Naslovna / Zdravlje

Imuni sistem jetre aktivno reguliše nivo holesterola tako što „pojede“ višak štetnih masnoća

Priredio/la: I. V. |15:00 - 20. 03. 2024.

Imune ćelije jetre zvane Kupferove ćelije poznate su po tome što prepoznaju strane ili štetne supstance i odmah ih „pojedu“

Imuni sistem jetre Imune ćelije jetre zvane Kupferove ćelije poznate su po tome što prepoznaju strane ili štetne supstance i odmah ih „pojedu“ Foto: Shutterstock

Imuni sistem jetre sposoban je da „pojede” loš holesterol koji inače može da ošteti arterije, otrktili su u novoj studiji naučnici sa Karolinska Institutet u Švedskoj. Rezultati istraživanja pokazuju da imune ćelije u jetri reaguju na visok nivo holesterola i „jedu“ višak holesterola. Ovi nalazi, objavljeni u Nature Cardiovascular Research, u stvari pokazuju da odgovor na početak ateroskleroze počinje u jetri.

Imuni sistem jetre odmah reaguje na višak holesterola

Holesterol je vrsta masti neophodna za mnoge funkcije u telu, kao što je stvaranje hormona i ćelijskih membrana. Međutim, previše holesterola u krvi može da bude štetno, jer masnoća može da se zalepi za zidove arterija i formira plakove koji sužavaju ili blokiraju protok krvi. To dovodi do aterosklerotične kardiovaskularne bolesti, primarnog uzroka srčanih i moždanih udara, koji je  i vodeći uzrok smrti širom sveta.

U novoj studiji, istraživači su želeli da shvate kako različita tkiva u telu reaguju na visoke nivoe LDL ili lošeg holesterola u krvi. Kako bi ovo testirali, stvorili su sistem u kome bi mogli brzo da povećaju holesterol u krvi miševa.

– U suštini, želeli smo da „detoniramo bombu sa holesterolom“ i vidimo šta se dalje dešava. Otkrili smo da je jetra reagovala skoro odmah i uklonila deo viška holesterola – objašnjava Stephen Malin, vodeći autor studije i glavni istraživač na Odeljenju za medicinu na  Karolinska Institutet.

Kupferove imune ćelije jetre poznate po tome što prepoznaju štetne supstance i odmah „pojedu“

Međutim, nisu reagovale tipične ćelije jetre, već tip imune ćelije zvane Kupferove ćelije (Kupffer) koje su poznate po tome što prepoznaju strane ili štetne supstance i „pojedu ih“. Otkriće napravljeno kod miševa takođe je potvrđeno u uzorcima ljudskog tkiva.

– Iznenadili smo se kada smo videli da je jetra prva linija odbrane od viška holesterola i da su Kupferove ćelije te koje obavljaju posao. Ovo pokazuje da je imuni sistem jetre aktivan igrač u regulisanju nivoa holesterola i ukazuje da je ateroskleroza sistemska bolest koja utiče na više organa, a ne samo na arterije – ističe Stephen Malin, autor studije.

Model za razvoj novih načina lečenja

Istraživači se nadaju da će razumevanjem načina na koji jetra i druga tkiva komuniciraju jedni sa drugima, nakon što su bili izloženi visokom holesterolu, moći da pronađu nove načine za prevenciju ili lečenje kardiovaskularnih i bolesti jetre.

– Naš sledeći korak je da pogledamo kako drugi organi reaguju na višak holesterola i kako stupaju u interakciju sa jetrom i krvnim sudovima kod ateroskleroze. Ovo bi moglo da nam pomogne da razvijemo holističkije i efikasnije strategije za borbu protiv ove uobičajene i smrtonosne bolesti – naglasio je Malin.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Goran
20:09, 20. 03. 2024.
Odgovori

Samo sport setanje voznja bicikla i svakodnevne umerene vezbe non stop

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo