Naslovna / Zdravlje

Konstipacija češće pogađa žene, kada magnezijum može da pomogne

Priredio/la: D. T.|17:00 - 14. 03. 2024.

I najredovniju probavu može da poremeti obrok sastavljen od velike količine mesa, prženog krompira, milkšejka. Način ishrane jedan je od najbitnijih faktora, koji može da dovede do stomačnih problema, dijareje ili neredovne stolice

konstipacija Foto: Shutterstock

Konstipacija (zatvor) praćena nadutošću stomaka i gasovima učestao je zdravstveni problem. Stručnjaci primećuju da je neredovna probava neprijatnost koja češće pogađa žene nego muškarce. Pretpostavlja se da žene tri puta više pate od zatvora nego muškarci. Konstipacija (zatvor) se određuje kao poremećaj normalnog rada creva praćen neredovnim pražnjenjem creva, tvrdom, suvom stolicom. Pacijenti se često žale i da imaju potrebu za napinjanjem i da im creva nisu prazna ni posle obavljene nužde.

Koliko puta dnevno ili nedeljno je normalno?

Gastroenterolog dr Susanne Shokoohi iz ustanove Henry Ford Health kaže da simptomi konstipacije nisu uniformni – svaka osoba se žali na drugačije simptome.

– Zatvor se obično karakteriše tvrdim stolicama, potrebom za naprezanja i teškim pražnjenjem creva. Stručnjaci smatraju da je pražnjenje creva od tri puta dnevno, do tri puta sedmično sasvim normalno. – kaže dr Shokoohi.

Vremenom većina osoba razvije potrebu za pražnjenjem creva u određeno vreme tokom dana. Stručnjaci kažu da tri stolice nedeljno nisu razlog za brigu, ako stanje nije praćeno potrebom za naprezanjem, nadimanjem i tvrdom stolicom.

Zašto su žene sklonije problemima sa pražnjenjem creva?

Postoji mnogo teorija koje pokušavaju da ponude odgovor na pitanje: „Zašto su žene sklonije zatvoru od muškaraca?“ Većina stručnjaka veruje da je razlog anatomija i fiziologija, pojedine studije navode da je debelo crevo kod žena u proseku za 10 centimetara duže od debelog creva muškaraca.

Smatra se da i hormonske promene kod žena deluju na rad digestivnog trakta. Hormoni poput estrogena i progesterona, koji variraju tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze, mogu da deluju na uobičajeni ritam pražnjenja creva.

– Povrh svega hrana duže putuje kroz gastrointestinalni trakt kod žena. Pa izgleda da žene imaju češće problema sa nadimanjem, sindromom nervoznih creva – objašnjava dr Susanne Shokoohi.

Zatvor utiče na kvalitet života i dovodi do neprijatnih komplikacija

Zatvor može ponekada da remeti kvalitet života, stalno naprezanje pri pokušaju pražnjenja creva može da poveća šanse za razvoj neprijatnih komplikacija kao što su hemoroidi, analne pukotine i disfunkcija karličnog dna.

Kako se leči zatvor?

I pored uticaja na svakodnevne životne aktivnosti stanje se, kako naglašavaju lekari, može uspešno lečiti i farmakološkim i nefarmakološkim merama.

Fizičko vežbanje povoljno utiče na psihičko i fizičko zdravlje, fizička aktivnost neophodna je za normalan rad creva.  I sasvim umerena fizička aktivnost u trajanju od 30 minuta dnevno, može povoljno da deluje na celokupno zdravlje i pospeši rad creva.

Dovoljne količine tečnosti, pre svega vode, neophodno su sredstvo za lakšu probavu. Voda omekšava stolicu i na taj način omogućava redovno pražnjenje creva.

Kako da izbegnemo nadimanje i grčeve?

Adekvatna ishrana sa dovoljno biljnih vlakana nekada je najbolje sredstvo za borbu protiv zatvora. Velika većina osoba u razvijenom svetu, skoro 50 odsto, ne konzumira dovoljne količine voća i povrća. Vlakana ima u velikim količinama u jabukama, kiviju, bobičastom voću, pasulju, brokoliju, integralnim žitaricama.

– Preporuka je da ukoliko ne koristimo dovoljne količine voća i povrća, počnemo sa postepenim i pažljivom konzumacijom, kako ne bi došlo do nadimanja, grčeva i gasova – navodi dr Shokoohi.

Ne ignorišite potrebu za pražnjenjem

Lekovi koji se izdaju na recept i oni u slobodnoj prodaju mogu da dovedu do zatvora. Najčešći krivci su lekovi protiv bolova, antihistaminici, antidepresivi, antacidi i suplementi gvožđa, kažu stručnjaci.

I najredovniju probavu može da poremeti obrok sastavljen od velike količine mesa, prženog krompira, milkšejka. Način ishrane jedan je od najbitnijih faktora, koji mogu do dovedu do stomačnih problema, dijareje ili neredovne stolice.

Preporuka stručnjaka je da ne ignorišemo nagon za pražnjenjem. Najbolje bi bilo da praznimo creva uvek u približno isto vreme tokom dana.

Primena magnezijuma

Pojedini stručnjaci navode da proizvodi na bazi magnezijuma mogu da povoljno deluju na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Savet je da se pre primene konsultujemo sa stručnjakom, koji nam može dati najbolje preporuke u smislu doze, dužine primene pomoćnog lekovitog sredstva.

Konstipacija se uglavnom leči jednostavnim promenama životnih navika i lekovima bez recepta. Stručnjaci nas upozoravaju da ne zanemarimo problem i što pre da počnemo san primenom odgovarajuće terapije.

Kada je potrebno da se javimo lekaru?

Porodičnu istorija raka debelog creva, rektalno krvarenje, neobjašnjivi gubitak telesne težine i sve teže pražnjenja creva, razlog su da dođemo kod lekara na pregled.

Hronična konstipacija koja se ne leči neće dovesti samo do neprijatnih simptoma, već i do problem koji uključuju pojavu hemoroida, rektalno krvarenje i analne fisure. U najtežim slučajevima može da dođe i do rektalnog prolapsa, stanja koje je praćeno ispadanjem većeg ili manjeg dela sadržaja crevne sluzokože kroz analni otvor.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo