Naslovna / Zdravlje

Inflamatorni rak dojke je redak, ali agresivan karcinom a prepoznaje se po 6 simptoma

Priredio/la: I. V. |17:00 - 23. 10. 2023.

U vreme kada se inflamatorni rak dojke dijagnostikuje, kod trećine slučajeva se već proširio na udaljene delove tela, a ono što je neobično je da se možda neće videti na mamografu

inflamatorni rak dojke Inflamatorni karcinom dojke (IBC) je nezgodan jer se obično ne pojavljuje sa kvržicom na dojci Foto: Shutterstock

Inflamatorni rak dojke je redak, brzorastući karcinom koji zahteva hitan tretman. Ovaj agresivni karcinom izaziva simptome slične infekciji dojke – crvenilo, otok, bol, rupice na zahvaćenoj dojci, uvećanje jedne dojke, a koža zahvaćene dojke podseća na koru pomorandže. Teško ga je rano otkriti, pa je važno znati znakove upozorenja na ovo oboljenje, a dostupni tretmani su hemoterapija, operacija i zračenje.

Inflamatorni rak dojke ne izaziva kvržice u tkivu

Inflamatorni tumor dojke je agresivni tumor, koji za razliku od većine karcinoma dojke, obično ne izaziva kvržice u tkivu dojke. Umesto toga, izgleda kao osip, stvarajući teksturu kože na zahvaćenoj dojci sličnu kori pomorandže. Ova vrsta karcinoma nastaje kada ćelije raka blokiraju limfne sudove – male, šuplje cevčice koje omogućavaju da limfna tečnost iscuri iz dojke. Blokada dovodi do upale, izazivajući simptome zbog kojih je lako pomešati inflamatorni rak dojke sa infekcijom.

– Inflamatorni karcinom dojke (IBC) je nezgodan jer se obično ne pojavljuje sa kvržicom na dojci, kao što mnoge žene očekuju, kada pomisle na rak. Umesto toga, bolest izaziva upalne simptome, kao što su otok i crvenilo jer ćelije raka blokiraju limfne sudove u koži. Ovi simptomi mogu da se pojave brzo – tokom samo 3 do 6 meseci, tako da ako ih žena oseti važno je da odmah ode na lekarski pregled – objašnjava dr Wiliam Dahut, glavni naučnik u American Cancer Society, koji takođe ističe da je dosta neobično i to što se inflamatorni rak dojke možda neće pojaviti na mamografu.

Simptomi inflamatornog karcinoma dojke

Znaci upozorenja na koje žena treba da reaguje su crvenilo koje obuhvata više od jedne trećine dojke, otok, bol, rupice na zahvaćenoj dojci, uvećanje jedne dojke, udubljenje ili koža zahvaćene dojke koja podseća na koru pomorandže. Ostali simptomi su uvučena ili preokrenuta bradavica, jedna dojka izgleda veća od druge ili je toplija i teža od druge, a uz može da bude osetljiva, bolna ili da svrbi. Oticanje limfnih čvorova ispod ruku ili blizu ključne kosti takođe može da bude simptom inflamatornog raka dojke. Neki od ovih simptoma takođe mogu da signaliziraju na  infekciju, tako da lekar može u početku lečiti pacijenta antibioticima pre nego što uradi dodatne testove ako simptomi ne nestanu. Lekari ističu da inflamatorni rak dojke ima veće šanse da se pojavi kod žena koje nisu trudne ili kod onih koje su prošle kroz menopauzu.

Kako se postavlja dijagnoza za inflamatorni rak dojke?

Dijagnoza podrazumeva testove slikanja poput mamografije, ultrazvuka dojke ili MRI dojke, kao i biopsiju tkiva dojke – uklanjanje malog komada tkiva dojke za procenu u laboratoriji. Ako se IBC nije proširio izvan dojke, lečenje obično počinje hemoterapijom, nakon čega sledi operacija za uklanjanje raka. Zračenje i druge više ciljane terapije lekovima daju se nakon operacije, preporuka je Američkog društva za rak. Ako se inflamatorni tumor dojke proširio, leči se hemoterapijom, hormonskom terapijom i ciljanom terapijom lekovima.

– Postoje ohrabrujuće vesti u vidu novih lekova i kombinacija tretmana za inflamatorni rak dojke . Specifične kombinacije lekova ili kombinacije lekova i terapije zračenjem se testiraju kako bi se sprečilo vraćanje tumora. Za uznapredovalu bolest, proučavaju se tretmani koji uključuju nove ciljane terapije i određeni lekovi za imunoterapiju već su odobreni za lečenje inflamatornog karcinoma dojke koji je trostruko negativan – naglašava dr Wiliam Dahut iz American Cancer Society. 
Svi slučajevi inflamatornog karcinoma dojke smatraju se uznapredovalim do najmanje 3. faze jer ovaj tumor može da raste i širiti se brže od drugih oblika raka dojke, a zhavat i kožu. U vreme kada se IBC dijagnostikuje, kod otprilike jedne trećine slučajeva se već proširio na udaljene delove tela. U najvećem riziku su žene mlađe od 40 godina, gojazne i žene crne boje kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo