Naslovna / Zdravlje

Suplementi kao pomoć u lečenju osteoartroze, deluju li i na koji način

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 22. 12. 2022.

Osteoartroza je vodeća indikacija za upotrebu lekova, objašnjava profesor dr Milan Petronijević, specijalista interne medicine i supspecijalista reumatologije

Osteoartroza prof dr Milan Petronijević Prof.dr Milan Petronijević: Ciljevi lečenja osteoartroze su smanjenje simptoma i usporavanje napredovanja bolesti Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Osteoartroza (osteoartritis) je degenerativno oboljenje zglobova kod koga uz intenzivan bol dolazi i do ograničenja njihove funkcije, sa smanjenjem opsega kretanja obolelog. Posledica je značajno smanjenje radne sposobnosti pacijenata kao i kvaliteta života, uz povećane komorbiditete.

Osteoartroza „troši“ hrskavicu, uz upalni proces

– Žene su u većem riziku da obole od osteoartroze, a period postmenopauze je za njih još opasniji zbog povišenog nivoa kalcitonina i gubitka estrogena. Uz to, dolazi do ubrzane resorpcije hrskavice i kostiju. Ovakve degenerativne promene su praćene aktivacijom pojedinih medijatora upale, tako da su kod osteoartroze prisutni i lokalni zapaljenski procesi niskog intenziteta. Osteoartroza je vodeća indikacija za upotrebu lekova. Međutim, trebalo bi, koliko je to moguće, izbeći nekritičnu primenu lekova. Zato su i dalje primarne inicijalne mere i za prevenciju i za lečenje nefarmakološke. Pre svega su to edukacija i dobra informisanost pacijenta o prirodi bolesti, smanjenje telesne težine ako je prekomerna, kao i dozirani program vežbanja i fizičke aktivnosti – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Milan Petronijević, specijalista interne medicine i subspecijalista reumatologije, načelnik Klinike za reumatologiju VMA.

Kako se leči osteoartroza

Prema rečima našeg sagovornika, ciljevi lečenja osteoartroze su smanjenje simptoma i usporavanje napredovanja bolesti. Podaci iz istraživanja, kaže profesor Petronijević, sugerišu da gubitak telesne težine od oko 5,1 kg smanjuje verovatnoću nastanka osteoartritisa za više od 50 odsto u periodu u toku narednih deset godina. Fizikalna terapija, primena i drugih pomagala su značajne mere za ublažavanje simptoma.

Operacija kuka ili kolena zahvaćenih osteoartrozom je opcija kada se pokaže da sve prethodne motode lečenja nisu dale efekte. Odluku o neophodnosti operacije donosi ortoped, a prema mišljenju profesora Petronijevića, ne treba je odlagati budući da se protokom vremena, odnosno starenjem, povećavaju operativni rizici.

Za bol i druge simptome koje daje osteoartroza, izbor i doziranje medikamenata propisuje isključivo lekar

– Lekovi za bolove koji prate osteoartrozu, nesteroidni antireumatici (NSAIL) uzimaju se isključivo na osnovu odluke lekara. Međutim, sistemski primenjeni NSAIL nisu povezani sa poboljšanjem funkcije ili uticajem na promene koje osteoartroza ostavlja na strukture zgloba. Na ublažavanje bola imaju umereni efekat.  Kada se primenjuju lokalno, nose manji rizik od sistemskih neželjenih efekata u poređenju sa sistemskom primenom – objašnjava prof.dr Milan Petronijević i upozorava da je zabeleženo da upotreba NSAIL raste. Neki od razloga su izdavanja i bez recepta, širenje indikacija, ali i starenje ljudske populacije.

Suplementacija: šta je glukozamin sulfat i može li da pomogne

Pacijenti se često interesuju da li terapija suplementima može da pomogne u smanjenju simptoma, a sagovornik eKlinika portala objašnjava:

– Glukozamin je inače prirodni sastojak hrskavice. Veliki broj ispitivanja bavio se efikasnošću Glukozamin sulfata (GS) u lečenju simptoma osteoartroze i mogućim efektima na odlaganje strukturnih promena. Dokazana je, dakle, izvesna efikasnost u lečenju osteoartroze uz veći efekat u odnosu na paracetamol, ali i značajan efekat na funkciju zglobova. Takođe, ima dokaza da dugotrajna primena GS može odložiti promene u strukturi zgloba kada se rano koristi u lečenju OA. Primena GS se generalno smatra sigurnom i nije povezana sa bilo kojim povećanjem ispoljavanja neželjenih efekata.

Šta kažu istraživanja za neke druge suplemente

– Hondroitin sulfat (HS), takođe prirodni sastojak hrskavice, pruža umereni analgetski efekat, sa značajnim efektom na funkciju zglobova u OA. Takođe je pokazano da ispoljava reparirajuće efekte na strukturu zgloba. Nesaponifikovana soja od avokada (ASU) je složena mešavina prirodnih biljnih ekstrakata iz avokada i sojinih ulja, a prema kliničkim studijama nisu pokazani značajni terapijski efekti. Diacerein ima mali efekat na bol uz česte neprijatne neželjene efekte (dijareja). Metilsulfonilmetan (MSM) je organsko sumporno jedinjenje normalno prisutno u likvoru i krvi. Pojedina ispitivanja MSM u osteoartrozi pokazala su značajan efekat na smanjenje bolova u zglobovima, ipak, sa nedoumicom o optimalnoj dozi i dužini lečenja – kaže profesor dr Milan Petronijević.

Pojedini suplementi koriste se za smanjenje otoka

Prema njegovim rečima, terapija Peptidima kolagena u trajanju od najmanje šest meseci smanjuje bol u zglobovima, uz poboljšanje fizičke pokretljivosti. Bosvelin je, objašnjava sagovornik eKlinika portala, smesa ekstrakata dobijenih iz smole drveća Boswellia species. Za njih je, kažu istraživanja, dokazano da imaju antizapaljenska svojstva. Serapeptaza (Serratiopeptidaza), protein izolovan iz nepatogene enterobakterije Serratia species, često se propisuje prvenstveno sa ciljem smanjenja otoka. I to ne samo u slučaju osteoartroze, već i u hirurgiji, ortopediji, otorinolaringologiji, ginekologiji i stomatologiji, navodi profesor Petronijević i dodaje:

Ni suplemente nikako ne uzimati na svoju ruku

– Intraartikularna primena hijaluronske kiseline (IAHA) može da bude alternativna opcija za osteoartrozu kolena. Zbog povoljnijeg sigurnosnog profila od NSAIL lekova, to može biti opcija za pojedince sa većim rizikom od neželjenih efekata, ili za starije pacijente. Pokazalo se, međutim, kaže profesor, je da ovaj vid pojedinačne terapije nema koristi, odnosno, da je višestruki injekcijski kurs superiorniji.

Profesor dr Milan Petronijević, specijalista interne medicine i subspecijalista reumatologije još jednom naglašava da bilo koji od medikamenata ili suplemenata, pacijenti ne smeju uzimati svojevoljno bez mišljenja lekara, bez obzira na izbor i količinu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Helena Pupovac
17:51, 23. 12. 2022.
Odgovori

Pitanje za dr.Milana Petronijevića, koji je lek kojim se može na brz način doći do poboljšanja osteoporoze, dobila sam neke lekove jednom mesečno da pijem, još nisam počela, pijed D3K2 jer sam imala puno kalcijuma a mali D vitamina, sada je to u redu ali ovo da godinu dana znači 12 tableta samo popijem…to mi ne uliva poverenje. Šta mi preporučuje, imam 63 godine i 49 kg.

smiljana
11:22, 27. 12. 2022.
Odgovori

Postovani doktore, imam 66 godina jako okostavanje vratnog dela i kukova i jaku osteoporozu koju 5 godina nisam lecila. Od maja ove godine bolovi su se pojacali u donjem delu ledja levom kolenu i zglobu leve noge. Pijem vigantol kapi i kolagen. Pre nego sto sam radila dezintometriju radila sam magnet kicme gde mi je lekar u zakljucku nalaza napisao: Hemangiomi tijela L2 i L5. Nanivou L3/L4 obostrani diskossteofitradikularni kontakt. Kako bolovi ne prestaju doktorka mi predlaze da uradim magnet karlice i kukova privatno jako je skupo a da li je potrebno ili su to bolovi od okostavanja i osteoporoze, molim Vas pomozite mi jako sam napeta cuvam i nepokretnu majku tako da zbog nje moje zdravlje sam zapistavila. Bila bih Vam jako zahvalna ako je moguce da se cujem s Vama na kratko jer zivim sa strahom da imam nesto najgore. Hvala Vam unapred, zivi i zdravi bili, nadam se da cete mi pomoci, veliki pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo