Naslovna / Zdravlje

Kako bolest perifernih arterija utiče na naše telo

Priredio/la: I. V. |17:00 - 14. 05. 2024.

Bolest perifernih arterija je dugotrajno oboljenje, ali može da se poboljša vežbanjem, konzumiranjem manje masti i ostavljanjem duvana

bolest perifernih arterija Bolest perifernih arterija je dugotrajno oboljenje Foto: Shutterstock

Bolest perifernih arterija je stanje tokom kojeg se sužavaju arterije i tako smanjuju protok krvi u ruke ili noge. Proces otežava krvi da prenosi kiseonik i hranljive materije do tkiva u tim oblastima. Kod bolesti perifernih arterija (PAD), noge ili ruke, a češće noge,  nedobijaju dovoljan protok krvi što može da izazove bol u nogama pri hodanju (klaudikacija) i druge simptome. Bolest perifernih arterija je obično znak nakupljanja masnih naslaga u arterijama (ateroskleroza). Lečenje bolesti perifernih arterija uključuje vežbanje, zdravu ishranu i nekorišćenje duvana.

Bolest perifernih arterija je dugotrajno oboljenje

Bolest perifernih arterija je dugotrajno oboljenje, ali možete da se poboljša vežbanjem, konzumiranjem manje masti i odustajanjem od duvanskih proizvoda. Periferna arterijska bolest, takođe poznata kao periferna vaskularna bolest ili bolest perifernih arterija, je nakupljanje plaka u arterijama nogu, koje prenose krv bogatu kiseonikom i hranljivim materijama od srca do ruku i nogu. Kada čovek oboli od bolesti perifernih arterija, plak sačinjen od masti, holesterola i drugih supstanci, koji se postepeno formira unutar zidova arterija, polako počinje da ih sužava. Ovaj plak poznat je i kao ateroskleroza.

Naslage plaka su tvrde spolja, a meke iznutra. Tvrda površina može da pukne ili se pocepa, omogućavajući trombocitima da dođu u to područje. Oko plaka mogu da se formirati krvni ugrušci, čineći arteriju još užom. Ako arterije postanu sužene ili zapušene plakom ili krvnim ugruškom, krv ne može da prođe do organa i drugih tkiva što, na kraju uzrokuje oštećenje – smrt ili gangrenu tkiva ispod blokade. Ovo se najčešće dešava u prstima i stopalima.

Uzroci bolesti perifernih arterija

Periferna vaskularna bolest često je uzrokovana nagomilavanjem masnih naslaga (plakova) na zidovima arterija a koje sadrže holesterol. Ateroskleroza utiče na arterije po celom telu. Kada se pojavi u arterijama, koje snabdevaju krvlju udove, izaziva bolest perifernih arterija. Manje uobičajeni uzroci bolesti perifernih arterija su:

  • Zapaljenje krvnih sudova
  • Povreda ruku ili nogu
  • Promene u mišićima ili ligamentima
  • Izlaganje radijaciji.

Kako bolest perifernih arterija utiče na ljudsko telo?

Tipičan simptom bolesti perifernih arterija je klaudikacija, medicinski termin koji se odnosi na bol u noz,i koji se javlja tokom hodanja ili vežbanja i nestaje nakon odmora. Bol se javlja zato što mišići nogu ne dobijaju dovoljno kiseonika. Opasnosti od PAB se protežu i dalje pa obolela osoba počinje da ima i poteškoće u hodanju. Periferna vaskularna bolest povećava rizik od razvoja rane na nogama ili stopalima koja ne zarasta. U slučajevima teške PAB, ove rane mogu da se razviju u oblasti mrtvog tkiva (gangrene) koje na kraju iziskuju amputaciju stopala ili noge.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo