Naslovna / Zdravlje

Ako ženu muče PMS problemi to može da bude najava rane manopauze, kažu naučnici

Priredio/la: I. V. |13:00 - 04. 10. 2023.

Najpoznatiji predmenstrualni poremećaj je dobro poznati PMS sindrom koji ima oko 30 odsto žena i izaziva simptome kao što su mrzovolja i nadimanje

PMS problemi Većina žena u menopauzu ulazi u životnoj dobi između 45. i 55. godine Foto: Shutterstock

Predmenstrualni poremećaji ili problemi mogu da budu najava rane menopauze koja nastupe godinama pre nego što je uobičajeno. To znači da će žene koje pred svaki ciklus muče PMS problemi verovatno proći kroz menopauzu pre 45. godine, pokazuje nova studija objavljena u  JAMA Network Open. Menopauza, koja se javlja pre 40. godine, naziva se preuranjena ili rana menopauza i oko 5 procenata žena prirodno prolazi kroz ranu menopauzu. Pušenje i određeni lekovi ili tretmani, na primer, mogu da izazvati menopauzu ranije nego obično.

Ženu koju muče PMS problemi imaju dvostruko veće šanse za ranu menopauzu

Većina žena u menopauzu ulazi u životnoj dobi između 45. i 55. godine, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Žene sa predmenstrualnim poremećajima takođe su češće imale umereno ili jako noćno znojenje ili valunge tokom menopauze, otkrili su istraživači. Objavljeni ove nedelje u JAMA Netvork Open, novi nalazi potiču iz podataka više od 3.600 medicinskih sestara koje su svoje zdravstvene podatke unosile u bazu između 1991. i 2017. godine. Žene sa predmenstrualnim poremećajima imale su više nego dvostruko veće šanse da uđu u ranu menopauzu od žena bez tih problema.

PMS simptom je samo blagi poremećaj

Postoje brojni predmenstrualni poremećaji, uključujući dobro poznati predmenstrualni sindrom (PMS), koji se smatra blagim poremećajem koji pogađa do 30 odsto žena i izaziva simptome kao što su mrzovolja i nadimanje. Manje uobičajen predmenstrualni poremećaji je predmenstrualni disforični poremećaj, koji može ozbiljno da utiče na život žene kroz psihološke, gastrointestinalne, kožne i neurološke probleme.

Prethodna istraživanja su dovela u vezu predmenstrualne poremećaje tokom reproduktivnih godina i postmenopauzalnih problema kao što su talasi vrućine i noćno znojenje sa povećanim rizicima od zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa.

– Važno je identifikovati žene u riziku od rane menopauze zbog njene veze sa lošijim zdravljem srca, mozga i kostiju – smatra dr Stephanie Faubion iz Mayo Clinic i medicinski direktor Severnoameričkog društva za menopauzu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo