Naslovna / Zdravlje

Lečenje leukemije – kako nemedicinski faktori utiču na tok i ishod bolesti

Priredio/la: D. T.|17:00 - 24. 04. 2022.

Stručnjaci pokušavaju da prilagode terapiju potrebama svakog pacijenta, koji nije samo broj u zdravstvenom kartonu već i ličnost koja živi u određenim socijalnim uslovima koji nekada mogu uticati na ishod lečenja

lečenje leukemije Nove metode danas nastoje da leukemiju pretvore u hroničnu bolest Foto: Shutterstock

Strategije lečenja leukemije malo su se menjale do početka 21. veka. Pacijenti su primali hemioterapiju, često sa kombinacijom agenasa za eliminaciju kancerogenih belih krvnih zrnaca, nakon čega su usledile transplantacije koštane srži. Ovaj tretnan su koristili svi pacijenti bez obzira na starost, pol ili porodičnu istoriju. Pred lekarima je danas mnogo više opcija lečenja, stručnjaci pokušavaju da prilagode terapiju potrebama svakog pacijenta, koji nije samo broj u zdravstvenom kartonu već i ličnost koja živi u određenim socijalnim uslovima koji nekada mogu uticati na ishod lečenja.

Najefikasniji tretmani sa što manje neželjenih efekata

Identifikovanjem specifičnih genetskih mutacija putem genomskog testiranja, onkolozi mogu da odrede koji tretmani će verovatno biti najefikasniji i imati najmanje neželjenih efekata. Usled nekih gentskih mutacija pojedini pacijenti slabije reaguju na terapije kao što je to na primeru inhibitori tirozin kinaze, hemioterapija i imunoterapija koji su obično prvi tretmani. S druge strane neke mutacije povećavaju verovatnoću da pacijent dobro reaguje na lek.

Ciljana terapija

Centar za rak John Theurer u Hackensack Meridian Hackensack Univerzitetskom medicinskom centru pomogao  je sprovođenje kliničkog ispitivanja pacijenata sa visokorizičnom hroničnom limfocitnom leukemijom. Ovaj oblik leukemije je maligno oboljenje hematopoeznog tkiva koje nastaje usled proliferacije i akumulacije klona imunološki nekompetentnih B limfocita u koštanoj srži, limfnim žlezdama, slezini i drugim organima.

U ispitivanju je upoređena upotreba hemio i imunoterapije sa ciljanom terapijom zvanom ibrutinib, koja blokira protein uključen u rast i preživljavanje B ćelija. Pacijenti lečeni ciljanom terapijom imali su bolji odgovor na terapiju što je rezultiralo trajnom remisijom i preživljavanjem i bila je manja verovatnoća da će im biti potreban dodatni tretman. Istraživanje naglašava da bi bilo dobro da se neki pacijenti sa sa hroničnom limfocitnom leukemijom zato prvo leče ciljanom terapijom.

Genomsko testiranje

Genomsko testiranje, u kombinaciji sa istraživanjima raka pruža hematolozima i onkolozima mogućnost da biraju između sve većeg spektra ciljanih terapija za različite vrste leukemije kao što su lekovi midostaurin i gilteritinib, koji ciljaju enzim koji izaziva akutnu mijeloičnu leukemiju. Na ovaj način pacijentima mogu da se savetuju i inhibitori tirozin kinaze, koji ciljaju na abnormalni BCR-ABL1 protein koji pokreće hroničnu mijeloidnu leukemiju.

Ciljane terapije uključuju i terapiju himeričnih antigenskih receptora T-ćelija (CAR-T), kojom laboratorijski reprogramirana bela krvna zrnca ciljaju ćelije raka akutne limfoblastne leukemije i akutne limfocitne leukemije B-ćelija. Dostupni su i novi lekovi za lečenje pacijenata sa mutacijom gena p53, koja je uobičajena kod mnogih vrsta raka.

Od značaja za ishod lečenja je i psihičko stanje pacijenta, socijalni i ekonomski uslovi

Kako bi postigli najbolje rezultate u lečenju onkolozi sve više nastoje da sagledaju i način života pacijenta, a ne samo bolest. U visoko razvijenim društvima analiziraju se podaci različitih populacija na osnovu izvora kao što su elektronski zdravstveni kartoni, dijagnostički rezultati, genomski testovi i bolnički kodovi za naplatu, sa ciljem otkrivanja faktora koji dovode do dispariteta u riziku od raka i ishodima pacijenata. Ti faktori mogu biti biološki, bihejvioralni ili socioekonomski, a njihovo razumevanje je prvi korak ka njihovom rešavanju kako bi se prevenirao nastanak raka, smatraju stručnjaci.

Drugi istraživači i medicinski centri bave se kvalitetom i pristupom zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, ekonomskoj stabilnosti, okolinom u kojoj živi osoba. Bolji kvalitet života može poboljšati prognozu. Istraživanja napreduju, pa lekari očekuju da će pacijenti sa leukemijom imati na raspolaganju više mogućnosti lečenja, efikasnije i ciljane lekove, bolji kvalitet života, što će sve zajedno u velikoj meri uticati na pozitivan ishod lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo