispunjavajte svaku želju, bilo da je vezana za nešto materijalno ili na vaše iscpljivanje koje prestaje kada im date ono što žele
  • ne javljajte se na svaki poziv ukoliko nije nešto hitno; do ovoga ćete doći razgovorom i postavljanjem prioriteta, uz obaveznu napomenu da vas zovu samo ako za to postoji izričita potreba ili problem koji ne mogu sami da reše
  • nakon razgovora sa emocionalnim vampirom, obavezno mu dajte do znanja da ne marite mnogo za njegove igre i „napunite baterije“ aktivnošću koja vas najviše opušta ili ispunjava – prosto ne smete pokazati da su vam njihove želje i manipulacije važnije od svega.

Kako se nositi sa ovakvom decom

Bez obzira da li su energetski vampiri u vašem životu deca ili odrasli, imate isti izbor: možete ih pustiti da vode igru i da vas iscrpljuju, ili im postaviti granice. Važno je znati da svađa sa emocionalnim vampirom nije samo beskorisna i neproduktivna, već je destruktivna i dodatno iscrpljujuća. Energetski vampiri vladaju konfliktom, a najteže im pada kada ih mirno ignorišete, bez povišenih tonova i nerviranja – takvu reakciju ne očekuju, pa će im se i energija promeniti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo