Naslovna / Zdravlje

Zašto su od vode smežurani prsti na rukama i nogama 

Priredio/la: S.St.|13:30 - 23. 07. 2023.

Posle dugog tuširanja topom vodom, kupanja u kadi, bazenu, na moru, primećujemo čudan efekat vode na našu kožu

smežurani prsti od vode Ako nam se koža smežura od vode, obično nema razloga za brigu, jer je to normalna pojava i način na koji nas telo štiti i pomaže nam Foto Shutterstock

Smežurani prsti na rukama i nogama, tabani, transformisaće se iz glatkih u naborane nakon samo nekoliko minuta u vlažnim uslovima, kaže dermatolog dr Alok Vij. Zašto se ovo dešava objašnjava dr Vij i nudi nekoliko saveta za zaštitu kože i od drugih kožnih problema.

Zašto su od vode smežurani prsti

Smežurani prsti predstavljaju više od pasivne apsorpcije vode u spoljašnji sloj kože bogat proteinima. To je aktivan, prilagodljiv proces koji kontroliše naš simpatički nervni sistem – objašnjava dr Vij. Naš simpatički nervni sistem deo je većeg sistema zaduženog za nesvesne telesne procese kao što su varenje i disanje. On je uglavnom odgovoran za odgovor „bori se ili beži” koji nam je pomogao da opstanemo u praistorijskim vremenima.

Veruje se da smežurana koža zbog vode nastaje smanjenjem krvnih sudova i stvaranjem bora kako bismo lakše držali predmete u vlažnim uslovima.

– Udubljenja koja se pojavljuju na koži deluju kao gazišta guma. Ona dozvoljavaju da voda klizi između površine vrhova vaših prstiju i površine predmeta koje pokušavate da uhvatite – objašnjava dr Vij.

Da li je ova pojava normalna

Da, smežuravanje kože dok je u vodi je bezopasno i dešava se svima. Svima se dešava da im se smežuraju prsti, ruke, koža, ali je najčešće slučaj sa prstima. Kada izađete iz vode, vaša koža se vraća u normalu.

Dok je smežuravanje kože uobičajeno, ne bi trebalo preterivati sa vodom pod tušem ili u kadi.

– Kada primetite da koža počinje da biva smežurana, to je signal da završite sa tuširanjem ili kupanjem – upozorava dr Vij.

Da bismo izbegli ovu pojavu treba da se kupamo u toploj, ali ne vrućoj vodi jer tako onemogućavamo uklanjanje prirodnih ulja sa kože. Čim završimo sa tuširanjem ili kupanjem važno je da se kratko osušimo peškirom, a zatim brzo nanesemo hidratantnu kremu da bismo vratili vlagu u spoljašnji sloj kože.

Kod onih koji vole da se kupaju ili dugo plivaju u bazenu, smežurana koža je češća pojava. Međutim, veća je briga šta još koži može da se desi ako ste toliko dugo uronjeni u vodu.

– Oni koji često plivaju imaju veće probleme od smežuranih prstiju – primećuje dr Vij. Stalno izlaganje vodi, hloru i drugim hemikalijama može dovesti do pojave suve kože, ekcema ili folikulitisa.

Da bi se izbegla iritacija kože, svrab, upala ili infekcija koji nastaju, dr Vij savetuje:

  • ubrzo nakon što izađete iz bazena istuširajte se nakratko, koristeći toplu vodu i blagi sapun
  • nakon što završite tuširanje nanesite hidratantnu kremu
  • uvek operite kupaće kostime i dobro ih osušite pre ponovnog nošenja
  • nanesite vodootpornu kremu za sunčanje pola sata pre plivanja na otvorenom i svaki put nakon što izađete iz bazena i obrišete se peškirom

– Ovi saveti pomoći će vam da uživate u mnogim prednostima plivanja bez posledica po vašu kožu – kaže dr Vij.

Kada treba da se zabrinemo

Ako nam se koža smežura od vode, obično nema razloga za brigu. To je normalna pojava i način na koji nas telo štiti i pomaže nam. Ali, ako primetimo suvu ili naboranu kožu, a nismo bili u vodi, to može signalizirati zdravstveno stanje kao što su:

U tim slučajevima, najbolje je da sa lekarom razgovaramo o našim simptomima.

– Naša koža priča fascinantne priče o načinu na koji su se ljudi prilagodili životnoj sredini. I njen odgovor na produženo izlaganje vodi nimalo se ne razlikuje – zaključuje dr Vij.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo