Naslovna / Zdravlje

Može li glavobolja da se zaustavi i bez lekova?

Priredio/la: I. V. |15:00 - 19. 01. 2024.

Osećaj glavobolje nije uvek isti. Može da se ispolji kao oštar ili tup bol, ili kao osećaj probadanja, sečenja, pečenja, vrućine, pritiska, a nekada je to samo neodređen, neugodan osećaj

glavobolja Važno je istači da osećaj glavobolje nije uvek isti. Foto: Shutterstock

Glavobolja se često javlja, ne samo kao simptom nekog zdravstvenog problema, već i kao reakcija na brojne promene u čovekovom okruženju. Za lečenje se najčešće propisuju određeni lekovi i mnogo sna. Važno je istači da osećaj glavobolje nije uvek isti. Može da se ispolji kao oštar ili tup bol, ili kao osećaj probadanja, sečenja, pečenja, vrućine, pritiska, a nekada je to samo neodređen, neugodan osećaj.

Glavobolja ponekad može smanjiti i nekoliko jednostavnih stvari

Dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih stvari koje mogu da se primene kako bi se  ublažio bol. Međutim, ako glavobolja potraje duže i ne pomogne ništa od jednostavnih stvari, obavezno potražite savet lekara.

1. Hladne obloge 
Ako imate migrenu, stavite hladni oblog na čelo. Kockice leda umotane u peškir, kesa smrznutog povrća ili čak hladan tuš mogu da ublaže bol. Držite oblog na glavi 15 minuta, a zatim napravite pauzu od 15 minuta.

2. Koristite termofor ili vruću kompresiju
Ako imate glavobolju od napetosti, stavite jastučić za grejanje/termofor na vrat ili potiljak. Ukoliko je glavobolja uzrokovana sinusima, držite toplu krpu na mestu koje boli. Topli tuš ponekad takođe može da pomogne.

3. Olakšajte pritisak na vlasište ili glavu
Ako je kosa podignuta u konjski rep koji je previše zategnut, i to može izazvati glavobolju. „Spoljne kompresijske glavobolje“ takođe mogu da budu izazvane nošenjem šešira, trake za glavu ili čak preuskih naočara za plivanje.

4. Prigušite svetla
Jarko ili treperavo svetlo, čak i sa ekrana računara, može da izazove migrenske glavobolje. Ako ste im skloni, prekrijte prozore zavesama tokom dana. Nosite naočare za sunce na otvorenom. Takođe možete da dodate ekrane protiv odsjaja sa računara i koristite fluorescentne sijalice dnevnog spektra u lampama.

5. Prestanite da žvaćete
Žvakaća guma može da povredi ne samo vilicu već i glavu. Isto važi i za grickanje noktiju, usana, unutrašnjosti obraza ili zgodnih predmeta kao što su olovke. Izbegavajte hrskavu i lepljivu hranu i obavezno uzimajte male zalogaje. Ako škrgućete zubima noću, pitajte stomatologa za štitnik za usta jer to može da ublaži ranojutarnje glavobolje.

6. Unosite dosta tečnosti
Pijte puno tečnosti. Dehidracija može da izazove glavobolju ili da je pogorša.

7. Popijte napitak sa kofeinom
Popijte čaj, kafu ili nešto sa malo kofeina. Ako kofein unesete pre nego što glavobolja počne to bi moglo da je ublaži. Takođe, mogu da pomognu lekovi za ublažavanje bolova bez recepta kao što je acetaminofen. Samo nemojte piti previše kafe, na primer, jer odvikavanje od kofeina može da izazove posebnu vrstu glavobolje.

8. Vežbajte opuštanje
Bilo da se radi o istezanju, jogi, meditaciji ili progresivnom opuštanju mišića, ukoliko znate neku metodu koja će vam pomoći da se opustite usred glavobolje takođe može da pomogne.

9. Probajte masažu
Masažu možete i sami da primenite. Nekoliko minuta masiranja čela, vrata i slepoočnica može da pomogne u ublažavanju tenzione glavobolje, koja može da se javi kao rezultat stresa. Ili primenite nežan, rotirajući pritisak na bolno područje.

10. Uzmi malo đumbira
Studija na malom uzorku ispitanika otkrila je da uzimanje đumbira, pored redovnih lekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta, olakšava bol ljudima kada im je potrebna pomoć potrebna odmah. Druga studija je takođe otkrila da deluje skoro jednako dobro kao lekovi za migrenu koji se dobijaju na recept. Đumbir može da se jede sirov, sušen, kako dodatak jelima ili da se od njega skuva čaj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo