Naslovna / Psihologija

Verbalno zlostavljanje u detinjstvu: 5 grupa odraslih zbog kojih deca doživljavaju mentalni stres

Priredio/la: I. V. |19:00 - 19. 10. 2023.

Jasno je da verbalno zlostavljanje u detinjstvu, koje primenjuju odrasli, ima neposredan uticaj  ostavljajući decu da se osećaju nevoljeno, napušteno i poniženo, a ozbiljni problemi tek slede u životu

verbalno zlostavljanje Deca izložena verbalnom zlostavljanju osećaju se osećaju nevoljeno, napušteno i poniženo Foto: Shutterstock

Verbalno zlostavljanje u detinjstvu proučavano je kroz studiju, nedavno objavljenu u časopisu Child Abuse & Neglect. Istraživači su u studiji konsolidovali dokaze o definiciji, merenju i ishodima verbalnog zlostavljanja u detinjstvu radi njegove pravilne klasifikacije i prevencije.

Verbalno zlostavljanje u detinjstvu uporediovo je sa fizičkim i seksualnim zlostavljanjem

Tokom proteklih nekoliko decenija, istraživači su potvrdili negativne doživotne uticaje maltretiranja dece na ponašanje, socijalno, mentalno i fizičko zdravlje. Maltretiranje je široko kategorisano u 4 podtipa, uključujući fizičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje, kao i zanemarivanje. Prevalencija emocionalnog zlostavljanja u detinjstvu je u porastu, posebno verbalnog zlostavljanja koja dolazi od odraslih, kao što je vikanje, omalovažavanje ili pretnje. Uprkos tome što je šteta uporediva sa fizičkim i seksualnim zlostavljanjem, verbalno zlostavljanje dobija manje priznanja.

Postojeći dokazi ukazuju na veću prevalenciju emocionalnog zlostavljanja od drugih vrsta. Nekoliko faktora može doprineti ovoj većoj prevalenci, uključujući širinu definicija emocionalnog zlostavljanja, mogućnost da verbalno zlostavljanje zameni fizičke forme usled preventivnih intervencija, nedostatak preciznih forenzičkih procena i različite kulturne norme. Stoga su potrebna dodatna istraživanja kako bi se precizno definisala, kategorizovala i pozabavila rastuća prevalencija verbalnog zlostavljanja u detinjstvu kao posebnog oblika maltretiranja.

Verbalno zlostavljanje u detinjstvu donosi rizik od besa, depresije, zloupotrebe supstanci, samopovređivanja i gojaznosti

Za ljude koji su često doživljavali viku ili pretnje tokom detinjstva, čak i od neroditeljskih staratelja ili nastavnika, posledice verbalnog zlostavljanja u detinjstvu mogu da se nastave u odraslom dobu i dovode se u vezu sa povćanim rizikom od besa, depresije, zloupotrebe supstanci, gojaznosti i samopovređivanja.

Studija takođe pokazuje da su roditelji odgovorni za većinu verbalnog zlostavljanja u detinjstvu. Pregledom istraživanja utvrđeno je da su glavni počinioci verbalnog zlostavljanja u detinjstvu – roditelji (76,5 odsto), drugi odrasli staratelji u kući (2,4 odsto) i nastavnici (12,71 procenat). Na spisku „zlostavljača“ našli su se i treneri i policija (po 0,6 odsto).

Mentalni stres česta posledica verbalnog mučenja dece

Iako se verbalno zlostavljanje često može svesti na minimum, bilo od počinioca, žrtve ili oboje – šteta koju može da prouzrokuje je značajna.

– Uticaj verbalnog zlostavljanja u detinjstvu primećuju se kod dece i adolescenata, i ako se ne leče, može da se prenese na odraslo doba i utiče na mentalno i fizičko zdravlje. I u istraživanjima i po mom iskustvu, to može da dovede do čitavog niza različitih stanja, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), depresiju, povećan rizik od zloupotrebe supstanci i samoubilačke misli – tako da ima veoma značajne posledice – izdvaja dr Hilit Kletter, psihijatar iz Stanford Medicine Children’s Health i napominje da u centrima za oporavak od upotrebe supstanci, često čuje od savetnika kako je verbalno zlostavljanje u detinjstvu preovlađujući uzrok među osobama koje se oporavljaju.

– To se može manifestovati kao mentalni stres, poremećaji upotrebe supstanci i problemi sa našim odnosom prema drugima – i moramo da pružimo podršku, brigu i empatiju za one koji se još uvek bore – navodi dr Kletter.

Verbalno maltretiranje treba proučavati kao poseban oblik zlostavljanja

Zbog neposrednih i dugoročnih uticaja, verbalno zlostavljanje u detinjstvu treba posmatrati i proučavati kao samostalan oblik maltretiranja, navodi se u studiji. Ova promena bi mogla da obezbedi ciljanu prevenciju i reši trajnu štetu koju reči mogu da nanesu, smatraju autori studije.

– Jasno je da verbalno zlostavljanje u detinjstvu koje primenjuju odrasli ima neposredan uticaj, ostavljajući decu da se osećaju nevoljeno, napušteno i poniženo, što se proteže kroz životni vek, a što dalje dovodi do depresije, anksioznosti i samoubistva – ističe dr Shanta Dube, glavni autor studije i dodaje da ovaj „skriveni problem“ može da dovede do mnoštva problema u odraslom dobu i mora da bude na radaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo