Naslovna / Zdravlje

Čir na želucu nastaje kao reakcija stomakom na stres ili su drugi uzroci u pitanju

Priredio/la: D. T.|19:00 - 02. 06. 2021.

Neki stručnjaci smatraju da je stresu neosnovano data mitska uloga u nastanku čira na želucu, koju pacijenti opisuju kao bol ili nagrizanje u stomaku

čir na žucu-stres-kiselina Zapaljenje želudačne sluznice ili gastritis može da nastane naglo Foto: Shutterstock

Neko više reaguje srcem, a neko stomakom, a kardiovaskularna oboljenja i problemi digestivnog trakta su najučestalije bolest za koje uvek krivimo stres. Kada je u pitanju čir na želucu, stres ima donekle uticaja na nastanak ove bolesti ali, nikako nije odlučujući činilac. Neki stručnjaci smatraju da je stresu neosnovano data mitska uloga u nastanku čira na želucu, koju pacijenti opisuju kao bol ili nagrizanje u stomaku.

Šta je čir na želucu?

Čir je svojevrsna ranica u sluznici želuca. Najbolji način da to zamislite je da predstavite sluznicu stomaka kao vlažnu i ružičastu unutrašnjost obraza, čir je pukotina ili rana na toj oblozi – objašnjava dr David Grinvald, profesor medicine i gastroenterolog iz Njujorka koji navodi da jedan deo pacijenata nema nikakve simptome, dok se kod nekih može javiti i krvarenje.

U težim stanjima čir na želucu može usloviti povraćanje. Lekarima nije za sada jasno koliko je potrebno čiru da razvije simptome, koji bi bili upozorenje. Ipak u većini slučajeva, kada čir već postoji, simptomi se brzo razvijaju. Ukoliko je čir posledica upotrebe leka, pacijenti mogu osetiti simptome čira veoma brzo, nakon uzimanja prve doze određenog leka.

Uloga stresa

Iako neuredan način života i stres mogu doprineti nastanku mnogih bolesti, dr Grinvald smatra da čir nije uslovljen stresom.

Emocionalni stres, sam po sebi, ne izaziva čireve. Stres, pre svega, uzrokuje uznemiren želudac. Fiziološki stres, zajedno sa začinjenom hranom, može dovesti do stvaranja čira – kaže dr Grinvald. Čir na želucu, zvani i peptični čir, nastaje kada kiseline, koje imaju bitnu ulogu u procesu varenja hrane oštete sluznicu želuca ili dvanaestopalačnog creva (dela tankog creva). Prema istraživanjima američkih doktora, 90 odsto svih čireva na želucu može se svesti na dva uzroka, infekciju Heliko bakterijom i upotrebu protivupalnih lekova, poput aspirina i ibuprofena.

Čirevi se pogoršavaju sa svakom upotrebom, na primer, lekova. Ukoliko je neko imao uvek simptome posle upotrebe aspirina, to je siguran signal da pati od čira na želucu.

Način lečenja

Antacidi su lekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma čira na želucu. Mogu biti tečni ili u obliku tableta koji neutrališu kiselinu u stomaku.

U slučaju da je čir uzrokovan bakterijskom infekcijom mogu se koristiti i antibiotici – kaže dr Grinvald. Najozbiljnija stanja čira na želucu je krvarenje i perforacija, kada je nekada neophodna hitna operacija. Stoga je veoma bitno što pre zatražiti lekarsku pomoć.
Dijagnoza čira na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu uspostavlja se na više načina. Ukoliko je do čira došlo zbog Heliko bakterije, rade se testovi krvi, urea izdisajni test, analiza stolice.

Izbegavajte začinjenu hranu

Preporučuje se blaga hrana bez jakih začina. Junetina, nemasna piletina, nemasna bela riba, meko kuvana jaja, obrano mleko, nemasno kiselo mleko, nemasni sirevi, dinstano i kuvano povrće.  Ne treba nikako jesti ljuto, kiselo, vrelu hranu, ali ni previše hladnu hranu. Alkohol ne treba piti, a iako ova hrana nije uzrok bolesti, doprinosi njenom pogoršanju, pa je treba izbegavati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo