Šta je čist protein i da li nam je potreban ovaj suplement, objašnjavaju nutricionisti

Priredio/la: Danijela Tadić    
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Zahvaljujući društvenim mrežama, ovaj proteinski suplement, koji već postoji neko vreme, tek je odnedavno postao popularan, posebno za osobe koje žele da ojačaju i definišu mišićnu masu

Čist protein (clear protein) vrsta je proteina bez masti i ugljenih hidrata. U pitanju je suplement koji, kada se pomeša sa vodom, daje tanak, providan napitak, sličan vodi sa aromom. Zahvaljujući društvenim mrežama, ovaj proteinski suplement, koji već postoji neko vreme, tek je odnedavno postao popularan, posebno za osobe koje žele da ojačaju i definišu mišićnu masu, bez dodatnih kalorija iz šećera i masnoća. Nutricionista Janice Dada objašnjava da nije reč o novom proizvodu, već suplementu koji se već dugo koristi u bolnicama za pacijente sa ograničenjima u načinu ishrane. Čist protein u suštini je samo još jedan proteinski suplement u malo drugačijem pakovanju, objašnjava Federica Amati, nutricionista na Imperial College London.

Šta je čist protein?

Čist protein je u svojoj osnovnoj formi dobro pročišćen proteinski prah. Kada se pomeša sa vodom, daje tanki, providni napitak.

- Razlika je u izvoru proteina. Standardni whey (surutka) proteinski prahovi dobijaju protein iz whey protein koncentrata, a whey proteini zadržavaju masti i ugljene hidrate originalne surutke. Ove masti i ugljeni hidrati daju mutan izgled i gustinu tradicionalnog šejka – kaže Dada.

Whey (surutka) je tečni nusproizvod i nastaje pri proizvodnji sira. Iz tog tečnog dela sira filtracijom se izdvaja protein i nastaje whey (surutka) protein. Kada se whey protein malo obradi i osuši, dobija se prah ili surutka protein koncentrat. Čist protein je napravljen od surutka protein izolata, što je verzija surutka protein koncentrata, u kojem su uklonjene masti i ugljeni hidrati, objašnjava Dada.

Standardni proteinski prah sadrži oko 80 odsto proteina, a clear protein „praktično izoluje proteinski sadržaj i uklanja ostale makronutrijente.“ Tako clear ili čisti proteinski prahovi dostupni na internetu praktično nemaju masti i sadrže vrlo malo ugljenih hidrata, maksimalno jedan do dva grama. Ovaj napitak nema mlečni izgled već je providan, navodi Dada.

Kako se konzumira čist protein?

Čist protein često sadrži zaslađivače, zamene za šećer ili arome, kako bi bio prijatnog ukusa, objašnjava Dada. Ukusi su „više voćni“, a ne desertni kao kod uobičajenih šejkova, dodaje Dada. Ukusi su, na primer: trešnja-limeta, limun-limeta, kivi-jagoda, jagoda-limunada, ledena limunada, kupina-vanila, borovnica-nar. Prah se pomeša samo sa vodom, a krajnji proizvod je sličan aromatizovanoj vodi ili soku.

- Lakši je od klasičnih šejkova, ali ima isti proteinski profil, oko 20 do 25 grama proteina po jednoj porciji – kaže dr Amati.

Prednosti i mane čistog proteina?

Dada i Amati su saglasni da ovaj suplement čist protein nije potreban za opštu populaciju. Ova dva stručnjaka naglašavaju da je normalna, dobro izbalansirana ishrana za većinu osoba najbolji izvor proteina.

- Nisam protiv upotrebe,  ali savetujem čist protein samo ako je to potrebno. Suplementi čistog proteina preporučuju se starijim osobama, pacijentima sa nedostatkom telesne težine kojima je potreban dodatni protein, ipak konzumacija bez razloga nije potrebna – pojašnjava Amati. Ona dodaje da ljudski digestivni sistem nije evoluirao da prihvata protein u tečnom obliku u dozi od 20 do 25 grama. Iako je, iz raznih razloga, veća upotreba proteina trend u ishrani, sve navedeno se ne uklapa u fiziološki okvir apsorpcije hranljivih materija, smatra Amati.

Čist protein ne može da bude zamena za zdravije izvore proteina iz hrane, na primer iz mesa ili pasulja, navode dijetetičari.

Prednosti i mane čistog proteina

Sadrži manje masti i ugljenih hidrata, ima nižu kalorijsku vrednost u odnosu na standardne proteinske prahove. Nekada je dobar izbor za osobe koje žele da ojačaju mišiće, a ne dobiju mnogo na telesnoj težini, kaže Amati. Na ovaj način, ipak se, dolazi do kratkoročnih rešenja, mišići će dobiti bolju formu, ali nije sve do kraja zdravo za celokupno telo, dodaje ona.

- Kao što smo već pomenuli, clear protein može da bude koristan u nekim situacijama. Određene medicinske procedure zahtevaju tečnu dijetu (kolonoskopija) – kaže Dada.

Nema ili ima minimalne količine ugljenih hidrata, čist protein ne sadrži laktozu, koja može da izazove probleme sa varenjem kod nekih osoba poput nadimanja i dijareje.

Protein pomaže u oporavku mišića posle treninga, s tim što mnogi stručnjaci preporučuju unos ugljenih hidrata kako bi se maksimalno iskoristile prednosti proteina. Bez dodatnih ugljenih hidrata, clear protein može da bude lošiji izbor u odnosu na tradicionalne šejkove.

- Zapravo, ne mogu da se setim situacije u kojoj bih preporučila clear protein osobi koja redovno vežba – navodi Dada.

Šta je na duže staze bolji izbor?

Sa oko 20 grama ili više proteina po porciji (obično jedna kašika iz pakovanja), čist protein je efikasan način da zadovoljimo dnevne potrebe za proteinima. Ipak, ovo nije baš najbolji način da telo dobije neophodne proteine, zdrava ishrana i namirnice bogate proteinima su na duže staze najbolji izbor – navodi Amati.

Bogat izvor proteina su piletina (belo meso), ćuretina, govedina, svinjetina (manje masni delovi), jaja, mlečni proizvodi. Proteina ima i u pasulju, sočivu, leblebiji, lešnicima, bademima, integralnim žitaricama, kinoi, ovasu, susamu, lanu, soji i proizvodima od soje.

Ne postoji ipak dovoljno radova koji su se bavili dugotrajnom upotrebom čistog proteina. Ne zna se kako čist protein deluje na telo tokom dužeg korišćenja. Ipak, konzumacija čistog proteina neće biti štetna za većinu osoba, kaže Amati. Generalno suplementi se ne savetuju trudnicama i osobama sa bubrežnim bolestima. Preporuka je da se o detajima primene posavetujemo sa lekarom ili nutricionistom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>