Naslovna / Psihologija

Šta je desno, a šta je levo – nedoumica je koja muči mnoge odrasle osobe

Priredio/la: D. T.
19:00 - 25. 03. 2022.

Zabune pri određivanju desne i leve strane nemaju veze sa inteligencijom, ipak, ako imate ovakve probleme, pokušajte da se ponašate kao pilot u najbitnijim fazama leta

desno levo Razlikovanje leve i desne strane složen je neuropsihološki proces Foto: Shutterstock

Šta je desno, a šta je levo? Na prvi mah izgleda čudno ali mnoge odrasle osobe nekada nisu u stanju da razlikuju desnu od leve strane . Vozite, a neko vam da uputstvo da skrenete na levu stranu, uspete to da uradite, ali tek posle male pauze. Razlikovanje leve i desne strane složen je neuropsihološki proces koji uključuje nekoliko neuroloških funkcija, kao što su sposobnost integracije senzornih i vizuelnih informacija, jezičku funkciju i pamćenje.

Ljudska greška u korenu uzroka

Poteškoće sa određivanjem leve i desne strane, uglavnom, nisu nešto što bi moglo osim male zabune da unese veliku pometnju u svakodnevni život. Ipak, ako se bavite nekim teškim poslom posledice mogu biti u nekim slučajevima razorne. Zamislite hirurga, koji umesto levog operiše desni bubreg. Iako postoje sistemi, provere i ravnoteže za predviđanje i minimiziranje ovakvih slučajeva kada se dogode, ljudska greška često je u korenu uzroka.

Nije neurološko oštećenje

Poteškoće da odredimo šta je desno, a šta je levo nisu posledica nekog ozbiljnog neurološkog oštećenja. Još su u prošlom veku rađena istraživanja u kojima su učestvovale zdrave osobe bez neuroloških poremećaja. Rezultati su pokazali da je nemogućnost trenutnog razlikovanja leve i desne strane u prostoru česta, posebno među ženama.

Koren problema je u lateralizaciji mozga, to jest, načinu na koji su određene funkcije vezane za desnu, odnosno levu hemisferu mozga. Neke studije pokazuju da postoji izvesna veza između stepena lateralizacije i poteškoća razlikovanja leve i desne strane.

Efekat „odvlačenja pažnje“

Poteškoće sa razlikovanjem desne i leve strane nikada ne dešavaju izolovano. Prometna i složena mesta za rad pogodno su tlo da se ovako nešto desi. Ukoliko u isto vreme radite više poslova, razgovarate telefonom, a kolege vas stalno nešto pitaju moguće je da ćete u jednom momentu desnu stranu zameniti levom.

U jednom ispitivanju 234 studenata medicine je bilo izloženo tipičnim uslovima koji vladaju je jednoj bolnici – buci, istovremenom obavljanju više poslova. Čak i pozadinska buka je bila dovoljna, da pojedincima odvuče pažnju, pa da zaborave šta je levo, a šta desno. Rezultati su bili još lošiji kod one grupe, koja je morala pored svega da odgovara na dodatna pitanja. Efekat odvlačenja pažnje je bio izraženiji kod starijih studenata i žena. Zanimljivo je da su mnogi od učesnika istraživanja mislili da ne prave greške.

Kontra tehnike

U slučaju da ne znamo, šta je desno, a šta je levo, postoje neke tehnike koje mogu biti od pomoći. Palac desene ruke, postavljen pod pravim uglom u o odnosu na kažiprst u obliku slova L može nas uputiti na levu stranu. Ipak, i neke od tehnika nisu uvek u stanju da svima ukažu tačno šta je desno, a šta je levo.

Zabune pri određivanju desne i leve strane nemaju veze sa inteligencijom. Ipak, ako imate ovakve probleme, pokušajte da se ponašate kao pilot u najbitnijim fazama leta – uzdržite se od nepotrebne konverzacije i izbegavanje svako odvlačenje pažnje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo