Naslovna / Zdravlje

Može li hlor u bazenima izazvati respiratorne probleme

Priredio/la: S.St.|13:30 - 02. 09. 2023.

Hemikalije koje ubijaju klice u vodi mogu dovesti do respiratornih problema

hlor u bazenu Plivači koji se takmiče u većem su riziku da pate od kašlja zbog hlora nego rekreativci Foto Shutterstock

Hlor, ili kako ga neki još zovu parfem plivača, jer je njegov miris nalik na izbeljivač neizbežan u zatvorenom bazenu, hemikalija je koja ubija klice i ostaje na svakome ko je u vodi. Međutim, hlor ne ostavlja svoj miris samo na plivačima. U nekim slučajevima on iritira disajne puteve nakon što se uvuče u grlo i pluća.

Šta je hlorni kašalj

Hlor je najčešće dezinfekciono sredstvo koje se koristi u zatvorenim i otvorenim bazenima. Količine u tragovima – govorimo o 1 do 3 dela na milion – dodaju se u vodu u bazenu da bi se ubile sve opasne bakterije.

Problemi počinju kada se hlor veže za znoj, urin i drugi telesni otpad koji pluta u vodi u bazenu. Hlor i ove gadne stvari kombinuju se da bi napravili hloramine, koji mogu da iritiraju nos, grlo i pluća. Vazduh zagađen hloraminom je i teži, zbog čega se taloži na visini gde lakše možemo da ga udišemo. U otvorenim bazenima, ove pare povezane sa hlorom brzo se rasipaju u okolnom vazduhu i ne predstavljaju veliki problem. Ali kada se hlor doda u zatvoreni bazen i isparenja se mogu zadržati u zatvorenom prostoru.

– Ako u zatvorenom bazenu vazduh nije dobro regulisan, plivači mogu početi da primećuju simptome traheobronhitisa ili kašlja zbog hlora – kašalj ili šištanje, kao i osećaj pečenja u grlu – kaže dr Rachel Taliercio, pulmolog.

Plivači koji se takmiče u većem su riziku da pate od kašlja zbog hlora nego rekreativci, jer u bazenima provode više vremena od prosečne osobe. Kod ljudi sa astmom takođe postoji veća verovatnoća da dožive kašalj zbog hlora.

Da li je hlorni kašalj štetan

Izloženost višim nivoima hlora u vazduhu oko zatvorenih bazena može povećati rizik od problema sa disanjem. Gasovi mogu izazvati grč bronhija u plućima, reakciju koja se naziva hiperreaktivnost disajnih puteva. Simptomi mogu da budu:

Ovi problemi mogu trajati samo nekoliko sati ili čak i danima. Oni koji treniraju u zatvorenom bazenu i redovno doživljavaju ove simptom treba da razgovaraju sa lekarom.

Zatvoreni bazeni i mala deca

Pluća odojčadi i male dece nisu u potpunosti razvijena. S obzirom na to, postoji predložena (ali ne i konačna) povezanost između novonastale astme i plivanja u zatvorenom bazenu u ranom uzrastu. Ali ova veza nije jasna, naglašava dr Taliercio, a neke studije dovode u pitanje ovu teoriju uzroka i posledice.

– Roditeljima koji su čuli za mogućnost dobijanja astme kod dece ne bih savetovala da prestanu svoju decu da vode na rekreativno plivanje. Previše je sveukupnih zdravstvenih koristi koje deca dobijaju od plivanja da bi prestala s ovom aktivnošću – nastavlja ona.

Kako da se oslobodimo kašlja zbog hlora

Treba početi od onog što je očigledno – ako plivamo u zatvorenom bazenu i odjednom osećamo da ne dišemo dobro, vreme je da izađemo iz vode.

– U velikom broju slučajeva, sam izlazak iz bazena i odlazak iz prostora u kom se nalazimo doneće olakšanje – primećuje dr Taliercio. Zatim treba odmah da se istuširamo da bismo isprali hlor i hloramine iz tela, što takođe može pomoći.

Ako problemi potraju, treba razgovarati sa lekarom o opcijama za smanjenje upale u disajnim putevima. Možda bi trebalo razmisliti o plivanju u drugom bazenu koji koristi drugačije sredstvo za dezinfekciju vode (kao što je brom) ili ima bolju ventilaciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo