Zdravlje

Šta je trostruko pozitivan rak dojke i da li je ova vrsta karcinoma izlečiva

Priredio/la: I. V.

Pacijentkinje sa ćelijama raka dojke, koje sadrže estrogenske receptore, receptore progesterona i visoke nivoe HER2 imaju trostruko pozitivni rak dojke

Trostruko pozitivan rak dojke je podtip karcinoma dojke koja se javlja kada ćelije raka dojke imaju estrogenske receptore, progesteronske receptore i protein humanog epidermalnog faktora rasta 2 (HER2). Trostruko pozitivan rak dojke je podtip HER2 pozitivnog raka dojke i čini oko 10 odsto svih dijagnoza karcinoma dojke.

Šta to znači kada je rak dojke trostruko pozitivan?

Normalne ćelije dojke imaju receptore za dva hormona, estrogen i progesteron. Kada se ovi receptori vežu za hormone estrogena i progesterona, to podstiče rast ćelija. Neke ćelije raka dojke koriste ove hormonske receptore da podstaknu rast karcinoma, a ovaj proces je poznat kao rak dojke pozitivan na hormonske receptore.

HER2 protein je uključen u rast ćelija i može da se nađe u normalnim ćelijama dojke. Ćelije raka dojke koje sadrže veću količinu HER2 od uobičajene smatraju se HER2 pozitivnim.

Oko 20 odsto dijagnoza raka dojke je HER2 pozitivno. Od toga, oko polovina je takođe receptivna na estrogen i progesteron. Dakle, pacijenti sa ćelijama raka dojke, koje sadrže estrogenske receptore, receptore progesterona i visoke nivoe HER2 nazivaju se trostruko pozitivnim rakom dojke – objašnjava medicinski onkolog dr Jason Mouabbi sa MD Anderson Cancer Center pri University of Texas. 

Kako se dijagnostikuje trostruko pozitivan rak dojke?

Trostruko pozitivan rak dojke ima iste simptome kao i drugi tipovi karcinoma dojke.

– Kvržica je najčešći simptom. Ponekad se rak dojke u veoma ranoj fazi može otkriti samo na skrining mamografu. Zato je toliko važno da žene obave skrining za rak dojke – naglašava dr Mouabbi.

Ako mamograf otkrije sumnjivu kvržicu, lekar će izvršiti biopsiju kvržice. Ako se utvrdi da je tumor kancerogen,  lekar može takođe da uradi imunohistohemijske testove kako bi utvrdio da li je kancer vođen receptorom estrogena, receptorom progesterona i/ili HER2 receptorom.

– Sa imunohistohemijskim testom, obojićemo tkivo i pogledati ga pod mikroskopom. Pravimo razmaz receptora estrogena, receptora progesterona i visokih nivoa HER2. Ako se sva tri vrate pozitivni, pacijentkinji se dijagnostikuje trostruko pozitivan rak dojke – navodi postupak dijagnoze dr Mouabbi.

Da li je trostruko pozitivan karcinom dojke agresivan?

HER2 pozitivan rak dojke brzo raste i smatra se agresivnijim od karcinoma dojke pozitivnih na hormonske receptore. Treba zapamtiti da je trostruko pozitivan rak dojke podtip HER2 pozitivnog raka dojke.

–HER2 pozitivan karcinom dojke je tip raka dojke koji se najviše može lečiti i on najviše reaguje na lečenje. Dakle, da, agresivniji je, ali najviše reaguje na terapije koje trenutno imamo – kaže dr Mouabbi.

Kako se leči trostruko pozitivan tumor dojke?

Lečenje trostruko pozitivnog raka dojke zavisi od stadijuma. Leči se sveobuhvatno, koristeći tehnike za lečenje i HER2 pozitivnog karcinoma dojke i raka dojke pozitivnog na hormonske receptore. Pacijenti sa tumorima stadijuma I, koji su manji od 2 centimetra, obično se prvo leče operacijom, a zatim hemoterapijom u kombinaciji sa terapijom ciljanom HER2. Mogu da dobiju  terapiju zračenjem, zatim hormonsku terapiju (poznatu i kao endokrina terapija).

Pacijentkinje sa uznapredovalim karcinomom se obično leče kombinacijom hemoterapije plus terapije usmerene na HER2, nakon čega sledi operacija. One će biti procenjene kako bi se videlo da li im je potrebna terapija zračenjem, a zatim će dobiti hormonsku terapiju kako bi se sprečio  povratak raka.

Da li je trostruko pozitivan rak dojke izlečiv?

Izlečivost trostruko pozitivnog karcinoma dojke zavisi od mnogih faktora, uključujući stadijum bolesti.

– Budući da je veoma osetljiv na vrste terapija koje imamo, trostruko pozitivan rak dojke ima povoljniju prognozu. Pacijentkinje sa trostruko pozitivnim rakom dojke, koje reaguju na lečenje imaju odlične petogodišnje stope preživljavanja – navodi dr medicinski onkolog dr Jason Mouabbi.

Istraživanja koja se rade kako bi se unapredilo lečenje trostruko pozitivnog raka dojke

MD Anderson Cancer Center u SAD,  na primer, želi da promeni standard nege za trostruko pozitivan rak dojke tako što će eliminisati hemoterapiju kao jedan od svojih tretmana. Medicinski onkolog dojke dr Vicente Valero predvodi kliničko ispitivanje nazvano ADEPT, koje proučava kombinaciju terapija usmerenih na HER2 i hormonske terapije kao tretman nakon operacije za pacijentkinje sa trostruko pozitivnim rakom dojke u stadijumu I.

– Za pacijentkinje sa ranim stadijumom raka I, koje imaju odličnu prognozu, mislimo da hemoterapija nije neophodna i želimo da eliminišemo upotrebu hemoterapije kod njih. Dakle, pacijentkinje bi imale operaciju, moguće zračenje, a zatim HER2 ciljanu terapiju u kombinaciji sa hormonskom terapijom. Zato što ne bi primale hemoterapiju, tretman će se bolje tolerisati sa manje neželjenih efekata. Mislimo da će ovo promeniti način na koji kontrolišemo trostruko pozitivni rak dojke u veoma ranoj fazi – naglašava dr Jason Mouabbi sa MD Anderson Cancer Center pri University of Texas.