Ljudi sa hroničnom gorušicom mogu da se suoče sa povećanim rizicima od dobijanja nekoliko retkih vrsta karcinoma, pokazalo je veliko istraživanje američke vlade. Naučnici su otkrili da je među više oko pola miliona Amerikanaca, starih 50 i više godina, onih sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB) imalo oko dva puta veći rizik od razvoja karcinoma jednjaka ili grkljana. GERB ili refluks kiseline javlja se kada želučane kiseline hronično izlaze u jednjak – mišićnu cev koja spaja grlo i stomak, a najčešći simptom je gorušica.
Nova studija, objavljena ovog februara u časopisu Cancer, povezuje GERB, odnosno gorušicu sa drugom vrstom karcinoma jednjaka zvani skvamoznoćelijski karcinom, kao i sa karcinomom grkljana. Širom sveta, skvamozni karcinom je zapravo mnogo češći oblik karcinoma jednjaka, što je jedan od razloga zašto je važno istražiti bilo kakvu vezu sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću.
Stručnjaci objašnjavaju da jednjak nije naviknut na „kaustične“ supstance koje se nalaze u želucu i tankom crevu, uključujući kiseline i digestivne enzime. Dugogodišnja teorija o adenokarcinomu je da hronična izloženost tim supstancama može da ošteti tkivo jednjaka, na način koji povremeno dovodi do nastanka karcinoma. Istraživanja pokazuju da oko 10 do 15 procenata pacijenata sa gorušicom ima refluks dovoljno ozbiljan da izazove abnormalnost u sluznici jednjaka, poznatu kao Barrettov jednjak. A kod ljudi sa Barrettom, rizik od razvoja adenokarcinoma jednjaka je oko 0,5 procenata godišnje. Moguće je, po rečima istraživača, da slični mehanizmi mogu takođe da doprinesu karcinomu skvamoznih ćelija u jednjaku i raku larinksa. A da li lečenje gorušice smanjuje te rizike od raka, za naučnike je još uvek „otvoreno pitanje“.
Prema istraživanju sprovedenom u U Sjedinjenim Američkim Državama, glavni pokretači ovde proučavanih karcinoma su pušenje i konzumiranje žestokih pića. Dakle, izbegavanje cigareta i alkohola, bila bi najvažnija preventivna mera. Nalazi studije zasnovani su na oko pola miliona odraslih Amerikanaca, starosti između 50 i 70 godina. Podaci su pokazali da je skoro jedna četvrtina je imala gorušicu. Tokom 16 godina istraživanja, kod više od 900 učesnika dijagnostikovan je adenokarcinom jednjaka, dok je oko 300 razvilo oblik skvamoznih ćelija. U međuvremenu je 876 ljudi dobilo dijagnozu – rak grkljana. U proseku je otkriveno da su ljudi sa gorušicom, a u obzir je uzeta i navika pušenja, konzumiranja alkohola i telesna težina, imali dva puta veću verovatnoću da će razviti bilo koji od tri karcinoma nego ljudi bez tog problema.
Epidemiolozi Američkog društva za rak ističu da ljudi sa gorušicom mogu da budu svesni potencijalnih simptoma, koji uključuju probleme sa gutanjem, bol u grudima, promuklost ili promene glasa, hronični kašalj i gubitak težine. Ali, kako ističu, postojanje tih znakova ili simptoma ne znači nužno da osoba ima rak na jednom od ovih mesta na organima, ali je pregled lekara obavezan. Ljudi sa gorušicom sa svojim doktorom treba da razgovarju o promenama u načinu života i/ili lekovima koji bi mogli da im pomognu. Taktika životnog stila za držanje gorušice pod kontrolom uključuje zdravu ishranu, odvikavanje od pušenja i ograničavanje alkohola i smanjenje viška kilograma.