Naslovna / Psihologija

Suze mogu da oslabe agresivno ponašanje, tvrdi studija

Priredio/la: D. T.|13:30 - 06. 01. 2024.

Suze su signal ranjivosti i bespomoćnosti, prirodno sredstvo koje uklanja bakterije ili prašinu iz očiju, ili način za manipulaciju

plač suze plakanje Plač je prirodan način izražavanja emocija Foto: Schutterstock

Suze sadrže supstancu koja može da oslabi agresivno ponašanje, navodi istraživanje Weizmann Institute u Izraelu. Stručnjaci veruju da se su suze razvile kao snažan mehanizam zaštite novorođenčadi i dece od mogućih povreda. Ma koliko delovalo neverovatno, naučnici tvrde da ženske suze mogu za više od 40 odsto da smanje mušku agresiju. Do ovog zaključka došlo se posle serije kompjuterizovanih testova.

Naučnici koji stoje iza ove studije veruju da suze imaju sličan efekat i u realnim uslovima. Suze mogu da suzbijaju nasilno ponašanje, smatra neurobiolog dr Noam Sobel sa Weizmann Institute u Izraelu.

Suze ukazuju na ranjivost

Suze su bile tačka spoticanja za Čarlsa Darvina koji je istražujući emocije kod čoveka i životinja 1872. godine,  posmatrao lučenje suza kao besmislenu pojavu. Ipak tokom sledećih 150 godina naučnicu su proučavali ulogu suza u ljudskoj evoluciji.  Vremenom se došlo se do saznanja da su one signal koji ukazuje na ranjivost i bespomoćnost, ali i prirodno sredstvo koje na najbolji način uklanja bakterije ili prašinu iz očiju.

Sastavljene su od 99 odsto vode. Sadrže i soli, enzime koji razgrađuju bakterije i antitela čija je uloga da štite oko od delovanja mikroba.

Umanjuju nivo testosterona

Iako bi mnogi rekli da ima mnogo bitnijih tema koje bi trebalo da budu predmet naučnog rada, dr Sobel duži niz godina istražuje ulogu suza u ljudskom ponašanju. Navodi čak da „miris ženskih suza umanjuje nivo hormona testosterona kod muškaraca“, s tim da nije dovoljno jasno kako suze na kraju deluju na ponašanje muškaraca.

U najnovijoj studiji snimci na skeneru su otkrili postojanje funkcionalnije povezanost između regiona mozga zaduženih za čulo mirisa i za agresivno ponašanje.  Nije do kraja još poznat ovaj mehanizam, ali i sama dr Sobel priznaje da je malo verovatno da će supstance u suzama u bitnoj meri uticati na društvene interakcije odraslih. Veruje, ipak, da suze mogu da imaju ulogu u zaštiti od nasilja najranjivijih kategorija – novorođenčadi i dece.

Beba nije  u stanju da kaže:“ Nemojte da budete agresivni prema meni“. Bebe imaju ograničenu komunikaciju i bespomoćne su. Suze bi mogle u ovim situacijama da snize nivo agresije – smatra dr Sobel.

Društveni kontekst

Ad Vingerhoets, sa University of Tilburg koji nije učestvovao u studiji  veruje da ima smisla da suze na neki način inhibiraju agresiju, jer bebe plaču kada im nešto smeta ili kada su bolesne kako bi preživele. I psiholog dr Minna Lyonssa  sa Liverpool John Moores University veruje da one mogu da smanje nivo nasilnog ponašanja, ali i upozorava da je potrebno uraditi još dosta studija o ljudskom ponašanju pre nego što se iznesu zaključci.

–  U stvarnom životu stvari  izgledaju bitno drugačije. Suze tokom porodičnog nasilja retko kada dotiču osobu koja se ponaša na agresivni način. Nisu signal koji će zaustaviti nasilje u svim situacijama. Društveni kontekst je veoma bitan, ali i veoma komplikovan faktor, jer suze mogu da budu i način manipulacije drugim osobama – navodi dr Minna Lyonssa.

Tri vrste suza

Naučnici kažu da postoje tri vrste suza. Prve su one koje se emituju kada trepćemo, sa ulogom da štite i neguju oči. Druga vrsta su posledica iritacije oka, na primer kada čestice prašine dospeju u oko. Treća vrsta su suze koje se emituju prilikom neke jake emocije. Veruje se da ove suze ako su posledica fizičkog bola sadrže veće količine beta-endorfina.

Savet da se isplačemo kako bi nam bilo lakše, kako tvrde stručnjaci ima smisla. U stanju duboke tuge, stresa suze mogu da donesu olakšanje. Plakanje prati pojačana aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema, čija je uloga da uspori rad srca i smiri telo posle stresa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo