Naslovna / Zdravlje

Potreba za čestim mokrenjem i jak osećaj žeđi nekada su znaci ozbiljnog metaboličkog poremećaja

Priredio/la: D. T.|15:30 - 20. 08. 2023.

Ukoliko se ne leči, dijabetička ketoacidoza je skoro fatalna, ipak, uz brzo i dobro lečenje smrtnost je manja od jedan odsto

dijabetes Hronične bolesti bubrega mogu povećati rizik od dijabetičke ketoacidoze Foto: Shutterstock

Potreba za čestim mokrenjem, jak osećaj žeđi, mučnina neki su od simptoma dijabetičke ketoacidoze, stanja koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Dijabetička ketoacidoza je posledica apsolutnog ili relativnog nedostatka insulina, pa telo ne koristi glukozu (šećer) kao izvor energije nego masti, pri čemu se stvaraju ketonska tela. U ovakvoj situaciji šećer u krvi raste, dospeva i u mokraću, povlači soli i vodu, zbog čega pacijent učestalo mokri. Dijabetička ketoacidoza javlja se kod nedovoljno dobro regulisanog šećera dijabetesa 1 i 2.

Šta se dešava kada je šećer iznad 11,1 ?

U većini slučajeva, dijabetička ketoacidoza ima za posledicu veoma visok nivoa šećera u krvi. Ljudsko telo obično podnosi nivo šećera u krvi od oko 180 do 200 miligrama po decilitru (mg/dL). Kada su nivoi šećera u krvi viši od 200 mg/dL (11.1mmol/l) bubrezi počinju da oslobađaju dodatnu vodu i elektrolite. Sve dovodi do dehidracije i simptoma dijabetičke ketoacidoze.

Moguće je imati dijabetičku ketoacidozu i bez izuzetno visokog nivoa šećera u krvi. Euglikemijska dijabetička ketoacidoza stanje je kada su vrednosti šećera normalne do blago visoke, s tim da je na primer, visok nivo kiseline u krvi. Euglikemijska acidoza obično je posledica uzimanja lekova kao što su inhibitori transportnog proteina 2 natrijum-glukoze. Većina stručnjaka pacijentima na terapiji ovim lekovima savetuje redovne provere nivoa ketona u urinu.

Simptomi nisu isti kod svih pacijenata

Dijabetička ketoacidoza ne mora da se uvek ispoljava istim simptomima. Moguće je da pacijent oseća slične tegobe kao i kada je visok šećer u krvi. U ovim situacijama postoji potreba za čestim mokrenjem, pojačan je osećaj žeđi, mučnina, neobjašnjivi gubitak telesne težine, mogući su bolovi u stomaku, slabost. Kod pacijenata sa dijabetičkom ketoacidozom stanje može da bude praćeno i konfuzijom, letargijom, moguće je da pacijent padne u nesvest, da se jave problemi sa disanjem.

Faktori rizika

Dijabetička ketoacidoza se javlja kada u organizmu nema dovoljno insulina, dijabetes je faktor rizika za pojavu dijabetičke ketoacidoze, posebno kod pacijenta koji imaju pored dijabetesa i još neku bolest, infekciju, pneumoniju, infekciju urinarnog trakta ili covid 19. Stanje se uočava i kod pacijenata koji koriste inhibitore transportera natrijum-glukoze 2. Drugi potencijalni uzroci euglikemijske ketoacidoze su trudnoća i produženo gladovanje.

Mogući znaci bolesti su i ubrzan rad srca, suva usta, neprijatan znoj ili zadah iz usta, koji se obično opisuje kao „voćni“, konfuzija. Djabetička ketoacidoza dijagnostikuje se analizama krvi i mokraće. Kod osoba sa dijabetičkom ketoacidozom šećer u krvi je iznad 11 mmol/l, povišena je i kiselost krvi i nivo ketona i u krvi i urinu. Proveravaju se i vrednosti uree, kreatinina, C reaktivni protein – CRP.

Kako se leči dijabetička ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza je stanje koje zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Ciljevi terapije su nadoknada izgubljene tečnosti i soli, normalizacija nivoa šećera u krvi i prekid produkcije ketona. Moguća je intravenska primena insulina, kako bi se polako i pažljivo normalizovao šećer. Lekar proverava nivo šećera na svakih jedan sati, kako ne bi došlo do suviše naglog pada šećera.

Moguća je i primena intravenske tečnosti kako bi se smanjio nivo dehidracije. Dijabetička ketoacidoza može umanjiti količinu elektrolita kao što su kalijum, natrijum i hlorid, koji se nadoknađuju intravenskim putem.

Kako da sprečimo komplikacije?

Kako ne bi došlo do komplikacija, lekari pacijentima sa dijabetesom savetuju lečenje mogućeg uzroka dijabetičke ketoacidoze, na primer infekcije. Jedan od najboljih načina prevencije ovog opasnog stanja je redovno praćenje nivoa šećera u krvi, primena lekova i pridržavanje zdravih životnih navika.

Hronične bolesti bubrega mogu povećati rizik od dijabetičke ketoacidoze, otežati oporavak i primenu intravenozne terapije, jer bubrezi možda neće biti u stanju da filtriraju tečnost. Savet je da se u ovim situacijama, lekari upozore na postojanje hronične bolesti bubrega.

Potreba za ćestim mokrenjem i žeđ

Potreba za čestim mokrenjem, žeđ, gubitak na telesnoj težini, simptomi su koji bi trebalo da upute i osobe koje nemaju dijagnozu dijabetesa, da provere svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se ne leči, dijabetička ketoacidoza je skoro fatalna, ipak uz brzo i dobro lečenje smrtnost je manja od jedan odsto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo