Naslovna / Psihologija

Kako da u životu budemo više praktični, a manje emotivni

Priredio/la: S.St.M.|19:00 - 01. 04. 2024.

Ako naučimo kako da u životu budemo praktičniji i manje emotivni to može da nam pomogne da vodimo uređeniji život u kojem se fokusiramo na sebe, a ne na zadovoljstvo drugih

više praktični, manje emotivni Naučite umetnost zdrave komunikacije kako biste postali logičniji i praktičniji u životu Foto Shutterstock

Često u svakodnevnim životu težimo da svaki aspekt sagledamo kroz emotivno sočivo koje postoji u svima nama. Međutim, to možda nije uvek najbolji način da se sagledaju stvari. Kada naše emocije nadvladaju nas i naš pogled na svet, možemo se osećati ranjivije i donositi odluke u pogrešnom stanju uma. U takvim trenucima možemo da se zapitamo: „Da li je u životu bolje da budemo više praktični, a manje emotivni?”

Kako da u životu budemo više praktični

Postoje načini da se stekne praktična perspektiva u životu. Psihijatar dr Shivangini Singh dala je za HealthShots nekoliko saveta koji mogu da nam pomognu da shvatimo kako da budemo praktični, a ne emotivni.

1. Prihvatite svoje emocije

Život teče dan za danom. Ali problem nastaje kada se odupremo prirodnim događajima u životu. Umesto da prihvatimo i prepustimo se prirodnom toku života, mi se opiremo stvarima koje ne idu onako kako smo planirali ili zamislili. Naučite da prihvatite čak i pogrešne i loše delove sebe. Sa prihvatanjem dolazi mir i bistrina, kao i vizija za donošenje racionalnijih odluka.

– Prihvatite da ste emotivna osoba. Budite realni i ne pokušavajte da potisnete svoja osećanja jer ona kasnije mogu da izbiju u svojim najstrašnijim oblicima – ljutini ili frustriranosti – kaže dr Singh.

2. Identifikujte svoje okidače

Ako želite da steknete moć nad svojim emocijama i postanete praktičniji onda morate da počnete da igrate pametno tako što ćete prvo naučiti da identifikujete svoje okidače. Jednom kada postanete svesni, možete postati dovoljno mudri da se u svom umu ne bavite pričama ili sumnjama. Dr Singh dodaje da se treba fokusirati na trenutke kada postajete preterano emocionalni i identifikovati okidače takve situacije. Takve događaje treba zapisati da biste kasnije mogli da razmislite o alternativnom načinu na koji ste se mogli da reagujete.

3. Promenite svoj pristup

Odluke donete u stanju emocionalnog nemira ne vode ničemu dobrom. Svi moramo da se potrudimo da počnemo objektivno da gledamo na događaje u životu kako bismo svojim životom bolje upravljali. Stoga, nemojte donositi odluke kada doživljavate svoj najviši nivo emocija jer ova stanja obično brzo prolaze. Umesto toga, sačekajte da uzbuđenje prođe i počnete bolje da se osećate pre nego što odlučite šta ćete preduzeti, predlaže dr Singh.

4. Razgovarajte i komunicirajte

Kada se nešto loše ili neočekivano dogodi u našim svakodnevnim odnosima, preteramo sa svojim emocijama i zatvorimo ih umesto da im damo oduška. To dalje vodi do gušenja emocija i na kraju gubimo racionalnost. Radite na svojim komunikacijskim veštinama kako biste efikasno oslobodili svoje emocije u obliku pravilnog dijaloga umesto da skrivate svoje emocije, što može da poveća vaše unutrašnje nemire.

5. Upravljajte sobom, imajte samokontrolu

Stalno težite da vidite širu sliku. Razmotrite najgori i najbolji scenarij koji bi iz ovoga mogao da proizađe. Shvatite da je sve, čak i vaša radost i tuga, prolazno. Samo vi imate kontrolu nad sobom. Ne morate da se trudite da dominirate nad drugima.

6. Ne dozvolite da na vas utiču pohvale ili kritike

Ako pokušavate da se oblikujete prema pohvalama i kritikama koje dobijate od drugih, niste praktična osoba. Ako želite da znate kako da budete praktični, pokušajte da prihvatite činjenicu da sve što radite u životu može biti podložno kritici. Pokušaj da ugodite drugima i da promenite svoj stav o stvarima samo da bi se osećali prihvaćenim, nije odlika praktične osobe. Radite na izgradnji sopstvenog identiteta, svog mišljenja i svoje ličnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo