Naslovna / Zdravlje

Holesterol proizvodi jetra, a podiže ga ili spušta određena hrana

Priredio/la: S. M.|17:00 - 19. 12. 2021.

 Jetra, drugi organi i druge ćelije u telu proizvode oko 80 procenata holesterola u krvi. Ostalih 20 procenata unosimo hranom, ali šta se dešava kada preteramo

holesterol Foto: Shutterstock

Holesterol ne mora uvek da bude loša pojava po organizam, a da li je holesterol prijatelj ili neprijatelj našeg zdravlja zavisi u velikoj meri od vrste i količine u našem telu. Naša jetra proizvodi sav holesterol potreban telu, ali unosimo ga i hranom koju konzumiramo.

Holesterol „dobar i loš“

Potrebno je malo holesterola da bi proizvodio hormone i supstance koje naše telo koristi za varenje hrane. Međutim, previše toga se može nakupiti u arterijama i dovesti do srčanog ili moždanog udara. Važna je i vrsta holesterola koju imamo. Holesterol lipoproteina niske gustine (LDL) ili „loš“ holesterol dobio je ovo ime jer može da zapuši naše arterije. Holesterol lipoproteina visoke gustine (HDL), nazvan „dobar“ holesterol, transportuje holesterol u  jetru, koja ga uklanja iz krvotoka. To je kao sredstvo za čišćenje odvoda za arterije. Idealna jednačina je da se ima visok HDL „dobar“ holesterol i nizak LDL „loš“ holesterol. Poznavanje koje namirnice sadrže mnogo masti i holesterola može nam pomoći da donesemo bolji izbor ishrane za svoje srce.

Holesterol je masna supstanca koja putuje kroz našu krv

Holesterol u našem telu dolazi iz dva glavna izvora – jetre i ishrane.  Jetra, drugi organi i druge ćelije u telu proizvode oko 80 procenata holesterola u krvi. Na ostalih 20 procenata holesterola u našem telu utiče hrana koju jedemo. Hrana bogata trans i zasićenim mastima može doprineti nezdravom nivou holesterola. Kako unosimo više ovih masti, naša jetra to nadoknađuje smanjenjem sopstvene proizvodnje holesterola i uklanjanjem viška holesterola. Međutim, ne uklanja svaka osoba holesterol sa istom efikasnošću. Neki ljudi imaju gene koji govore njihovoj jetri da proizvodi dodatni holesterol ili da uspori proces uklanjanja holesterola iz svog tela. Ako je neko nasledio ove gene, možda ima visok holesterol čak i ako ne konzumira hranu bogatu mastima ili holesterolom.

Koja hrana podiže LDL „loš“ holesterol

Hrana i proizvodi životinjskog porekla sadrže holesterol, ali zapravo vrste masti u hrani mogu imati dramatičniji efekat na nivo holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da zasićene masti mogu povećati LDL „loš“ holesterol, kao i rizik od srčanih oboljenja. Studija iz 2015. pokazala je da smanjenje zasićenih masti može dovesti do „malog, ali potencijalno važnog smanjenja kardiovaskularnog rizika“. Istraživači su takođe pronašli dokaze da kada se zasićene masti zamene polinezasićenim mastima, a ne ugljenim hidratima, rizik od srčanih oboljenja se smanjuje.

Hrana bogata zasićenim mastima podstiče jetru da proizvodi više LDL „lošeg“ holesterola. Zbog toga treba ograničiti unos sledećih namirnica:

  • punomasne mlečne proizvode
  • crveno meso, uključujući govedinu, teletinu, jagnjetinu i svinjetinu
  • delikatesno meso, kobasice, slaninu i viršle
  • peciva
  • prerađenu hranu.

Hrana sa visokim sadržajem trans-masti takođe povećava LDL „loš“ holesterol. U te namirnice spadaju:

  • kolači
  • krekeri
  • pržena hrana
  • margarin
  • kokice pravljene u mikrotalasnoj pećnici.

Koja hrana podiže HDL „dobar“ holesterol

Ove namirnice mogu da pomognu da se poboljša odnos HDL-LDL u našem organizmu:

  • masne ribe poput lososa, sardina, haringe, skuše i brancina
  • tofu i druga hrana na bazi soje
  • laneno seme i čia seme
  • orasi
  • zeleno lisnato povrće
  • hrana bogata rastvorljivim vlaknima, kao što su zob, voće, povrće i mahunarke
  • maslinovo ulje.

Šta se dešava sa holesterolom i mastima u našem telu

Prilikom konzumacije hrane, holesterol i masti iz hrane se razlažu u tankom crevu. Kombinuju se sa žučnim solima, zatim lipazama, i na kraju se ponovo pakuju sa drugim komponentama pre nego što uđu u krvotok kao lipoproteini. Iako se neke komponente holesterola skladište u jetri i žučnoj kesi, glavno skladište za višak lipoproteina je u masnim ćelijama koje se nazivaju adipociti. Kada se ima previše holesterola, ove ćelije nabubre i dobija se na težini. Previše holesterola može biti uzrokovano konzumiranjem previše nezdravih masti ili ugljenih hidrata.

Holesterol stvara žuč i estrogen

Naše telo takođe koristi nešto holesterola za stvaranje žuči, zelenkasto-braon tečnosti koju proizvodi jetra da bi pomogla u varenju hrane. Žuč se skladišti u žučnoj kesi. Holesterol nije u potpunosti loš za nas. Zapravo, naše telo ga koristi za proizvodnju nekoliko esencijalnih hormona kao što su polni hormoni (estrogen i progesteron kod žena, i testosteron kod muškaraca) koji pomažu polnim organima da se razviju i učestvuju u reprodukciji. Stvara zatim kortizol, koji pomaže našem telu da reaguje na stres, aldosteron, koji uravnotežuje broj minerala, stvara vitamin D, koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum kako bi ojačao kosti. Holesterol je takođe komponenta žuči, supstance koja je potrebna telu za varenje hrane. Koristi se i za izgradnju membrane koja okružuje ćelije.

Kada holesterol postaje problem

Holesterol postaje problem kada imamo previše „lošeg“ (LDL), a premalo  „dobrog“ (HDL). LDL „loš“ holesterol se nakuplja u arterijama i formira lepljivu masu koja se zove plak. Vremenom, plak očvršćava krvne sudove, čineći ih toliko krutima da manje krvi može da teče kroz njih. Ovo se zove ateroskleroza. Kada su naše arterije ukočene, srce mora da radi više da bi proguralo krv kroz njih. Vremenom srce može biti toliko preopterećeno da se ošteti. Plakovi se takođe mogu raspasti, a krvni ugrušci se mogu formirati na površini. Ako se ugrušak zaglavi u krvnom sudu, ugrušak može prekinuti dotok krvi u srce i izazvati srčani udar. Ako ugrušak umesto toga blokira krvni sud koji snabdeva mozak, može se doživeti moždani udar.

Koliko holesterola bi trebalo da imamo

Stručnjaci su pre dve godine savetovali zdravstvenim radnicima da gledaju više od nivoa holesterola. Ažuriranje preporučuje uzimanje u obzir drugih faktora rizika za efikasnije lečenje i kontrolisanje rizika od srčanih oboljenja. To znači da će lekar razmotriti:

  • nivo aktivnosti
  • način ishrane
  • težinu
  • lekove koji se uzimaju za holesterol.

Idealni rasponi holesterola

Idealni rasponi holesterola koji su prethodno preporučeni su:

  • Ukupni holesterol <200 mg/d
  • LLDL „loš“ holesterol <100 mg/d
  • LHDL „dobar“ holesterol >60 mg/d

Izabrani lekar će verovatno i dalje proveriti nivoe HDL, LDL i ukupnog holesterola pomoću analize krvi koja se zove lipoproteinski panel. Ako je  holesterol visok, tada se mora pristupiti promeni načina života i ishrane i eventuano uzeti neki lekovi.

Saveti za sprečavanje visokog LDL holesterola

Ako je nivo holesterola visok, možda ćemo moći da ga uspešno kontrolišemo uz određene promene u načinu života. Evo nekoliko preporuka.

  • Pokušajte da ograničite ili isključite hranu koja sadrži mnogo zasićenih i trans-masti.
  • Dnevno ne treba unositi više od 6 procenata kalorija koje dolaze iz zasićenih masti. Te zasićene masti se nalaze u hrani kao što su crveno meso, margarin, kolači i pržena hrana.
  • Zamenimo nezdrave masti biljnim mastima za srce zdravim kad god je to moguće-

Neki izvori masti za srce su avokado, orasi, semenke i maslinovo ulje. Smanjite unos rafinisanih ugljenih hidrata, poput onih napravljenih od belog brašna i dodatog šećera, što je češće moguće. Ove vrste lako svarljivih ugljenih hidrata mogu stvoriti gojaznost i doprineti razvoju ili pogoršanju određenih zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes i bolesti srca. Potrebno je da unosimo u ishranu cele žitarice, voće, povrće i mahunarke da bismo povećali unos vlakana i biljnih masti. Ove namirnice smanjuju količinu LDL „lošeg“ holesterola u našem krvotoku.

Unosite omega-3 masne kiseline i vežbajte

Pokušajte da povećate količinu omega-3 masnih kiselina u ishrani. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, lanenim semenkama, čia semenkama i orasima pomažu u zaštiti srca. Potrudite se da vežbate svaki dan. Kombinovanje redovne vežbe sa ishranom bogatom hranljivim sastojcima što je više moguće može pomoći u regulisanju težine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milan kujundzic
7:39, 20. 12. 2021.
Odgovori

Cigarete su najveci problem

Dragan Miladinovic
8:47, 20. 12. 2021.
Odgovori

Opširno u isto vreme razumljivo za razumjeti koje probleme možemo imati sa povišenim Holesterol

Trailović Danilo
12:55, 20. 12. 2021.
Odgovori

Hvala na savetima. Preporučuje se stalno morska riba koje Srbija nema sem uvuzne i smrznute. Pitam se šta je sa našom rečnom ribom. Dali ona uopšte zdrava za ishranu srčanih bolesnika.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo