Naslovna / Zdravlje

Kako suplementi utiču na žene koje se leče od raka dojke: Interakcije se dešavaju, a pacijentkinje ih nisu ni svesne

Priredio/la: I. V. |15:30 - 13. 10. 2024.

Istraživanja otkrivaju da oko 70 procenata ljudi, kojima je dijagnostikovana bilo koja vrsta raka, uzima bar jedan dodatak ishrani, ali, u pogrešnim dozama suplementi mogu da budu i toksični

suplementi rak dojke Istraživanje je pokazalo da 80 odsto žena uzima bar jedan dodatak ishrani Foto: Shutterstock

Suplementi se kod određenih zdravstvenih problema preporučuju zbog niskog nivoa određenih hranljivih materija. Na primer, neki hormonski tretmani za rak dojke i prostate mogu da oslabe naše kosti pa se u tim situacijama savetuje suplementacija kalcijuma i vitamina D kako bi se zaštitile kosti. Takođe, karcinom može da spreči organizam da lako apsorbuje hranljive materije iz hrane te se u tim situacijama propisuje dnevni multivitaminski i mineralni dodatak.

Suplementi ne mogu da zamene konvencionalne tretmane

Većina ljudi koristi suplemente uz tretmane raka, kao što su radioterapija ili hemoterapija, ali, neki biraju da ih koriste umesto konvencionalnih tretmana. Međutim, uzimanje dijetetskih suplemenata umesto konvencionalnog lečenja raka može da našteti našem zdravlju, odnosno smanji šanse za izlečenje ili kontrolu raka. Savet je da se uvek treba konsultovati sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata jer neki od njih bi mogli da utiču na dejstvo lekova protiv karcinoma. Takođe, ne treba zaboraviti da suplementi u visokim dozama mogu da budu toksični ili štetni po zdravlje. Ako je moguće, bolje je imati uravnoteženu ishranu sa raznovrsnom hranom umesto suplemenata.

Dijetetske suplemente mnogi uzimaju zbog brojnih razloga i sa različitim očekivanjima. Istraživanja otkrivaju da oko 70 procenata ljudi, kojima je dijagnostikovana bilo koja vrsta raka, uzima bar jedan dodatak ishrani. Uvek treba imati na umu da suplementi nisu klasifikovani kao lekovi, tako da njihova sigurnost i efikasnost ne mora da bude pažljivo testirana, za razliku od lekova. Na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, republičko Ministarstvo zdravlja usvojilo je Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, a u članu 4. navodi se „deklaracijom, prezentacijom i reklamiranjem dijetetskih proizvoda ne mogu se pripisivati svojstva prevencije, tretiranja i lečenja bolesti, ili se pozivati na takva svojstva„. Drugim rečima, svi dodaci smatraju se „sigurnim“ dok se na nekom primeru pokažu kao nebezbedni. S druge strane, lekovi moraju da se dokažu kao bezbedni i efikasni pre nego što uđu u prodaju.

Suplementi mogu da promene način dejstva lekova obolelih od raka dojke

Studija je pokazala da do 80 odsto žena, lečenih od raka dojke, uzima bar jedan dodatak ishrani, ali mnoge nisu ni svesne da suplementi koje uzimaju mogu da utiču na lekove za hormonsku terapiju. Neki vitamini ili minerali mogu da utiču na to koliko dobro deluju lekovi za karcinom. Antioksidativni dodaci kao što su koenzim Q10, selen i vitamini A, C i E mogu da pomognu u sprečavanju oštećenja ćelija. Ali, postoje dokazi da uzimanje visokih doza antioksidativnih suplemenata tokom lečenja raka može da učini tretman manje efikasnim.

Kako suplementi mogu da remete lečenje žena sa rakom dojke?

Ovaj nedostatak propisa o suplementima znači da nema garancije da je dodatak koji se kupuje čist – odnosno da sadrži samo sastojke sa etikete. Takođe, ne postoji garancija da dodatak sadrži tačnu količinu biljnih i hranljivih sastojaka koji su navedeni na ambalaži. Neki dijetetski suplementi, na primer, mogu da ometaju lečenje raka dojke i druge lekove koji se dobijaju na recept, što znači da ne mogu uvek bezbedno da se uzimaju zajedno sa njima.

Neki suplementi mogu da promene način na koji lekovi i zračenje deluju u telu i tretmane mogu da učine manje efikasnim. Na primer, crvena detelina i kantarion mogu da ometaju način delovanja tamoksifena u telu. Većina farmaceutskih kompanija i proizvođača suplemenata ne sprovode istraživanje o interakciji lekova i suplemenata, tako da jednostavno ne znamo sve rizike uzimanja dodataka ishrani tokom lečenja. Zbog toga je važno konsultovati se sa lekarom o uzimanju bilo kog suplementa.

Tokom lečenja raka dojke žene mogu da dobiju na težini što povećava rizik od povratka karcinoma

Studija „Upotreba dijetetskih suplemenata u ishrani i vežbanje žena preživelih od raka dojke: Studija o vežbanju i ishrani“ obuhvatila je 151 ženu koja je lečena od raka dojke u ranoj fazi. Osnovni cilj studije bio je da se vidi da li program prevencije dijabetesa može da pomogne ženama da smršaju koje su završile lečenje raka dojke. Mnoge žene, lečene od raka dojke, dobijaju na težini tokom lečenja, što može da poveća rizik od povratka karcinoma dojke (recidiva).

– To je vrlo efikasna kombinacija zdrave ishrane i vežbanja kako bi se regulisala težina. A kao deo naše studije, u cilju prikupljanja podataka, napravili smo upitnik o lekovima i suplementima. Dakle, tražili smo od žena da odmah na početku prijave da li i koje suplemente koriste. I, odgovori su nam samo otvorili oči, da budem iskrena – izjavila je Maura Harrigan, dijetetičar registrovan za onkološka istraživanja i registrovani dijetetski nutricionista u Survivorship Clinic u okviru Yale Cancer Center.

Od 54 najčešćih, većina žena koristi tri ili više dodatka ishrani

Istraživanje je pokazalo da 80 odsto žena uzima bar jedan dodatak, od 54 različitih suplemenata koje su koristile. Većina žena, njih 60 odsto, pile su tri ili više dodataka, a 24 procenata čak 5 ili više. Vitamin D bio je najčešći dodatak, koji je koristilo više od 50 odsto žena. Od 54 uzeta različita dodatka, 33 procenata imalo je potencijalne interakcije sa dve vrste hormonalne terapije: tamoksifenom i inhibitorima aromataze.

– Pregledali smo dodatke koje su žene uzimale i uporedili ih sa tretmanima koje primaju – posebno sa hormonalnim, kao što smo to radili ovde sa inhibitorima aromataze i tamoksifenom. Otkrili smo da postoje interakcije koje se dešavaju, a kojih žene nisu svesne – objasnila je Harrigan, naglašavajući da zbog toga pokušavaju da svima na to skrenu pažnju. Istraživači su takođe pitali žene zašto uzimaju suplemente. Mnoge su odgovorile da ih uzimaju iz vrlo specifičnih zdravstvenih razloga, na primer, kalcijum i vitamin D za zdravije kosti. Ipak, većina žena je prijavila da uzimaju suplemente za sprečavanje recidiva raka, što je u suprotnosti sa trenutnim standardima prakse.

– Iz Američkog udruženja za rak, Svetskog fonda za istraživanje raka, Američkog instituta za istraživanje raka, naglašavaju da postoje vrlo jasni standardi prakse. Na primer, ne treba koristiti  dijetetske suplemente za zaštitu od raka. Ali, ta poruka kao da ne dopire do ljudi. Oni to uzimaju sa dobrom namerom, sami, raspolažu samo navedenim informacijama, a mnoge od njih nisu zasnovane na dokazima i postoji puno dezinformacija – istakla je Harrigan.

Kako suplementi mogu da utiču na određene terapije?

Ako se trenutno lečite od raka dojke ili ste završili lečenje i razmišljate o uzimanju nekog suplementa, stručanjaci apeluju da se uvek posavetujete sa svojim lekarom ili onkološkim farmaceutom. Trebalo bi razmotriti sve rizike i koristi, uključujući bilo kakve interakcije koje  mogu da se jave sa lekovima koji se uzimaju. Važno je znati da ako je nešto prirodno – to ne znači da to možda nije sigurno. Mnogi veruju da je bilo koja hrana ili dodatak u prirodnom, neprerađenom stanju bolji ili sigurniji od nečega što je prečišćeno ili proizvedeno. A to nije nužno tačno. Jer, neke od najotrovnijih supstanci na svetu su prirodne.

Na primer, otrovne pečurke i otrovni hrast ili bršljan su izuzetno toksični za ljude, ali su potpuno prirodni. Da li je nešto prirodno ili sintetičko, nije najvažnije pitanje koje treba postaviti. Najvažnija pitanja su – Da li će to koristiti zdravlju? Da li je bezbedno? Da li će uticati na bilo koji drugi lek ili tretmanima koje neko uzima/prima? Da li su doze dosledne i tačne? Da li je bez zagađivača? Takođe je važno znati da većina lekara i dijetetičara preporučuje da se hranljive materije uzimaju iz hrane, a ne iz suplemenata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo