Psihologija

Depresija ili anksioznost? Koje su sličnosti, a koje razlike i šta se kako leči

Piše: eKlinika

"Depresiju osoba oseća a drugi je primećuju" - naglašava u prvom ePodcastu prof. dr Slavica Đukić Dejanović, psihijatar i psihoterapeut

Danas, na drugi rođendan portala eKlinka, kao poklon koji smo namenili vama, počinjemo sa emitovanjem našeg ePodcasta. U prvoj epizodi ePodcasta razgovaramo o tome postoje li sličnosti između anksioznosti i depresije i koji znaci ukazuju na jedno, a koji na drugo stanje.

Ukoliko se pitate zašto u našem ePodcastu danas razgovaramo baš o ovoj temi, odgovor je da je depresija jedno od najtežih stanja u koje čovek može da uđe i nema ni jedne osobe na svetu koja u nekim okolnostima ne ispoljava simptome depresije.

– Depresivna osoba obično je i napeta. Osamdeset odsto depresivnih osoba oseća anksioznost, a s druge strane, osobe koje boluju od anksioznih poremećaja sekundarno su depresivne. Ove dve psihopatologije obično se prepliću – kaže za portal eKlinika prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović nam otkriva po čemu se može prepoznati depresivna osoba i šta znači znak omega na čelu. Zašto neki ljudi prečesto uzdišu i da li neprospavane noći znače da smo depresivni ili anksiozni?

Za kraj, naša sagovornica daje savet zašto je važno lečiti depresiju i kako prepoznati prve simptome naredne depresivne epizode.

U ePodcastu na početku teksta pogledajte koja pitanja psihoterapeut postavlja pacijentu kada dođe na pregled.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.