Naslovna / Vitamini i suplementi

Mit ili istina: Suplemente vitamina D je potrebno uzimati i tokom leta

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 26. 06. 2024.

Iako se vitamini D2 i D3 koriste u telu na isti način, studije pokazuju da je vitamin D3 efikasniji u povećanju nivoa ovog vitamina, a njegov najaktivniji oblik je suplement

Vitamin D Sunce i vitamin D: nešto što je veoma značajno za broje funkcije u našem telu Foto: Shutterstock

Vitamin D ćemo u toku leta moći da proizvedemo dovoljno samo zbog toga što smo izloženi suncu: ova pomisao bi imala logičko uporište da nije medicinskog. Naime, samo sunce nije dovoljno da bismo sintetisali potrebne količine vitamina D. Njegova proizvodnja i apsorpsija zavisi od još nekih faktora.

Koji su glavni oblici vitamina D

Vitamin D igra važnu i višestruku ulogu u telu: od apsorpcije kalcijuma do snage imunskog sistema. Iz ovih razloga, važno je održavati zdrav nivo vitamina D tokom cele godine.

Postoje dva glavna oblika vitamina D: D2 i D3. Vitamin D2 se prirodno nalazi u nekim namirnicama, u hrani obogaćenom vitaminom D2, kao i u većini suplemenata vitamina D. Vitamin D3, s druge strane, dolazi od izlaganja suncu, hrane kao što su riba i žumance, namirnica obogaćenih vitaminom D3 i suplemenata ovog vitamina. Vitamin D3 je najbolje uzimati u oblik dodatka, jer je tako u svom aktivnom, najkorisnijem obliku. Studije pokazuju da iako se vitamini D2 i D3 koriste u telu na isti način, vitamin D3 je efikasniji u povećanju nivoa ovog vitamina.

Vitamin D: Koliko nam je ovog vitamina D potrebno na dnevnoj bazi

Potrebna količina varira od osobe do osobe i u zavisnosti je od drugih faktora. Takvi su godine života ili trudnoća. Treba napomenuti da je preporučeni dijetetski dodatak prema Health Canada za sve starije od devet godina 600 IJ (farmakološka jedinica za količinu supstance). Međutim, neka istraživanja pokazuju da ovu količinu treba povećati na najmanje 1000 IJ za odrasle.

Faktori koji utiču na to koliko vitamina D zaista dobijamo od sunca

  • vreme koje provodimo na otvorenom i doba dana kada smo napolju
  • oblačnost i zagađenje/smog (blokiraju prodornost sunčevih zraka što utiče na izloženost UV zračenju neophodnom da proizvodi vitamin D)
  • korišćenje zaštitne kreme za sunčanje (iako je obavezno štititi se od sunca zbog rizika od raka kože, zaštitni film smanjuje količinu vitamina D koju dobijamo od sunca)
  • geografska odrednica (na primer, zbog udaljenosti Kanade od ekvatora, Kanađani se van letnjih meseci nedovoljno izlažu suncu)
  • količina pigmenta u našoj koži poznatog kao melanin (melanin štiti kožu od UV zraka, a što više melanina imamo, manje vitamina D apsorbujemo od sunca).

Da li je vitamin D potrebno u toku leta unositi suplementacijom

Stručnjaci kažu: da.

– Bilo bi dobro da ga uzimate tokom cele godine. Ako ste uključili dodatak vitamina D u svoju dnevnu rutinu, nema razloga da prestanete da uzimate suplement tokom leta. Pored toga, budući da većina namirnica sadrži samo minimalne količine vitamina D3 i D2, teško je dobiti potrebnu količinu vitamina D samo iz ishrane – kaže doktor Joyce Johnson.

Dr Johnson daje i primer: trebalo bi da pojedete ogromnu količinu sardina da biste dobili 400 IJ vitamina D, a one su poznate kao jedan od najvećih izvora. Ako niste počeli da uzimate suplement vitamina D, nikada nije kasno da počnete. Ovaj vitamin dostupan je u različitim oblicima kao dijetetski dodatak ishrani.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo