Naslovna / Zdravlje

Hormoni ili način života – zašto žene žive duže od muškaraca

Priredio/la: D. T.|19:00 - 08. 11. 2023.

Moguće je da osoba koja je preživela ratna razaranja, prirodne katastrofe i teške bolesti, dočeka duboku starost. Uviđa se, ipak, da izvesna doza brige o psihičkom i fizičkom zdravlju može biti jedan od dobrih načina da proslavimo 100- ti rođendan

životni vek, muškarci i žene Foto: Shutterstock

Hormoni, kao što je to estrogen, dugo su smatrani jednim od ključnih razloga za duži životni vek žena u odnosu na muškarce. U većini društava na svetu žene u proseku žive šest godina duže od muškaraca. Životni vek je uslovljen genetikom, ali i načinom života. Ustaljeno je mišljenje da osobe koje se čuvaju i imaju lagodniji način života obično dočekaju i duboku starost.

Stručnjaci, ipak navode da nema jasnog pravila i da je moguće da osoba koja je preživela ratna razaranja, prirodne katastrofe i teške bolesti, dočeka devetu ili desetu deceniju života. Uviđa se ipak da izvesna doza brige o psihičkom i fizičkom zdravlju može biti jedan od dobrih načina da proslavimo 100-ti rođendan.

Hormoni kriju tajnu dugovečnosti?

Hormoni su snažni regulatori metaboličkih procesa. Polni hormoni su kod oba pola bitni za plodnost, rast i razvoj organa i sintezu DNK i RNK. Smatra se da je ženski hormon, estrogen, faktor koji obezbeđuje duži životni vek damama.

Estrogen je hormon koji pozitivno deluje na zdravlje krvnih sudova, omogućava dilataciju (širenje krvnih sudova) i poboljšava funkciju endotelnih ćelija. Na ovaj način bolji je krvotok i manji rizik od ateroskleroze, koja je glavni uzrok kardiovaskularnih bolesti – kaže dr Robert Segal, kardiolog sa Manhattan Cardiology.

Estrogen takođe snižava nivoe „lošeg“ LDL  holesterola i podiže nivo „dobrog“ HDL holesterola. Ima i antiinflamantornu ulogu, smanjuje nivo upale unutar arterija i tako štiti telo od bolesti srca, srčanog i moždanog udara.

Muškarci se upuštaju u rizično ponašanje

Veruje se da su muškarci generalno skloniji rizičnim oblicima ponašanja u odnosu na žene. Kardiolog dr Rohit Vuppuluri navodi da je među muškarcima više osoba koje ne vode računa o zdravom načinu ishrane. Muškarci više konzumiraju alkohol, narkotike i duvan.

– Ovakav način života jak je faktor rizika za nastanak hroničnih bolesti, hipertenziju, hiperlipidemiju, dijabetes melitus, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, hroničnu bolest bubrega, cirozu jetre i gojaznost. Muškarci takođe češće obavljaju poslove tokom kojih se izlažu opasnosti, pored toga brže voze i više rizikuju u sportu – kaže dr Segal.

Žene više vode računa o zdravoj ishrani

Dobro izbalansirana ishrana je ključ zdravlja, kvalitetnijeg i dužeg života, a žene su te koje uglavnom mnogo više od muškaraca vode računa o načinu ishrane. Dijetetičar Blanca Garcia zapaža da žene češće kupuju povrće i voće, planiraju obroke i traže pomoć od nutricioniste.

– Verujem da fizička aktivnost i zdrava ishrana igraju ključnu ulogu u dugovečnosti – objašnjava ona.

Dr Segal dodaje da svako uz fizičku aktivnost i kvalitetnu ishranu, bez obzira na pol, može na dobar način da kontroliše telesnu težinu i da ima bolje zdravlje.

Muškarci potiskuju emocije

Smatra se da su muškarci ti koji emocije dugo drže zaključane. Muškarac je u tradicionalno patrijarhalnoj kulturi osoba koja ne sme da pokaže ranjivost. Psiholozi naglašavaju da ovakav način ponašanja može da ima za posledicu agresivno ponašanje, pojavu nervoza i kraći životni vek. Žene su uglavnom otvorenije i spremnije da podele svoje emocije i nezadovoljstvo sa drugim osobama, one su te koje se uglavnom prve obraćaju za pomoć psihologu.

Dr Naval Parikh internista, smatra da žene imaju razvijeniju socijalnu mrežu i više kontakata od muškaraca. Sve ovo bolje utiče i na psihičko i fizičko zdravlje i stvara mehanizam koji štiti osobu u kriznim situacijama, objašnjava dr Parikh. Potiskivanje emocija jača stres, diže nivo kortizola, prouzrokuje probleme sa spavanjem, produbljuje rizik od psihičkih problema. Potiskivanje emocija dovodi se u vezu i sa hipertenzijom, kardiovaskularnim bolestima i slabijim imunim sistemom.

Žene češće idu na preglede

Uočava se da muškarci umeju češće da prenebregnu simptome bolesti.  Nedostatak daha i bol u grudima uglavnom posmatraju kao bezazleni simptom koji će proći sam od sebe, oklevaju da potraže stručnu pomoć na vreme. I kada dođu kod stručnjaka ne slušaju do kraja preporuke i savete lekara. Američko udruženje porodičnih doktora sprovelo je 2017. istraživanje u kojem je navedeno da su muškarci ti koji ne uzimaju propisane lekove prema uputstvu doktora, izbegavaju testiranja i kontrolne preglede.

Ženski pol i određeni hormoni ne mogu jednostavno garantovati duži životni vek, koji umnogome oblikuju i određuju naše životne navike. Zdrav način ishrane, fizička aktivnost, redovni zdravstveni pregledi, odgovarajući higijenski uslovi, grupe podrške dobar su način da doživimo duboku starost bez obzira na pol.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo