Naslovna / Zdravlje

Kako prekomerna pospanost tokom dana utiče na zdravlje srca

Priredio/la: I. V. |9:00 - 09. 10. 2024.

Ukoliko nam treba budilnik da nas probudi, onda po definiciji nismo dovoljno spavali i ceo dan smo pospani, što nas dovodi u rizik od kardiovaskularnih bolesti

prekomerna pospanost tokom dana Prekomerna pospanost tokom dana otežava nam da ostanemo budni i vrlo često se pogrešno poistovećuje sa umorom Foto: Shutterstock

Prekomerna pospanost tokom dana otežava nam da ostanemo budni i vrlo često se pogrešno poistovećuje sa umorom. Potreba da odmorimo telo posle dobrog treninga ili posle dugog radnog dana primeri su umora, što nije isto što i pospanost.

Prekomerna pospanost tokom dana izraženija je ako smo sedentarni tip osobe

Prekomerna pospanost tokom dana definiše se kao poteškoća da ostanemo budni ili povećana želja za spavanjem tokom dana. Osećaj pospanosti može da bude još izraženiji ako smo sedentarni tip, odnosno ako ceo radni dan provodimo u sedećem položaju ili, još gore, ako vozimo. Iako je normalno da se povremeno osećamo pospano nakon kratkog sna, učestali napadi pospanosti se smatraju prekomernom dnevnom pospanošću kada se to dešava skoro svaki dan, tokom najmanje tri meseca.

Kardiolog dr Virend Somers sa Mayo Clinic koji se bavi medicinom spavanja, objašnjava razliku između umora i pospanosti, kao i kako prekomerna pospanost tokom dana može da ima negativan uticaj na srce.

– Kada smo preterano pospani tokom dana, u izvesnom smislu to znači da možemo vrlo lako da zaspimo, a da pri tome nemamo jasan, očigledan razlog za pospanost ili uzrok koji se dovodi u vezu sa poremećajem spavanja. Iako postoji mnogo uzroka, suština je da prekomerna pospanost tokom dana znači da nemamo dovoljno kvalitetnog, regenerativnog sna tokom noći – objašnjava dr Somers.

Koje simptome imamo ako nas muči prekomerna  pospanost tokom dana

Spavanje igra važnu ulogu u konsolidaciji pamćenja, obnavljanju imunološkog sistema i drugim vitalnim procesima. Kao rezultat toga, nedostatak kvalitetnog sna može da dovede do niza simptoma koji se možda neće odmah dovesti u vezu sa spavanjem. Čak i ako se svesno ne osećamo pospano, možda patimo od prekomerne pospanosti ako imamo bilo koji od sledećih simptoma:

– Problem sa održavanjem budnosti
– Osećaj iritacije
– Problem sa memorijom
– Problem sa fokusiranjem
– Poteškoće u zadržavanju novih koncepata
– Poteškoće u donošenju odluka
– Sporije reakcije.

Nenaspavanost nosi kardiovaskularni rizik

Objašnjavajući zašto se javlja prekomerna dnevna pospanost doktor Somers navodi jedan svim dobro poznat primer.

Ukoliko vam treba budilnik da nas probudi, onda po definiciji nismo dovoljno spavali. A nenaspavani smo zato što nismo mogli više da spavamo – ističe dr Somers.

Nedostatak sna, kako kaže, koji je potreban našem telu,

može da predstavlja rizik po zdravlje.

– Otkriveno je da postoji veza između pospanosti i većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti. Otkrili smo, nezavisno od drugih stvari koje možemo da identifikujemo, da je povećan kardiovaskularni rizik i da je pospanost tokom dana dovedena u vezu sa većim rizikom od srčanih bolesti, iznenadne smrti, kardiovaskularne smrti – naglašava dr Somers.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo