Naslovna / Zdravlje

Patela je „čuvar” kolena i ima dve osnovne funkcije

Priredio/la: I. V. |13:30 - 30. 03. 2024.

Patela pomaže mišiću kvadricepsa da pomera nogu, štiti zglob kolena i podržava mnoge važne mišiće, tetive i ligamente

patela Patela pomaže mišiću kvadricepsa da pomera nogu, štiti zglob kolena i podržava mnoge važne mišiće, tetive i ligamente Foto: Shutterstock

Patela je čašica za koleno, koja ne samo da štiti zglob izigravajući „pokrivač“ za koleno, već pomaže da mišići, tetive i ligamenti pravilno funkcionišu, ali i da se koleno pomera. Osobama čije su kosti oslabljene osteoporozom, imaju veći rizik od preloma. Patela, kao i sve kosti, može da bude  pogođena osteoporozom.

Šta je patela?

Patela je kost na prednjem delu kolenskog zgloba i to je najveća kost u telu ugrađena u tetivu (sezamoidna kost). Patela pomaže mišiću kvadricepsa da pomeramo nogu, štiti zglob kolena i podržava mnoge važne mišiće, tetive i ligamente. Traume koje dovode do povrede kolena su najčešće povrede patele, uključujući dislokacije i prelome kostiju. Ako osoba doživi povredu, možda će biti neophodna operacija kako bi se kost sanirala kao i fizikalna terapija koja će pomoći da se povrati snaga i sposobnost kretanja.

Kakvu funkciju ima patela?

Patela ima dve glavne funkcije:

  • Uz pomoć kvadriceps mišića omogoćava da se ispravi noga
  • Zaštitia kolenskog zgloba.

Patela se nalazi na prednjem delu kolena i pokriva sam kolenski zglob. To je most između  četvorostrukog mišića i potkolenice. Ovalnog je oblika sa blagom tačkom na dnu. Gornji deo (baza) je povezan sa četvoroglavim mišićem tetivom kvadricepsa. Patelarni ligament povezuje dno (vrh) patele sa tibijom (kost potkolenice). Medijalna faseta patele (strana bliža unutrašnjosti tela) artikuliše (pomera se) sa medijalnim kondilom butne kosti. Bočna strana (strana bliža spoljašnjoj strani tela) pomera se sa bočnim kondilom butne kosti. Ove delove i oznake obično više koristi  zdravstveni radnik, jer opisuju gde se nalazi bol ili postoji problem.

Koja su uobičajena stanja i poremećaji koji utiču na patelu?

Mnogi faktori uzrokuju bol u kolenu (bol u prednjem delu kolena ili hondromalacija patele). Neki od najčešćih uzroka bolova u kolenu oštećuju patelu ili područje oko nje, uključujući:

  • Sindrom patelofemoralnog bola
  • Dislokacija patele
  • Patelarna nestabilnost
  • Prelomi patele
  • Patelarni tendinitis
  • Dislokacija patele naspram subluksacije patele.

Subluksacija je delimična dislokacija. To znači da je kost nestabilna u zglobu i da je možda malo skrenula sa svog mesta, ali nije iskočila do kraja. Kada imate subluksaciju patele, kolenska kapica i dalje stoji u svom žlebu i još uvek možete da hodate. Možda ćete se osećati nelagodno ili nesigurno, a možda će se čuti pucketanje dok se patela pomera. Povrede ili previše labav zglob mogu izazvati subluksaciju patele. Ako imate nove simptome u kolenima ili imate problema sa hodanjem ili kretanjem, zakažite lekraski pregled.

Osteoporoza može da utiče na bilo koju kost u telu, uključujući i patelu. Osteoporoza slabi kosti, čineći ih podložnijim iznenadnim i neočekivanim prelomima. Mnogi ljudi ne znaju da imaju osteoporozu sve dok ona ne dovede do lomljenja kosti. Obično nema očiglednih simptoma. Žene i  odrasli stariji od 50 godina imaju povećan rizik od razvoja osteoporoze pa se savetuje da urade test gustine kostiju koji može da registruje osteoporozu pre nego što izazove frakturu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo