Zdravlje

Clostridium butyricum obnavlja crevnu mikrofloru kada je oštetimo antibioticima

Priredio/la: I. V.

Postoje mikrobi kao što je Clostridium butyricum, koji živi u zemljištu, ali i u našim crevima. Ljudsko telo pomaže ovoj bakteriji da raste i preživi u crevima, a ona zauzvrat organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti

Clostridium butyricum, poznata i kao C butyricum, najvrednija je bakterija koja živi u našim crevima i pomaže nam da se dobro osećamo. Bez njenog iscrpnog rada, ljudi bi mogli stalno da se osećaju loše. C butyricum je mikrob koji živi u zemljištu, ali i u našim crevima. Obično se nalazi u povrću i kiselom mleku. Ovaj mikrob preferira da raste u sredinama u kojima nedostaje kiseonik i preživljava u uzajamnom odnosu sa ljudskim domaćinom – što znači da mu ljudsko telo pomaže da raste i preživi, a zauzvrat ljudskom telu pruža niz prednosti.

Clostridium butyricum pomaže proizvodnju korisnih mikroba koji nas čuvaju od patogena

Clostridium butyricum tako je nazvan zbog svoje sposobnosti da proizvodi butirat kratkolančane masne kiseline, koja je glavni izvor energije za naše crevne ćelije. On proizvodi butirat u crevima fermentacijom vlakana iz namirnica kao što su integralne žitarice, voće i povrće. Ova kratkolančana masna kiselina dovodi se u vezu sa mnogim zdravstvenim prednostima – a sve zahvaljujući napornom radu C butyricum bakterije.

Pretpostavlja se da C butyricum pomaže u promeni sastava mikrobioma creva povećanjem broja korisnih mikroba u crevima – kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium, koji potpomažu varenje i štite od patogena. To je posebno korisna funkcija ovog mikroba jer pomaže u obnavljanju crevne mikroflore ako je poremetimo uzimanjem antibiotika, na primer. Clostridium butyricum MIYARI soj se čak koristio kao podrška u lečenju dijareje izazvane upotrebom antibiotika.

C butyricum je podrška za mentalno zdravlje

C butyricum takođe podstiče snažan imuni sistem tako što poboljšava funkciju barijere creva,  sprečava štetne patogene da koloniziraju, da se nastane u crevima. Takođe, smanjuje upalu u crevima (kolitis) i dovodi se u vezu sa manjim rizikom od kolorektalnog karcinoma. Ovaj mikrob takođe podstiče naš probavni sistem i zdravlje pomažući u razgradnji i apsorpciji hranljivih materija iz složene hrane kao što su integralne žitarice i povrće.

Zanimljivo je da postoji veza između abnormalnog mikrobioma creva i depresije. Istraživanja su pokazala da C butyricum može da ima ulogu u zaštiti od depresije. Potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti kako bi se razumelo tačno kako C butyricum pomaže u podršci mentalnom zdravlju.

Neki sojevi C butyricum bakterije korišćeni su kao probiotici – živi mikroorganizmi koji pružaju zdravstvene prednosti kada se uzimaju u dovoljnim količinama. Još jedna oblast istraživanja, koja je u toku, je analiza da li se C butyricum može koristiti za razvoj oralnih vakcina protiv infekcija koje izazivaju povraćanje i dijareju — uključujući rotavirus i koleru.

Genetskim inženjeringom Clostridium butyricum može da bude i nosač vakcine

Genetskim inženjeringom ovog mikroorganizma da nosi specifične antigene (supstancu koja pokreće imuni sistem), C. butyricum se može prenameniti za isporuku vakcine u crevima, bez igle – obezbeđujući imunitet protiv bolesti. Upotreba genetski modifikovanog soja C butyricum mirkoba  kao platforme za isporuku vakcine smatra se bezbednom jer je sam organizam probiotik i već se bezbedno konzumira kao dodatak ishrani, bez neželjenih efekata.

Iako još mnogo toga možemo da naučimo o ovom mikrobu i njegovim potencijalnim prednostima za naše zdravlje i dobrobit, naučnici navode da znaju sa sigurnošću da uključivanje hrane bogate vlaknima i uravnotežena ishrana može da pomogne u održavanju naših creva.