Naslovna / Zdravlje

Otkrivena ključna uloga creva u bolestima pluća

Priredio/la: I. V. |13:30 - 02. 03. 2024.

Hronična opstruktivna bolest pluća, koju karakteriše otežano disanje, spada u treći vodeći uzrok smrti u svetu

creva Mikrobiom creva ima ključnu ulogu creva u bolestima pluća Foto: Shutterstock

Mikrobiom creva ima ključnu ulogu u bolestima pluća, odnosno u razvoju hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), saopštili su naučnici sa Centenary Institute pri University of Technology Sydney i istraživači sa Hunter Medical Research Institute. Ovo saznanje, po rečima istraživača, otvara put novim terapijskim tretmanima, a rezultati su objavljeni u časopisu Gut. 

Creva su domaćin mikroorganizmima koji mogu da utiču na bolest pluća

Hronična bolest pluća, koju karakteriše otežano disanje, uzrokovana je dugotrajnim udisanjem dima cigarete ili izlaganjem zagađenju iz vazduha ili drugim toksičnim jedinjenjima. Spada u treći vodeći uzrok smrti u svetu.

Ključna otkrića studije uključuju identifikaciju različitih crevnih bakterija koje se dovode u vezu sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i potencijalnu efikasnost prenosa fekalne mikrobiote kao tretmana s. Studija je takođe pokazala poboljšane ishode za pacijente sa hroničnom  opstruktivnom bolešću pluća kroz nutritivne intervencije prilagođene mikroorganizmima koji se nalaze u crevima.

Identifikovane specifične bakterije creva koje imaju veze sa razvojem bolesti pluća

– Creva su domaćini najvećem i najraznovrsnijem mikrobiomu u telu koji, u zavisnosti od svog sastava, može ili da izazove ili da spreči upalu, uključujući i pluća. Uspeli smo da identifikujemo specifične bakterije creva koje imaju veze sa razvojem HOBP u laboratorijskim miševima, potvrđujući složenu interakciju između gastrointestinalnog mikrobioma, upale i bolesti pluća – naglasio je profesor Phil Hansbro, jedan od vođa studije i direktor Centenary UTS Centre for Inflammation.

Profesor Hansbro je dodao da je studija takođe pokazala potencijalnu efikasnost prenosa fekalne mikrobiote u lečenju hronične opstruktivne bolesti pluća. 

– Koristili smo fekalnu mikrobiotu za prenos korisnih crevnih mikroorganizama između zdravih miševa i miševa sa bolešću pluća što je pomoglo u smanjenju upale pluća i poboljšanju disanja. Ovo ukazuje na potencijalni terapeutski efekat ovih specifičnih crevnih mikroba u ublažavanju problema koji imaju veze sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća – objasnio je profesor Hansbro.

Promena ishrane poboljšala simptome bolesti

Glavni autor studije, dr Kurtis Budden sa Hunter Medical Research Institute, istakao je pozitivne ishode za pacijente sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća koji su rezultat korekcija u ishrani.

– Poboljšanje ishrane male odabrane grupe pacijenata sa HOBP putem suplementacije dijetalnim vlaknima dovelo je do primetnih smanjenja simptoma bolesti. Isto tako, obezbeđivanje visokootporne skrobne dijete za miševe sa HOBP dalo je korisne rezultate. Ova otkrića ukazuju na obećavajući pravac za modifikacija ishrane u lečenju HOBP – smatra dr Budden ocenjujući da rad naučnog tima otvara uzbudljive nove mogućnosti za tretmane ciljanja na mikrobiom koji bi mogli da naprave stvarnu razliku u životima ljudi sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća za koju trenutno ne postoji lek.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ankica Blažević
7:46, 04. 03. 2024.
Odgovori

Dobar dan. Zanima me zašto niste napisali koju hranu trba da jedu oboljeli od KOPB_a?Ako hoćete da pomognete ljudima onda napišite konkretno. Hvala

Sanela
13:59, 06. 03. 2024.
Odgovori

Koja hrana treba dq se koristi, hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo