Naslovna / Zdravlje

Dugotrajne bolesti ruku javljaju se nakon tretmana raka dojke – koji su najčešći faktori rizika

Ivana Vuskovic|17:00 - 13. 12. 2023.

Nakon operacije raka dojke postoji mogućnost da se jave bolesti ruku, i to čak njih 29 , koje traju godinama, otkrili su naučnici iz Izraela

bolesti ruku Nakon operacije raka dojke postoji mogućnost da se jave bolesti ruku, i to čak njih 29 , koje traju godinama Foto: Shutterstock

Dugotrajne bolesti ruku nakon tretmana raka dojke ispitivali su naučnici iz Assuta Medical Center i sa Ben-Gurion University u Izraelu, a rezulati istraživanja pod nazivom „Faktori rizika za dugotrajne bolesti ruku nakon tretmana raka dojke“ objavljeni su u Oncotarget.  Naučnici su imali za cilj da ispitaju faktore rizika za oboljevanje ruku nakon tretmana raka dojke. Tim istraživača u obzir je uzeo širok spektar problema – od svih vrsta fizičkog morbiditeta, uključujući produženi bol, limfedem, smanjen opseg pokreta i funkcionalna ograničenja.

Čak 29 faktora rizika može da izazove razne bolesti ruku

Analiza naučnog tima iz  Assuta Medical Center i sa Ben-Gurion University u Izraelu obuhvatila je studije koje su istraživale faktore rizika za produženi morbiditet ruku nakon operacije i tretmana raka dojke. Od hiljade naučnih istraživanja u obzir je uzeto 69 istraživanja koja su identifikovala 29 faktora rizika za morbiditet ruku nakon tretmana za rak dojke. U analizi je obrađeno 22.886 pacijenata koji su praćeni između tri meseca i 10 godina. Glavni faktori rizika za dugotrajni morbiditet su:

  • uklanjanje limfnih čvorova iz aksile, oticanje ruke, šake ili dojke (limfedem), ako se leči pazuh.
  • indeks telesne mase veći od 30
  • potreba za mastektomijom
  • stadijum bolesti
  • zračna terapija
  • hemoterapija
  • infekcija i trauma zahvaćene ruke nakon operacije.

Hirurgija i radioterapija dojke mogu da izazovu brojne promene – od promene u izgledu dojke, bol i osetljivost grudi,  problemi sa kretanjem ili snagom, vezivanje (strukture nalik vrpci ispod kože na unutrašnjoj ruci), oticanje ruke, šake ili dojke (limfedem), ako se leči pazuh.

Razumevanje faktora rizika za produženi morbiditet ruku nakon operacije može da pomogne lekarima i terapeutima u donošenju personalizovanih odluka o potrebi i vremenu rehabilitacionih tretmana – zaključuju istraživači.

Pokret i snaga u ruci i ramenu

Rak dojke je najčešći karcinom koji pogađa žene. Generalno, žene sada žive duže jer se otkrivanje i lečenje raka poboljšalo u poslednjih 40 godina. Neželjeni efekti lečenja raka dojke mogu da dovedu do komplikacija, kao što su poteškoće sa pokretima ruku, oticanje ruku (limfedem), bol i loš kvalitet života. Ovi problemi mogu da traju godinama nakon što se rak smatra izlečenim.

Radioterapija i operacija, posebno u predelu pazuha, mogu da utiču na opseg pokreta i snage u ruci ili ramenu. To može da promeni sposobnost osobe da obavlja svakodnevne aktivnosti, kao što su kućni poslovi, na primer. Takođe, može da ometa neke vrste vežbi, kao što su plivanje ili tenis. Nakon operacije dojke, fizioterapeut obično daje vežbe koje pomažu da se povrate pokreti ramena, što pomaže da se pokreti ruku i ramena polako poboljšaju nakon tretmana. Ako se problemi nastave, to se naziva kasnim efektom.

Operacija raka dojke često uzrokuje nedostatke u funkcionisanju ramena. Studija pourpode je da identifikuje faktore rizika za produženi bol, smanjenje funkcije i smanjenje opsega pokreta (ROM) kod pacijenata sa BC. Morbiditet nadlaktice nakon tretmana raka dojke, na primer, pogađa do 70 odsto pacijenata. Identifikovanje različitih faktora rizika i korisnih faktora može da poboljša svest lekara da upućuju pacijente na programe rane rehabilitacije i tako izbegnu hronični morbiditet i poboljšaju tok oporavka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo