Naslovna / Zdravlje

Bol u leđima tokom dugotrajnje vožnje kontroliše se na 7 načina

Priredio/la: D. T.|13:00 - 12. 06. 2024.

Dugotrajno sedenje stvara dodatni pritisak na kičmeni stub i leđnu muskulaturu i neminovno dovodi do bola, osećaja nelagodnosti

bol u leđima tokom vožnje Uvek kada je moguće nastojte da se malo pomerite u sedištu Foto: Shutterstock

Bol u leđima može u bitnoj meri da se pogorša tokom dugotrajne vožnje i da bude veliki problem i putnicima, a posebno osobi koja upravlja vozilom. Hirurg i ortoped dr David DeWitt objašnjava nam kako da kontrolišemo bol u leđima tokom dugotrajne vožnje i donosi 7 korisnih saveta za vozače i putnike.

1. Smestite se udobno

Nastojte da neposredno po ulasku u prevozno sredstvo zauzmete najudobniji mogući položaj tela. Ispraznite džepove nepotrebnim sitnicama, koje posle četiti do pet sati vožnje bez odmora mogu da deluju kao nepotrebni teret. Vežite se i sedite uspravno sa kolenima malo iznad pozicije kukova, držite bradu uvučenu, ne savijajte napred vrat.

2. Ispravite leđa

Ispravite leđa i sednite na adekvatnoj udaljenosti od volana, kako bi se u slučaju potrebe aktivirali vazdušni jastuci. Jednu ruku držite na bočnoj, a drugu na gornjoj strani volana. Nastojte da ne sedite ni predaleko ni priblizu volanu, savijanje prema napred ili unazad tokom vožnje može da dovede po pojačanog pritiska na lumbalni deo kičme, vrat, ramenima, zglobove.

Nabavite specijalizovane podloge i jastuke koje mogu da ublaže bol u leđima i simptome išijasa. Ne postoji jedna najbolja opcija za sve, pokušajte da nađete ono što vam najviše odgovara.

3. Izbegnite rupe na putu

Rupe na putu i neravnine na asfaltu mogu da dovedu do bola u leđima. Ukoliko putujete na more autom odlučite se za vožnju u putničkom automobilu, a ne u pikapu. Pre polaska na put zamenite dotrajale amortizere i gume, kako ne bi bilo previše vibracija ili podrhtavanja vozila.

4. Pravite pauze

Dugotrajno sedenje stvara dodatni pritisak na kičmeni stub i leđnu muskulaturu i neminovno dovodi do bola, osećaja nelagodnosti. Idealno bi bilo kada biste mogli da pravimo pauze najmanje 15 minuta na svaka 2 sata.

U slučaju da već od ranije patite od bola u leđima ili nekog oštećenja kičmenog stuba, bilo bi dobro da organizujemo pauze na svakih 60 minuta. Probajte unapred da isplanirate mesta na kojim ćete se zaustavljati. Izađite iz auta, protegnite se i malo prošetajte. Pokret podstiče cirkulaciji i na taj način putem krvi obezbeđuju kiseonik i hranjive materije leđima.

5. Menjajte položaj

Uvek kada je moguće nastojte da se malo pomerite u sedištu. Samo 10 sekundi istezanja biće dovoljno da relaksiramo mišiće. Podesite sedište, masirajte gležnjeve, istežite mišiće nogu kada je moguće. U situaciji kada dosta dugo sedimo, svaki pa i najmanji pokret, može da bude koristan za telo.

6. Hladno – topla terapija

Primena toplih ili hladnih obloga tokom putovanje može da ublaži bolove. Hladnoća deluje na otok i upalu. Možete da koristite obloge obložene ledom ili jednostavno malo natopljene hladnom vodom. Toplota jača cirkulaciju i opušta mišiće. Obloge se primenjuju 15 do 20 minuta, ako je potrebno na svakih nekoliko sati, najbolje tokom pauze u vožnji.

7. Stopala držite na čvrstoj podlozi

Stopala bi trebalo da budu postavljena na čvrstu podlogu i da pruže maksimalu podršku leđima. Idealno je da kolena budu pod pravim uglom. Ukoliko je sedište previsoko najbolje je da obezbedite oslonac za noge. Za vozače bi bilo dobro da pri dužoj vožnji koriste tempomat – uređaj koji kontroliše brzinu kretanja vozila tako što određuje poziciju papučice za gas.

U slučaju da unapred znate da će vam dugotrajna vožnja biti okidač za bol u leđima, ponesite na put lekove. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu se nabaviti bez recepta. Preporuka je da ove lekove koristimo kontrolisano i u saradnji sa lekarom, kako bismo smanjili mogućnost pojave neželjenih efekata i komplikacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo