Naslovna / Psihologija

Za smirenje i prevenciju depresivnog raspoloženja voda je blagotvorna

Priredio/la: D. T.|19:00 - 05. 09. 2022.

Plivanje u vodi ili sam pogled da vodu ima višestruke koristi za mentalno zdravlje. Voda izaziva neki oblik strahopoštovanja, podseća nas da postoji nešto jače i veće od nas, opominje na prolaznost i širi naše vidike

voda Voda, pa i samo u virtuelnom obliku, može  umiriti simptome napetosti ili nervoze. Pogled na reku način je da ojačamo psihičko zdravlje Foto: Shutterstock

Voda, pa i samo u virtuelnom obliku, može  umiriti simptome napetosti ili nervoze. Pogled na reku ili more nekada je dobar način način da ojačamo naše psihičko zdravlje i sprečimo depresivno raspoloženje, pokazuju neka istraživanja.

Voda ima višestruke koristi za psihičko zdravlje

Voda može da opusti i smiri napete nerve kada plivamo ili samo sedimo na obali mora ili reke, smatra dr Natalie Azar.
Blagodeti vode smo svi iskusili ali nismo ih nikada u punoj meri bili svesni – kaže dr Azar.

Plivanje u vodi ili sam pogled da vodu ima višestruke koristi za mentalno zdravlje. Voda izaziva neki oblik strahopoštovanja, podseća  da postoji nešto jače i veće od nas, opominje na prolaznost i širi naše vidike.

Umirujuće slike i zvuci

Voda utiče na naša čula. Zvuk vode, pogled na vodu, miris mora ili reke može biti veoma umirujući. Miris slanog morskog vazduha, pa čak mulja može smiriti napete nerve.

U vodi se prelama svetlost, voda se kreće, šum talasa usmerava pažnju i relaksira telo – kaže dr Azar.

Nedavna istraživanja navode da boravak blizu vode,„plavog prostora“ pozitivno deluje na mentalno zdravlje i smanjuje nivo stresa. Studija objavljena u časopisu Scientific Reports otkriva da osobe koje žive pored “plavih prostranstava” imaju manji rizik od problema sa mentalnim zdravljem.

Druga studija, publikovana u istom časopisu, istraživala je uslove života i zdravstveno stanje žitelja 18 zemalja sveta. Istraživanje je navelo da se manji stepen psihičkih problema registruje u onim delovima sveta, čiji žitelji češće borave u prirodi, na moru ili na reci.

Nije zamena za terapiju, ali je način da se osećamo bolje

Boravak u prirodi, nije zamena za terapiju, ali može na neočekivane načine da utiče na to da se osećamo bolje i smireno.

Ukoliko niste u prilici da budete u prirodnom okruženju na moru, račina se i boravak pored reke, kanala, bazena ili fontane – kaže Azar.

Dovoljan je i boravak pored vode u virtuelnom svetu, ukoliko niste u stanju da sebi priuštite boravak pored vode. Fotografija morske obale, šum morskih talasa mogu da učine da budemo bolje i da na snizi nivo stresa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo