Naslovna / Zdravlje

Kako negovati staračku kožu i sprečiti dekubitis

Priredio/la: S. B.|5:00 - 17. 09. 2020.

U poznom životnom dobu svačija koža postaje suvlja, sporije obnavlja sopstveni kožni krem uklonjen tokom pranja, sklonija je oštećenjima, pojavi modrica, krvnih podliva, a povrede sporije zarastaju. Zato je veoma bitna njena pravilna nega

Važno je pomoći starijim osobama u nezi kože Foto: Shutterstock

Kako se kupa stara osoba

Kupanje vremešnih pacijenata trebalo bi da bude detaljno. Važno je da se pažljivo operu pregibi na koži i intimne regije, a posle toga se nanosi lako razmazivi emolijentni krem. Ukoliko vodite staru osobu napolje, obavezno i kožu šaka, stopala, lica i poglavine zaštitite od UV zraka kremama, šeširima i odećom. 

Čime se maže koža stare osobe nakon kupanja

Posle svakog kupanja istanjena, suva staračka koža zahteva da se namaže kremom, a ukoliko je osoba nepokretna i prikovana za krevet neophodno je svakodnevno brisanje vlažnim peškirom i nanošenje antidekubitalnog preparata. 

Za negu kože najstarijih potrebne su i uljane kupke, nealkalni sapuni, zaštitni kremovi i masaža.

Kako negovati kožu starije osobe koja je u krevetu i nosi pelene

Ako je pacijent u krevetu i nosi pelene, potrebno je brisanje kože mekanim vlažnim peškirom, a u predelu pelena savetuje se primena zaštitnih kremova bogatih cinkoksidom i puderom koji se koriste i kod pelenskog osipa kod dece. Od velike pomoći je i svakodnevna masaža i samomasaža, da bi se sprečio nastanak oštećenja kože zbog dugotrajng pritiska težine tela, odnosno dekubitus. Značajna je i primena antidekubitalnih dušeka i jastuka za pete.

I ishrana starijih osoba utiče na kožu

Kod staračke kože ne samo da mora da se pažljivo održava higijena, već je potrebno da se vodi računa i o pravilnoj ishrani sa unošenjem vitamina, minerala, proteina, esencijalnih masnih kiselina i dovoljno tečnosti. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo