Šta je „putnički proliv“ i kako nadoknaditi elektrolite: Izbegnite letnju dijareju uz savete dr Zorana Krulja
- Ukoliko se pored mera prevencije dijareja ipak pojavi, najvažnije je nikako ne posezati za antibioticima jer bakterije najčešće nisu uzročnici. Izuzetak su trovanja hranom, ali to mora da ustanovi lekar - daje važne savete za čestu pojavu leti i na putovanjima dr Zoran Krulj
Dijareja u letnjim mesecima predstavlja gastrointestinalni poremećaj, odnosno poremećaj sistema organa za varenje koji je najčešće povezan sa infekcijama (virusnim, bakterijskim ili određenim parazitarnim uzročnicima). O uzrocima, rešenjima i komplikacijama govori za eKlinika portal dr Zoran Krulj, portparol Zavoda za urgentnu medicinu Novi Sad.
Zašto visoke temperature pogoduju pojavi dijareje: Šta je "putnički proliv"?
Prema njegovim rečima, u najvećem broju slučajeva beleže se dijareje ili prolivi virusnog porekla, koji se najčešće javljaju u periodima visokih spoljnih temperatura.
- Jedan od doprinosećih faktora upravo su visoke temperature. Naime, pogoduju pojačanom razmnožavanju mikroorganizama u mnogo većoj infektivnoj dozi nego što je to uobičajeno. Oni izazivaju poznatu simptomatologiju problema u gastrointestinalnom traktu: nadutost, osećaj mučnine, vrlo često povraćanje i pojavu vodenaste, sluzave, neformirane stolice u vidu proliva, koji se često naziva i "putnički proliv". Nekada je to bio entitet tipičan za odlazak u dalje specifične zemlje. Sada te slučajeve imamo i na regionalnoj mapi putovanja, tj. u zemljama bliskog okruženja - navodi sagovornik našeg portala.
Hrana i voda kao uzrok da se javi letnja dijareja: Poremećaj nivoa elektrolita
Doktor podseća i da na putovanjima nehotice unosimo kontaminiranu hranu.
- To znači da je ta hrana "regularno" pripremljena, ali da ne trpi visoke temperature i dugo izlaganje. Često nije ni adekvatno odložena. Još jedan provocirajući faktor je svakako voda. Ona takođe prilikom putovanja i uopšte leti podleže kontaminaciji virusima. Zato virusne dijareje i jesu češće. Veoma su dekomodirajuće, ali uglavnom osim diskomfora ne dovode do komplikacija. Ono što mogu da prouzrokuju kao poremećaj jeste nivo elektrolita, dovode po elektrolitskog disbalansa i poremećaja količina mineralnih materija. Stoga, ukoliko se ne rešavaju adekvatno mogu da završe određenim stepenom dehidratacije, posebno kod dece koja su izuzetno vulnerabilna populacija u smislu loše tolerancije gubitka vode - upozorava dr Krulj.
Šta podrazumeva adekvatna priprema hrane i vode u smislu prevencije dijareje
Zbog toga bi trebalo pre bilo kakvog putovanja a posebno leti, savetuje naš sagovornik, koristiti probiotske preparate (probiotike koji sadrže veliki broj dobrih bakterija). Ovo posebno važi za putovanja u određene zemlje. Dobro je, navodi doktor, praktikovati uzimanje i nekoliko dana pre putovanja zbog saprofitnih bakterija, koje ćemo nastaviti da unosimo i za vreme boravka na novoj destinaciji.
Tako ćemo poštedeti naš gastrointestinalni sistem, održati ga stabilnim uz prethodnu prevenciju stanja hrane i vode i uraditi najviše da izbegnemo dijareje. Dr Krulj kaže da u uslovima visokih temperatura jeste teže sačuvati hranu i vodu u svežem stanju. Ali, postoje mere koje će nam pomoći.
- Potrudite se da pripremljenu hrane pojedete u jednom obroku, a naredni treba spremiti neposredno pre konzumiranja. To jeste vid dobre prevencije i potrebno je o njoj širiti svest posebno u mlađoj populaciji - ističe sagovornik eKlinika portala.
Kada se javiti lekaru i šta nikako ne činiti
Što se tiče tretmana letnje dijareje, posebno "putničkih proliva", dobar deo je isti kao u prevenciji. Pre svega, trebalo bi uzimati visoke doze probiotskih preparata. Doktor naglašava da i oni moraju biti adekvatno spakovani.
- Probiotici su takođe često loše upakovani a i njih moramo sačuvati da bi dali svoj puni efekat kroz visok sadržaj korisnih bakterija. U situacijama kada se i pored obavljenih preventivnih mera dijareja ipak javi, preti da naruši integritet gastrointestinalnog trakta uz diskomfor, dehidrataciju i eventualni elektrolitski disbalans, treba se obratiti lekaru sa ciljem terapije nekim drugim sredstvom. Najvažnije je nikako ne posezati za antibioticima jer bakterije najčešće nisu uzročnici. Izuzetak su trovanja hranom koja je ostavljena "napolju" i tako postala podložna uticaju salmonele ili stafilokoke (mlečni proizvodi, meso, spremljene testenine) - navodi dr Zoran Krulj i naglašava da tada obavezno treba zatražiti stručnu pomoć.
Alarm za komplikacije
Što se tiče komplikacija, retke su - ali moguće. To su, prema rečima našeg sagovornika, pre svega određeni stepeni dehidratacije. Tada je tečnost neophodno nadoknaditi parenteralno, posebno kod dece. Ukoliko su dijareje uporne (iako se to ređe dešava) i ako sve ove mere nisu dale rezultat, treba uzeti uzorak stolice i dati na analizu.
Nadoknadom tečnosti, pojava kakva je letnja dijareja uglavnom prelazi u normalno stanje. Što se tiče najmlađih ako se primete opisani siptomi elektrolitskog deficita i niste u mogućnosti da im "vratite" izgubljenu tečnost, obavezno se javite pedijatru, zaključuje dr Zoran Krulj u razgovoru za eKlinika portal.