Naslovna / Zdravlje

Muzika u operacionoj sali u toku intervencije na srcu može da utiče na oporavak

Priredio/la: M.R. |11:00 - 05. 02. 2021.

Holandski straživači su možda na tragu potpuno bezbolnog načina kako da smanje anksioznost i postoperativni bol kod pacijenata koji su imali neku hiruršku intervenciju na srcu, i to bez ikakvih neželjenih efekata. Potrebno je samo pustiti odabranu muziku u toku operacije…

Umerena muzika po izboru pacijenta u toku operacije može da utiče na smanjenje anksioznosti i bola u oporavku Foto: Shutterstock

Iz Holandije stiže vest o otkriću da jednostavno slušanje muzike za vreme kardioloških operacija može da ima uticaj na proces oporavka pacijenata i smanjenje bola.

Korist za pacijente ali i za kardiohirurge

Istraživanje je objavljeno u internet časopisu Open Heart, a holandski tim stručnjaka je analizirao podatke iz 16 studija u kojima je proučavan uticaj muzike na postoperativnu negu i oporavak. Studije su obuhvatile skoro 1.000 pacijenata, a oko 90 odsto procedura je uključivalo bajpas koronarne arterije ili  zamenu srčanih zalistaka.

– Ovo je fascinantna informacija u prvom redu za pacijente ali i za kardiohirurge. Mi izvodimo najinvazivnije postupke koji zahtevaju otvaranje grudnog koša i zaustavljanje srca, a nakon intervencije na samom srcu, pacijenta praktično ponovo vraćamo u život – izjavio je dr Harold Fernandez, američki kardiohirurg, komentarišući rezultate studije.

Fernandez je dodao da nema sumnje da sve ove procedure uz svoju kompleksnost i rizike nose i značajnu količinu anksioznosti i bola.

Na koju muziku pacijenti najbolje reaguju

Istraživači su naveli da je muzika koja je puštana bila uglavnom opuštajuća, bez jakih i brzih ritmova ili udaraljki. Izbor je bio raznolik: ponekad su to bile plejliste samih pacijenata, nasumično odabrana i spremljena muzika, ili je birao njihov lekar. Umesto muzike, uporedne grupe u istraživanju su dobile kombinaciju drugih opcija kao što su:  planirani odmor, vežbe disanja ili slušalice na ušima ali bez muzike. Upotrebljen je sistem merenja pragova anksioznosti i bola pacijenata, a analiza je pokazala mogućnost da je slušanje muzike značajno smanjilo anksioznost i bol pacijenata nakon teške hirurške intervencije na srcu. Takođe, nekoliko dana slušanja muzike posle operacije, uticalo je na smanjenje anksioznog osećaja.

Primećeno je i da su se benefiti po pacijente pokazali brzo, a da je efekat, ipak, bio izraženiji kada je puštana muzika koji su birali upravo oni.

Sa prednostima u odnosu na lekove ali bez uticaja na druge okolnosti oporavka

Zanimljivo je da su istraživači naglasili da, iako je muzička terapija pomogla u ublažavanju navednog osećaja nelagodnosti, ona nije imala uticaja na uobičajenu upotrebu lekova protiv bolova, dužinu boravka u bolnici, vreme provedeno na mehaničkoj ventilaciji, krvni pritisak, broj otkucaja srca ili disanje.

Nemerljiva prednost muzike u odnosu na lekove je svakako to da, za razliku od njih, nema rizika ni poznatih neželjenih efekata. Zbog toga je i logična preporuka da bi zdravstveni radnici trebalo da razmotre mogućnost puštanja odabrane muzike pacijentima u toku kardiohirurških operacija.

Ne škodi, a može da koristi

Međutim, treba naglasiti i određena ograničenja u istraživanju, ali da bi ovaj način svakako trebalo shvatiti ozbiljno i uzeti ga u obzir kao deo potpuno neškodljive terapije u smislu olakšavanja nekih posledica nakon kardiohirurških operacija.

Svaka stvar koja može da doprinese da se ovakvo iskustvo pacijentima učini lakšim, dovede do boljeg zarastanja ili bržeg oporavka, značajna je – navodi se takođe.

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo