Naslovna / Vesti

Pfizer počeo sa testiranjem vakcine protiv Omikron soja

Priredio/la: Ma.R.|12:02 - 26. 01. 2022.

Planirano je da se efikasnost nove vakcine testira i kao moguća četvrta doza, za osobe koje su treću dozu osnovne verzije Pfizer vakcine primile u periodu od tri do šest meseci ranije

Pfizer vakcina Vakcina kompanije Pfizer/BioNTech možda neće biti spremna u martu, kako je najavljeno Foto: Shutterstock

Kompanija Pfizer/BioNTech saopštila je da je počela klinička studija namenjena testiranju nove vakcine protiv korona virusa koja je, ciljano pravljena da deluje na Omikron soj. Vakcina bi trebalo da bude u redovnom režimu zaštite sa tri doze, kod ljudi koji do sada nisu vakcinisani, i kao treća doza za one koji su imunizovani sa dve osnovne verzije Pfizer vakcine.

Pfizer vakcina protiv Omikron soja ispituje se i kao četvrta doza

U studiju bezbednosti i efikasnosti biće uključeno više od 1.400 osoba. Planirano je da se efikasnost nove vakcine testira i kao moguća četvrta doza, za osobe koje su treću dozu osnovne verzije Pfizer vakcine primile u periodu od tri do šest meseci ranije.

– Trenutna istraživanja kažu da vakcine i dalje pružaju visok nivo zaštite od teške forme bolesti i hospitalizacije, i u slučaju Omikron varijante. Međutim, prepoznajemo potrebu da budemo spremni ako ta zaštita vremenom oslabi, kao i za nove izazove u budućnosti – izjavila je šef odeljenja za istraživanje i razvoj vakcina kompanije Pfizer/BioNTech, dr Kathrin Jansen.

Iako je ranije najavljeno da će vakcina biti spremna u martu, iz kompanije Pfizer BioNTech kažu da u zavisnosti od količine podataka o kliničkim ispitivanjima koje zahtevaju regulatori, možda ipak neće biti moguće realizovati trenutni plan do kraja marta 2022.godine.

Šta kažu regulatorna tela

Naučnici koji se bave proučavanjem efikasnosti i bezbednosti Pfizer vakcine ne isključuju mogućnost da zaštita od hospitalizacija, težih formi bolesti i letalnog ishoda možda vremenom da oslabi. Ipak, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prema raspoloživim podacima kaže da treća doza mRNA vakcine kao što je Pfizer/BioNTech, za sada pruža 90 odsto zaštite. Neke zemlje su već počele da daju dodatnu (četvrtu) dozu. Nedavna studija iz Izraela je pokazala da, iako pojačala nivo antitela, četvrta doza mRNA vakcine, ne može u dovoljnoj meri da spreči, infekciju Omikron varijantom virusa.

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je u petak, da međunarodni regulatori žele upravo podatke iz kliničkih studija, poput onih koje radi kompanija Pfizer/BioNTech pre odobrenja svake nove vakcine. Zvaničnici EMA, takođe, su izjavili je da bi te studije trebalo da pokažu da nove vakcine proizvode više neutrališućih antitela u odnosu na sadašnje. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo