Naslovna / Zdravlje

Opasne posledice nepreležanih virusa

8:00 - 18. 10. 2020.

Ako ne odležite prehladu, podložniji ste napadu novih bakterija i virusa

Oštećenje srca ili pluća može biti posledica neodležane prehlade Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

Prehlada „na nogama” traje i po mesec dana, a može da dovede do trajnih oštećenja srca, pluća, zglobova

Organizam iscrpljen prehladom lako napadaju i bakterije i novi virusi, koji se samo “nakaleme” na postojeći virus. Nema pravila da li ste stari ili mladi. Svi su izloženi riziku od komplikacija

Bronhitis

Odrasli se javljaju lekaru tek kada imaju izrazito visoku temperaturu danima i kada otežano gutaju. Kada nema ovih teških simptoma, oboleli se najčešće leče čajevima i vitaminom C i spremni su tako da izdrže pet do sedam dana. Međutim, stanje prehlade praćeno curenjem nosa, umorom i blagom temperaturom, može da potraje. Često se na jedan virus nadoveže drugi, a uz to mogu da se pojave i bakterije koje uzrokuju sinuzitis ili bronhitis.

Ukoliko su uzrok produženog trajanja prehlade virusi, trajnih posledica na organizam uglavnom nema, ali ukoliko se pojave bakterije, može da bude opasno.

Trajna oštećenja vitalnih organa

Najopasnija bakterija je streptokok. Ako se ne leči, može da dovede do oštećenja na plućima, srcu i zglobovima. Zato bi svi oni koji se suočavaju sa stanjem produžene prehlade trebalo da dođu na pregled kod lekara, jer na osnovu skupa simptoma lekar može da proceni o kojem problemu je reč i da li bi trebalo propisati odgovarajući antibiotic i tako sprečiti sistemsku infekciju.

Upala sinusa

Kada je nos zapušen i kada se pojavi gust sekret koji otežava disanje, stvara se idealna podloga za razvoj bakterija. Neki ljudi već imaju bakterije u nosu, pa stanje zapušenosti može direktno da odvede u upalu sinusa, grla, uha i bronhija.

Po pravilu bakterijska infekcija izaziva visoku temperaturu, ali ovaj simptom može ponekad da izostane.

Da bi se izbegla upala sinusa, uha, grla i bronhija najbitnije je održavati prohodnim disanje na nos. To može da se učini pomoću kapi, kao i isipiranjem grla i nosa slanim rastvorom. Savetuje se i udisanje isparenja eterskog ulja mente, kao i njegovo nanošenje na predeo grudnog koša u maloj količini.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo