Naslovna / Psihologija

Sanjate trudnoću, svoju ili tuđu? Evo šta bi to moglo da znači

Priredio/la: I. V.|20:00 - 10. 12. 2020.

Način na koji sanjate trudnoću nosi  poruku iz podsvesti

trudnoća Mašatata i sanjate o trudnoći, a to znači… Foto: Shutterstock

Snovi mogu da budu fascinantan i informativan pogled u našu podsvest. A, kada sanajmo čudne stvari poput pauka ili bivšeg, to bi moglo da nas natera da se zapitamo o čemu se radi. Pa šta onda znači kada sanjate trudnoću objašnjava dr Lesli Elis, psihoterapeut i stručnjak za snove, koja podseća da se značenja snova uvek prepuštaju sanjaru, jer samo vi koji sanjate možete da kažete da li neko tumačenje ima smisla za vas. Zato što snovi nikad nisu jednoznačni. Dr Elis ističe da je praksa pokazala da postoji sedam vrsta trudničkih snova. A evo šta oni znače.

1. Trudni ste u snu

Snovi su tipično metaforički i simbolični, kaže dr Elis, tako da ako sanjate da ste trudni ne znači da jeste (iako ne znači da niste). Trudnoća se često smatra kreativnim procesom. Ako postoji nešto poput nekog projekta ili cilja na čijem ostavrenju radite – to je nešto što može da predstavlja trudnoća iz snova.

2. Porađate se u snu

U skladu s prethodnim, rađanje u snu bi simbolizovalo realizaciju, ostvarenje kreativnog projekta na kojem radite. Dr Lesli Elis navodi primer da mnoge žene dok pišu knjigu ili prave planove za kupovinu kuće/stana, često sanjaju da su trudne. A kada se to dese, objave knjigu ili kupe stan, sanjaju da su se porodile.  Dakle, trudnoća može da označava  puno toga – stvaranje kreativnog proizvoda, a porođaj pojavu nečeg novog, nečeg što je potvrda nekog životnog cilja.

3. Neko drugi je trudan u snu

Dr Elis primećuje da postoji čitav niz mogućnosti ako sanjate da je trudan neko koga poznajete. Ali, opet se vraća kreativnosti tako što objašnjava da to može da znači da ste uključeni u kreativni proces, ali da neko drugi nosi teret, preuzima zasluge ili radi nešto kreativno što biste vi možda želeli za sebe. U ovom slučaju uvek treba obratiti pažnju na to ko je određena osoba koju sanjate, a osvrnite se i na prirodu vašeg odnosa s njom.

4. Nepoznata osoba je trudna

Ako sanjate trudnu nepoznatu ženu, i možda ste čak i svedok porođaja, to bi moglo da znači da ste na neki način odvojeni od svog kreativnog procesa. Možda se dešava neki proces u koji niste uključeni, osećate se nadahnuto ili se ne osećate sposobnim da započnete projekat za koji ste pozvani da učestvujete.

5. Ako sanjate simptome trudnoće

Ako je vaš proces rada, stvaralaštva pomalo „vijugav“, suočavate se sa preperekama u radu, to se u vašim snovima može prikazati kao jutarnja mučnina ili drugi simptom trudnoće. U tom slučaju razmislite sa kojim se problemima se suočavate i kako (ili da li) imate veze sa njima.

6. Otkrivanje trudnoće

Kada u snu otkrijete da ste trudni, to često može da predstavlja novi početak ili nešto što će promeniti vaš život. Dr Lesli Elis ističe da se ovakav san može odnositi na bilo kakav novi početak koji prvo započinje interno, a kasnije se manifestuje spolja.

7. San da ne možete da zatrudnite

I na kraju, ako sanjate da ne možete da zatrudnite, to može da bude slučaj blokade nekog stvaralčkog procesa,  nemogućnost pokretanja nečega novog. Naravno, ako ste radno sposobna žena, na usponu karijere, i ako vam je na pameti bila trudnoća ili plodnost, ovakav san bi mogao da se protumači doslovnije.

Kako odreagovati na snove o trudnoći

Bilo koja vrsta sna o trudnoći mogla bi da bude pomalo alarmantna, ali često su snovi više simbolični nego doslovni. Stručnjaci kažu – uvek je korisno proveriti i doslovno značenje sna. Ponekad su naši snovi direktna referenca na našu javu, naš realni život. U snu možemo „pokupiti“ one suptilne znake iz tela koji nisu dostupni našem budnom umu, pa ako se trudnički san doživi kao zdravstveno upozorenje ili radosna vest o stvarnoj bebi na putu, to su stvari koje bi osoba možda želela da proveri pre nego što pređe u metaforično carstvo.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo