Naslovna / Vitamini i suplementi

Kako se pravilno uzima suplement gvožđa da bi bio efikasan

Priredio/la: I. V. |11:00 - 10. 11. 2023.

Nedostatak gvožđa oduzima nam energiju, a ako se nadoknađuje suplementima najvažnije je kako se uzima ovaj dodatak da bi uopšte imali koristi od toga

suplement gvožđa Kada nam nivo gvožđa padne, osećamo se umorno, usporeno i iscrpljeno Foto: Shutterstock

Suplement gvožđa najčešće se koristi za određene vrste anemije koje izazivaju umor i druge simptome. Gvožđe je neverovatno važan mineral za zdravlje i ne samo da je ključna komponenta za mnoge biohemijske reakcije u telu, takođe je potreban za pravilan transport kiseonika. Kada nam nivo gvožđa padne, osećamo se umorno, usporeno i iscrpljeno. Na sreću, suplement gvožđa može da nam pomogne da „povratimo“ energiju. Ali, kako bismo iskoristili sve prednosti ovog dodatka ishrani ključno je pridržavati se preporuka o načinu doziranja.

Za koja stanja se preporučuje dodatak gvožđa?

Ukoliko postoje simptomi anemije treba potražiti pomoć lekara, a anemiju ne pokušavajte da lečite sami. Suplement gvožđa često se propisuje za lečenje anemije uzrokovane:

Osobe izložene riziku od nedostatka gvožđa su nedonoščad, malu deca, tinejdžerke i trudnice, kao i ljudi sa određenim zdravstvenim stanjima, uključujući hroničnu srčanu insuficijenciju, Kronovu bolest, celijakiju i ulcerozni kolitis.

Vrednost gvožđa u krvi posebno je važna za sportiste, aktivne žene u perimenopauzi, za osobe koje osećaju konstantni umor, česte davaoce krvi i sve ostale koji su generalno zainteresovani za svoje zdravlje.

Kako se pravilno pije suplement gvožđa?

Kada pacijent počne da pije suplement gvožđa preporučuje se lekarska kontrola kako bi se video efekat i korist od dodatka ishrani. To se obično zaključuje na osnovu analize i merenja nivoa gvožđa.

Gvožđe se najbolje apsorbuje kada se uzima na prazan stomak, sa vodom ili voćnim sokom (odrasli – puna čaša ili 2 dl, a deca ½ čaše), oko jedan sat pre ili 2 sata posle obroka. Međutim, kako bi se smanjila mogućnost pojave stomačnih tegoba, gvožđe se može uzimati sa hranom ili odmah nakon obroka.

Bezbedna i efikasna upotreba suplementa gvožđa

Kako bi se postigla bezbedna i efikasna upotreba gvožđa potrebno je:

  • Pratiti uputstva zdravstvenog radnika ako je ovaj dijetetski dodatak propisan
  • Pratiti uputstva proizvođača na pakovanju
  • Ako mislite da vam je i dalje potrebno gvožđe nakon uzimanja u periodu od mesec il dva dana, zakažite kontrolu kod lekara.

Tečni oblici suplementa gvožđa mogu da utiču na boju zuba, mogu da ih „prefrbaju“. Kako biste izbegli tu neprijatnost preporučuje se:

  • da se pomeša svaka doza sa vodom, voćnim sokom ili da se gvožđe razmuti u soku od paradajza
  • da se koristi slamčica za piće kako biste sprečili da dodatak gvožđa dospe na zube.

Mrlje od gvožđa na zubima obično mogu da se uklone četkanjem sodom bikarbonom (natrijum bikarbonat) ili medicinskim peroksidom (vodonik peroksid od 3 procenata).

Kako se dozira suplement gvožđa?

Doza suplemeta različita je za različite pacijente. Pratite uputstva svog lekara ili uputstva o doziranju na suplemetu. Količina leka koja se uzima zavisi i od jačine leka. Takođe, broj doza koje se uzimaju svaki dan, dozvoljeno vreme između doza i dužina uzimanja leka zavise od medicinskog problema za koji se suplement koristi. Sledeće informacije uključuju samo prosečne doze ovih lekova. Ako je vaša doza drugačija, nemojte je menjati osim ako vam lekar to ne preporuči.

Za oralne oblike suplementa gvožđa (kapsule, tablete, oralni rastvor) doza se zasniva na uobičajenim dnevnim preporučenim unosima:

Odrasli muškarci i tinejdžeri – 10 mg dnevno
Odrasle žene i tinejdžerke – 10 do 15 mg dnevno
Trudnice – 30 mg dnevno
Dojilje – 15 mg dnevno.
Deca od 7 do 10 godina – 10 mg dnevno
Deca od 4 do 6 godina – 10 mg dnevno
Novorođenčad i deca do 3 godine – 6 do 10 mg dnevno.

Ako se propusti doza leka, preskočite je i vratite se na uobičajeni raspored doziranja, odnosno savet je da se doze ne dupliraju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Domenika
9:51, 12. 11. 2023.
Odgovori

👏👏👏

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo