Naslovna / Zdravlje

Nagli gubitak kilograma – jedna ozbiljna neželjena reakcija podseća da vitko telo nije uvek i zdravo

Priredio/la: D. T.|15:00 - 30. 04. 2024.

I ne tako izrazit gubitak kilograma može da dovede do problema, ali posebno su opasne dijete koje imaju za posledicu nagli gubitak kilograma

Nagli gubitak kilograma nekada može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Stručnjaci naglašavaju da  rigorozne dijete, koje bez nadzora lekara dovode do naglog gubitka kilograma, pre svega oštećuju kosti. Naglo mršavljenje je veliki stres za celokupni organizam, a vitka linija nije uvek pokazatelj savršenog zdravlja.

Nagli gubitak kilograma, veća mogućnost od povreda kostiju

Posebna opasnost je činjenica da mlade osobe u želji za savršenom linijom izbacuju iz ishrane čitave grupe namirnica,i na taj način ozbiljno ugrožavaju gustinu kostiju.

Osteodenzitometrija (DEXA) glavna je dijagnostička metoda kojom se meri mineralna gustina kostiju, na ovaj način se precizno utvrđuje koliko su jake kosti i dijagnostikuje osteopenija i osteoporoza. Količina mineralna, na primer kalcijuma i drugih minerala, označava se kao gustina kostiju, objašnjava specijalista sportske medicine dr Gillian Wooldridge iz Houston Methodist Hospital.

-Veća gustina kostiju generalno znači da su kosti zdravije i otpornije na moguće povrede i prelome. U slučaju da se utvrde niže zbirne vrednosti, manja gustina ili gubitak koštane mase postoji veća mogućnost od preloma – kaže dr Wooldridge.

Kako slabe kosti?

Endokrinolog dr Kurt Kennel sa Mayo klinke Rochester u Minesoti kaže da su kosti najgušće oko 25 godine života. Posle 50. godine života, usled starenja, ili menopauze, gustina kostiju počinje da opada. Kako dalje starimo moguće je da kosti postaju sve slabije, pa i neki manje opasni padovi mogu da dovedu do preloma.

Nastojimo da održimo maksimalnu gustinu kostiju koliko je to moguće i da izbegnemo faktore rizika koji mogu dodatno nepovoljno da deluju na kosti – navodi dr Kennel.

Gubitak koštane mase moguć je i posle umerenih dijeta

Jedan od načina na koji možemo da oštetimo kosti je praktikovanje rigoroznih dijeta. Stručnjaci navode da u nekim slučajevima i ne tako izrazit gubitak kilograma može da dovede do problema, ali da su posebno opasne dijete koje imaju za posledicu nagli gubitak kilograma, napominje dr Deborah Sellmeyer, endokrinolog sa Stanford University.

Istraživanja pokazuju da je gubitak koštane mase manji kod osoba koje praktikuju umerene dijete za mršavljenje, ali nekada je moguć i u ovim slučajevima.

– Dijete za mršavljenje mogu posebno loše da deluju na zdravlje kostiju žena u menopauzi – upozorava dr Kennel.

Trening otpora i kontrolisana ishrana su spas za kosti

Dr Wooldridge dodaje da nagli gubitak kilograma, praćen ozbiljnim kalorijskim ograničenjima, ima negativan uticaj na gustinu kostiju. Stručnjaci navode da se slično zapaža i kod nekih pacijenata usled bolesti ili u nekim slučajevima i kod osoba posle operacije gastričnog bajpasa.

Dobro dozirane vežbe – trening otpora i pravilno izbalansirana ishrana mogu da nam pomognu da na zdrav način kontrolišemo telesnu težinu i sačuvamo zdravlje kostiju.

– Vežbe otpora i adekvatan plan ishrane su najbolji načini da sačuvamo mišiće i kosti i regulišemo telesnu težinu. Pogrešno je primenjivati samo ekstremne dijete, bez vežbanja da bi se došlo do cilja – kaže dr Kennel.

Vežbe otpora se sastoje od sklekova, čučnjeva, podizanja odgovarajućeg tereta.

-Ishrana je ključni faktor zdravlja kostiju, potrebno je i na dijeti za mršavljenje da obezbedimo telu dovoljne količine kalcijuma, vitamina D i proteina – naglašava dr Deborah Sellmeyer.

Najbolji način da se kilogrami brzo ne vrate

Dr Wooldridge objašnjava da gubitak kilograma mora da bude postepen i lagan, stručnjaci preciziraju da je nabolje da se na nedeljnom nivou gubi 400 do 500 grama, kod ekstremne gojaznosti do jedan kilogram nedeljno. Ovo je i najbolji način da ne dođe po prestanku dijete do ponovnog brzog vraćanja kilograma, a u nekim slučajevima i dodatnog gojenja. Nagli gubitak kilograma može da bude veoma stresan za organizam, upozoravaju svi stručnjaci.

Primena lekova GLP-1 u dozama propisanim za lečenje dijabetesa ne sme da se koristi za lečenje gojaznosti, jer se gojaznim pacijentima koji nemaju dijabetes propisuju drugi lekovi. Samoinicijativna primena ovih lekova može da dovede do smanjenja koštane i mišićne mase, upozoravaju stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo