Naslovna / Zdravlje

Zašto vam težina nije uvek ista u toku dana i kada je najbolje da se merite

Priredio/la: V. M. B.
12:00 - 09. 12. 2020.

Težina u toku dana ovisi o mnogo faktora…

merenje tezine

Najbolje je da težinu proveravate ujutru  Foto: Shutterstock

Ravnoteža između konzumiranja i sagorevanja unetih kalorija razlog je zašto vaša težina raste i pada. Ako unesete više nego što sagorite, gojite se – ponekad i odmah. Izgubiti tu težinu takođe može da bude teško. Da biste izgubili jedam kilogram, kažu stručnjaci, vaš kalorijski bilans (jedenje minus sagorevanje) mora da izgleda ovako: Svakodnevno treba da smanjite unos za 500 kalorija.

Kako se merite

Ne možete jednostavno skočiti na svoju kupatilsku vagu i svaki put očekivati tačno merenje. Pod na kome stoji vaša vaga trebalo bi da bude ravna, trebao bi da stojite na vagi sa obe noge, a važno je i da prilikom svakog merenja budete slično odeveni. Ako to nije tako, možda ćete videti drastično različite brojeve na vagi, a to vam se sigurno neće dopasti.

Nije svaka vaga ista

Svi znamo da možete da se merenja u lekarskoj ordinaciji razlikuju od onih kod kuće. Vage se razlikuju, digitalne su obično tačnije. Koji god tip vage da koristite, obavezno poništite prethodno merenje na vagi pre nego što ponovo proverite težinu.

Kad treba da se merite

Jutro je obično najbolje vreme za najtačnije očitanje brojeva na vagi. Odspavali ste i verovatno još niste jeli i pili. Kako dan bude odmicao, tako ćete i vi uzimati hranu, a brojevi na vagi će da skaču.

Vežbajte

Neki sportisti mogu da smanje šest do deset odsto telesne težine nakon jednog treninga (to je uglavnom znoj). Vaša promena u merenju možda neće biti tako drastična. Ali gubitak kilograma ili dva nakon što ste posetili teretanu nije neobično. U svakom slučaju, prija!

Vaše zdravlje

Trenutna infekcija ili neke bolesti mogu doneti neočekivanu promenu težine. Rak, dijabetes, srčana insuficijencija, pa čak i prehlada mogu imati efekte na težinu. Ako izgubite apetit ili vam se možda  voda zadržava u organizmu, to može dovesti da brojevi na vagi idu na gore-dole. Razgovarajte sa lekarom ako uočite promene koje niste očekivali.

Lek koji uzimate

Mnogi lekovi, uključujući antiinflamatorne preparate, antihistaminike i opijate, mogu prouzrokovati brz gubitak kilograma. Ostali lekovi, poput insulina, antidepresiva i nekih antiepileptičnih lekova, mogli bi da doprinesu gojenju. Uvek se raspitajte kod lekara o neželjenim efektima lekova koje uzimate, kako na recept, tako i bez recepta.

Pijete previše vode

Ako mnogo  pijete – a ne vežbate – to će se odmah prikazati na vagi. To ne znači da bi trebalo da odustanete od vode. Dugoročno, uzimanje vode, naročito umesto visokokaloričnih slatkih napitaka, može da vam pomogne da izgubite kilograme.

Ne pijete dovoljno vode

Negde između 55 ​​i 75 odsto vašeg tela čini voda. Pad ispod vašeg prirodnog nivoa može dovesti do glavobolje ili suve kože, čak i do problema sa razmišljanjem. Takođe možete iznenada da smršate. Ako ne popijete dovoljno da nadomestite  ono što izgubite tokom dana, vaga će to pokazati.

Kafa

Studije pokazuju da vam šolja kafe (ili tri) može pomoći da kontrolišete težinu. Kofein vam može da utiče na smanjenje apetita ili da pomogne da sagorite nekoliko kalorija. Ali budite oprezni: kofeinski napitak sa visokim udelom masti mogao bi da ima suprotan efekat.

So

Previše soli u ishrani je loše za vaše srce, oprinosi i zadržavanju vode u organizmu, samim tim i povećanju težine. Pored toga, ljudi koji su na  dijetama sa visokim udelom soli  jedu više prerađene hrane i grickalica, namirnica bogatih mastima i kalorijama. Takva brzina brzo dovodi do gomilanja kilograma.

Neredovno pražnjenje

Vaša težina se može promeniti u zavisnosti od toga koliko ste koristili toalet. Jedete obiln, ali nemeta stolicu? To vaga odmah pokazuje! Višak unosa tečnosti takože se registruje na vagi, posebno ako ne mokrite. S druge strane, dijareja može dovesti do gubitka tečnosti i težine.

Vaše navike spavanja

Studije pokazuju da koliko – ili koliko malo – spavate može promeniti težinu. Na primer, posle neprospavanih noći možda ćete se osećati gladnije nego obično. To može dovesti do toga da jedete veće obroke, što može dovesti do gojenja.

Godine

Možda nećete videti promenu telesne težine na dan kada napunite 30 godina (ili 40 ili 50 godina). Ali kako starimo, mnogi od nas se prirodno goje (možemo postati manje aktivni ili imati druge promene poput menopauze). Posle otprilike 60 godina možete početi gubiti apetit (možda je teže žvakati ili ste bolesni ili depresivni). To može dovesti do gubitka težine.

Budite psihički jaki

Dok se merite nekoliko puta dnevno, znajte da se događaju promene. Ne zamarajte se oko toga. Svakodnevno vaganje da biste bili svesni tih uspona i padova može vam pomoći da održite zdravu težinu – ili bar da se držite u krugu od nekoliko kilograma.

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo