Naslovna / Psihologija

6 jednostavnih koraka da vaša veza ne zapadne u rutinu

Priredio/la: I.N.|16:00 - 28. 01. 2021.

Potrebno je da uložite određeni napor, da radite na poboljšanju kvaliteta odnosa i menjate obrasce ponašanja, kako ne biste upali u rutinu

sms poruka volim te

Ponašanje koje neguje bliskost jača partnerski odnos Foto: Shutterstock

U svakoj vezi se vremenom razvijaju obrasci. Obrasci u ponašanju, obrasci u emocijama, obrasci onoga što očekujemo od partnera (i nas samih). Oni definišu svakodnevnu interakcije među partnerima. Mogu da budu dovoljno „zdravi“ da vezu održavaju, ali ako želite da ona napreduje, a ne samo da se „održava se u životu“, potrebno je da oboje uložite određeni napor, da radite na poboljšanju kvaliteta odnosa i menjate obrasce, kako ne biste upali u rutinu.

Kako da veza napreduje?

Psiholozi nastoje da identifikuju obrasce koji obećavaju zdravo funkcionisanje odnosa. Pokazalo se da se svaki trud koji se ulaže na usvanjanju novih oblika pokašanja i ulaganju većeg napora u odnos neminovno isplati.

1. Preuzmite odgovornost

Odgovorno ponašanje pomaže u ublažavanju potencijalnih štetnih efekata kolebanja, kriza i stresova kroz koje prolazite sami ili sa partnerom. Znamo da veze mogu da trpe pred stresorima sa kojima se suočava jedan ili oba partnera: stres na poslu, porodični problemi ili bilo koja druga vrsta potencijalno toksične pojave može da predstavlja pretnju po vaš odnos. Kada ljudi vežbaju odgovorno ponašanje, posvećuju punu pažnju partneru, zaista slušajući i izražavajući brigu i zabrinutost i za njegove probleme. Ovaj gest uveliko pomaže u zaštiti odnosa. Ovo se posebno odnosi i na kolebanja u današnjem vremenu, vremenu pandemije, čije posledice stvaraju pritisak na gotovo svakog pojedinca.

2. Nek partner bude preči od vašeg telefona

Ako ste čuli za „tehno-smetnje“ (tehnologija + smetnje), verovatno vam je poznato da telefoni mogu da predstavljaju prepreku, kočnicu, smetnju u vezama. Neprekidno gledanje u ekran – iščitavanje vama zanimljivih sadržaja, „četovanje“ sa trećim licima, proveravanje sadržaja na društvenim mrežama… A tu su i oni malo „veći neprijatelji veza“, poput veb lokacija i slično. Dok „visite“ na svojim telefonima, ignorišete partnera, pa ako u tome nemate meru, sigurno je da odnos trpi.

Ali, da li ste zaboravili da telefonima možete da se poslužite i kako biste poboljšali kvalitet odnosa? Slanjem pozitivnih tekstualnih poruka možete da povećate zadovoljstvo, kako vašeg partnera, tako i sopstveno. Ovo je veoma jednostavan korak koji pogoduje „zdravlju veze“ i čini dobro ovom odnosu.

3. Negujte psihološku fleksibilnost

Lako je kruto izražavati svoje želje i postavljati zahteve, ali istraživanja pokazuju da parovi i porodice mnogo bolje funkcionišu kada pojedinci vežbaju psihološku fleksibilnost. Otvorenost, svest, uzimanje u obzir konteksta i držanje perspektive uveliko pomaže u smanjenju negativnosti kad se pojavi problem, umesto da on eskalira. Na sreću, psihološka fleksibilnost može da se „trenira“.

4. Upoznajte se na nov način

Kada ste poslednji put vi i vaš partner razgovarali o svojim strahovima, radostima, sećanjima ili nadama? Ako ćaskanja o neformalnim temama ili svakodnevnim planovima postanu rutina, razmislite o tome da kroz razgovor nastavite da radite na intimiziranju.

Istraživanja su pokazala da parovi koji u razgovorima iznose intimna osećanja i doživljaje zapažaju porast osećaja bliskosti u odnosu, u odnosu na one koji se bave pukim „ćaskanjem“. Možda se iznova zaljubite, postavljajući jedno druome intimna pitanja, učestvujući u autentičnom samootkrivanju i obraćajući više pažnje na partnera i njegove emocije i doživljaje stvarnosti.

5. Prisećajte se srećnih vremena

Nije svaki dan tokom trajanja veze uzbudljiv, ali imamo uspomene na koje možemo da se pozovemo, bez obzira na okolnosti, onda kad upadnemo u monotoniju. Istraživanja pokazuju da su parovi koji vreme provode prisećajući se trenutaka u kojima su se zajedno smejali, bili radosni, zabavnih momenata, primetili veći porast zadovoljstva vezom, u odnosu na one koji su se prisećali drugih sadržaja. Dakle, „kopajte po arhivi“ memorije i onda kad osetite da je vaš odnos potrebno ojačati, podelite razgovor o nekim srećnim zajedničkim trenucima.

6. Osetite i izrazite zahvalnost

Odnosi se grade na sitnicama, a zahvalnost je divan primer moćnog ponašanja koje može pozitivno da promeni odnose. Da biste osećali zahvalnost, potrebno jeda uočite šta partner čini za vas, vašu porodicu ili vašu vezu. Zahvalnost je emocija orijentisana na drugoga.
Izražavanje zahvalnosti prouzrokuje niz pozitivnih efekata. Čini da se partneri osećaju više povezano i zadovoljnije u vezi, a povećava i obostranu želju da se radi na poboljšanju odnosa.

Odnosi nisu statični

Odnosi nisu statični. Obraćanje pažnje na obrasce u vašoj vezi može da vam da uvid u njenu dinamiku. Možda je odnos dobar, ali može da dobije na kvalitetu ako preduzmete ove male korake. Ponašanje koje neguje bliskost svakako jača odnos i pomaže zajedničko funkcionisanje.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo