Zdravlje

Neredovna stolica kao uvod u bolesti: Može li zatvor da povisi nivo štetnih materija u krvi?

Priredio/la: D. T.

Masne kiseline kratkih lanaca imaju jednu od ključnih uloga u regulaciji dobrog delovanja crevne miktobiote na zdravlje

Neredovna stolica čest je problem savremenog čoveka i uglavnom posledica loše ishrane, nedovoljne količine vode, biljnih vlakana, sedelačkog načina života. Nova studija tvrdi da neredovna stolica, ali i dijareja, mogu da povećaju broj štetnih materija u krvi i budu uvod u niz zdravstvenih problema.

Kako neredovna stolica deluje na creva?

Studuja koja obrađuje istraživanje u kojem je učestvovalo 1.400 zdravih odraslih osoba, pokazala je da osobe sa redovnom stolicom, 1 do 2 nužde dnevno, imaju kvalitetnije bakterije u crevima, u poređenju sa osobama koje imaju stolicu dva puta nedeljno. Najlošiji rezultati krvnih markera bubrega, jetre i neurodegenerativnih bolesti, zabeleženi su kod ispitanika koji su patili od zatvora ili proliva.

Značaj masnih kiselina kratkih lanaca

Autor studije dr Sean Gibbons iz Sijetla izučava mikrobiom i navodi da redovne stolice mogu da ublaže rizik od mogućih hroničnih bolesti. Brojna naučna istraživanja navode da crevna mikrobiota ima bitnu ulogu u regulisanju metaboličkih, endokrinih i imunskih funkcija. Masne kiseline kratkih lanaca imaju jednu od ključnih uloga u regulaciji dobrog delovanja crevne miktobiote na zdravlje.

Masne kiseline kratkih lanaca formiraju se pod uticajem bakterija, koje čine crevnu mikrobiotu i procesom fermentacije nesvarenih dijetnih vlakana iz ishrane. Bez ovih korisnih bakterija koje ulaze u sastav crevne mikrobiote, fermentacija celuloze i vlakana unetih hranom ne bi bila moguća.

Neredovna stolica i oštećenje bubrega

Masne kiseline kratkih lanaca smanjuju upalu, ali nije dobro ako otpadne materije kroz creva prolaze suviše sporo ili prebrzo. Utvrđeno je da su osobe koje su patile od zatvora i imale najviše do dva pražnjenja creva u 7 dana imale više nivoe p-krezol-sulfata i indoksil sulfata u krvi, to jest, supstanci koji se dovede u vezu sa oštećenjem bubrega.

Navedeni toksini se povezuju sa hroničnom bolešću bubrega i Parkinsonovom i Alchajmerovom bolešću. Povišeni indoksil sulfat bio je u korelaciji sa umanjenom brzinom glomerularne filtracije, markerom koji procenjuje sposobnosti bubrega da filtriraju otpadne materije.

Kako još dolazi do upale?

Gibbons navodi da prebrzo kretanje otpadnih materija, u stanjima kao što su dijareja, onemogućava crevne bakterije da dovrše razgradnju vlakana u zaštitne masne kiseline kratkih lanaca, što sve može da dovede do upale.

U studiji je primećeno da su ispitanici koji su imali četiri i više pražnjenja creva dnevno imali povišene vrednosti bilirubina, što je znak mogućeg oštećenja jetre ili žučnih kanala. Nema ipak još dovoljno istraživanja koja bi do kraja podržala teoriju o zatvoru i dijareji kao krivcima za bolesti.

Nije dovoljno jasno da li je učestalije ili slabije pražnjenje creva mehanizam koji pokretač bolest, ili možda samo posledica već postojeće bolesti – kaže Gibbons.