Naslovna / Vesti

SZO odobrila za hitnu upotrebu indijsku Covaxin vakcinu protiv covid 19

Priredio/la: Ma.R. - I. V.|18:09 - 03. 11. 2021.

SZO je saopštila da je Covaxin vakcina efikasna oko 78 odsto u prevenciji teškog oblika covid 19 i da je „izuzetno pogodna” za siromašne zemlje

Covaxin vakcina, covid 19 Indijska Covaxin vakcina protiv covid 19 je osma koja je dobila hitno odobrenje SZO Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija SZO danas je dala dozvolu za hitnu upotrebu Covaxin vakcine protiv korona virusa razvijenoj u Indiji. SZO garantuje za sigurnost vakcine koju su regulatori u zemlji dozvolili mnogo pre nego što je završeno napredno testiranje bezbednosti i efikasnosti.

Osma covid 19 vakcina dobila zeleno svetlo SZO

Zdravstvena agencija UN navela je u saopštenju da je odobrena Covaxin covid 19 vakcina, koju je napravio indijski Bharat Biotech. Ovaj potez čini Covaxin osmom vakcinom protiv covid 19 koja je dobila zeleno svetlo SZO.

– Dozvola za upotrebu u hitnim slučajevima proširuje dostupnost vakcina, najefikasnijih medicinskih alata koje imamo za okončanje pandemije – izjavila je dr Mariângela Simão, pomoćnica generalnog direktora SZO za pristup lekovima i zdravstvenim proizvodima.

Vakcinu Covaxin razvila je kompanija Bharat Biotech u partnerstvu sa Indijskim savetom za medicinska istraživanja, vladinim glavnim istraživačkim telom. Vakcina je napravljena korišćenjem umrtvljenog korona virusa, inaktiviranog SARS-CoV-2 antigena kako bi se podstakao imuni odgovor, a daje se u dve doze, sa intervalom od četiri nedelje, za sve starije od 18 godina. Pakuje se u bočicama sa jednom dozom i bočicama sa više doza – od 5, 10 i 20.

78 odsto zaštite od teškog oblika bolesti

SZO je saopštila da je Covaxin vakcina efikasna oko 78 odsto u prevenciji teškog oblika covid 19 i da je „izuzetno pogodna” za siromašne zemlje zbog mnogo lakšeg zahteva za skladištenje.  Ekspertska grupa koju je sazvala SZO saopštila je da nema dovoljno podataka o bezbednosti i efikasnosti vakcine kod trudnica, kao i da se planiraju studije koje će se baviti tim pitanjima.

Indijski regulator za lekove odobrio je Covaxin vakcinu u januaru ove godine, mesecima pre nego što su završena opsežna testiranja na ljudima, što je izazvalo zabrinutost zdravstvenih stručnjaka da je vakcina prerano odobrena. Zatim je Bharat Biotech u julu objavio rezultate koji pokazuju da je vakcina bila oko 93 odsto efikasna u prevenciji teškog covid 19 i otprilike 65 procenata efikasna protiv infekcije zaraznijom Delta varijantom.

Pomoć za siromašne zemlje

Do danas je Svetska zdravstvena organizacija dala hitno odobrenje za vakcine Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm i Sinovac. Vakcine koje je odobrila SZO mogu se koristiti kao deo COVAX napora koji podržavaju UN za distribuciju vakcina protiv covid 19 i deljenje doza sa siromašnijim zemljama.

Donošenje odluke bilo je očekivano prošle sedmice, ali je Tehnička savetodavna grupa SZO zatražila neke dodatne informacije od proizvođača, pre konačnog procenjivanja rizika.

Tehnička savetodavna grupa je utvrdila da vakcina Covaxin ispunjava standarde Svetske zdravstvene organizacije za zaštitu od covid 19, da je korist od vakcine daleko veća od rizika i da vakcina može da se koristi – objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu SZO.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo