Naslovna / Vesti

Švedska preporučila četvrtu dozu covid 19 vakcine za starije od 80 godina

Priredio/la: I. V. |13:00 - 14. 02. 2022.

Odluka je doneta zbog sve većeg broja zaraženih i činjenice da sposobnost imunog sistema da reaguje na vakcinaciju i izgradi trajnu zaštitu – opada sa godinama

švedska Čevrta doza preporučena za starije od 80 godina Foto: Shutterstock

Švedska Agencija za javno zdravlje preporučila je danas četvrtu dozu covid 19 vakcine za osobe starije od 80 godina, one koje žive u staračkim domovima i one kojima je neophodna kućna nega. Prema uputstvu Agencije, četvrtu dozu vakcine trebalo bi uzeti najranije 4 meseca nakon prethodne, treće doze.

Švedska i dalje beleži sve veći broj obolelih

– Širenje covid 19 infekcije i dalje je intenzivno u Švedskoj. Poslednjih nedelja prijavljen je sve veći broj slučajeva, uključujući ljude sa povećanim rizikom od teške bolesti, a sposobnost imunog sistema da reaguje na vakcinaciju i izgradi trajnu zaštitu, opada sa godinama – saopštila je danas Agencija za javno zdravlje.

– Pojačivač, odnosno četvrta doza, jača tu zaštitu – izjavio je državni epidemiolog dr Anders Tegnell.

Treću dozu primilo 85 odsto populacije starije od 80 godina i 55 procenata punoletnih

U Švedskoj je više od 85 odsto starijih od 80 godina primilo treću dozu vakcine, kao i 55 odsto starijih od 18 godina. Ova skandinavska zemlja, 9. februara ukinula je sva epidemiološka ograničenja, uprkos porastu broja inficiranih Omikron sojem. Sa više od 16.500 smrtnih slučajeva do sada, broj umrlih je nešto bolji od evropskog proseka, ali je daleko veći od onih u susednoj Norveškoj, Finskoj i Danskoj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo