Naslovna / Zdravlje

Nivo soli može da pomogne pri dijagnostici i lečenju raka dojke

Priredio/la: D. T.|14:30 - 29. 04. 2022.

Dalja naučna istraživanja mogla bi da budu usmerena na potencijalne veze između unosa natrijuma i rizika od raka dojke

natrijum, so U slučaju bolesti terapija zavisi od tipa karcinoma i faze bolesti. Rak dojke, ipak se najčešće leči operativnim zahvatom, radio i hemioterapijom Foto: Shutterstock

Utvrđivanje nivoa natrijuma u tumorima dojke mogao bi biti efikasan način za određivanje težine raka dojke i efikasnosti hemioterapije, tvrdi studija objavljena u časopisu The British Journal of Cancer. Nova studija navodi da bi snimak magnetne rezonance mogao da otkrije količine natrijuma u tumorima raka dojke kod miševa.

Skrining najbolja zaštita

Stručnjaci stalno naglašavaju da su redovni pregledi najbolja zaštita od raka dojke. Mogućnosti izlečenja su veće ako se bolest otkrije u najranijoj fazi, a timovi naučnika svakodnevno nastoje da pronađu nove mogućnosti lečenja. Poseban oprez savetuje se osobama sa istorijom karcinoma dojke u porodici. Američki stručnjaci savetuju ženama od 45 do 54 godine redovne preglede dojki svake godine, a nakon 55 godine mamografsko snimanje najmanje jednom godišnje.

Terapija zavisi od faze bolesti

U slučaju bolesti terapija zavisi od tipa karcinoma i faze bolesti. Rak dojke, ipak se najčešće leči operativnim zahvatom, radio i hemioterapijom. Naučnici su pokušali da utvrde da li posmatranje koncentracije natrijuma u ​​tumorima može pomoći stručnjacima da lakše utvrde stadijum karcinoma i način lečenja.

Istraživači su posmatrali tumore raka dojke kod miševa koristeći magnetnu rezonancu i difuziono-ponderisanu sliku. Otkriveno je da su tumori raka dojke imali povišene nivoe natrijuma u ​​poređenju sa netumorskim delovima.

Lakše određivnanje oblika raka dojke

Ovi tumori su nakon toga lečeni docetakselom, vrstom hemioterapije koja usporava rast tumora. Zaključeno je da su se posle terapije smanjili nivoi natrijuma u ​​tumorima raka dojke.

Medicinski stručnjaci mogli bi da koriste magnetnu rezonancu kao dodatnu metodu za otkrivanje raka dojke. Kombinovanje tehnika magnetne rezonance i difuziono-ponderisane slike olakšalo bi određivanje tipa tumora, smatraju stručnjaci. Ovaj kombinovani pristup može biti efikasan metod i za utvrđivanje efikasnosti terapije.

Rani signal maligniteta

Autor studije dr William J. Brackenbury objašnjava da nivo natrijuma može biti rani signal maligniteta.

Rezultati sugerišu da je natrijum koristan biomarker kada je u pitanju reakcija organizma na terapiju – kaže dr Brackenbury.

Ograničenja studije

Ova studija je rađena samo na životinjama, zato su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo koliko će ova metoda biti efikasna i na ljudima. Nije do kraja jasno, kako nivo natrijuma u tumorima utiče na način lečenja. Smatra se da na nivoe natrijuma mogu uticati i tip raka i vrsta hemioterapije koja se primenjuje u lečenju.

Stručnjaci koji su učestvovali u ovom istraživanju veruju da zapažanja ukazuju na promene na intracelularnom nivou natrijuma u ​​tumorima raka dojke. Dalji radovi mogli bi da budu usmereni na potencijalne veze između unosa natrijuma i rizika od raka dojke, smatra dr Arif Kamal.

– Studija predstavlja rane nalaze mogućih alternativnih radioloških markera raka dojke. Biće potreban dalji rad kako bi se potvrdilo da li se ova otkrića mogu primentiti i na ljude, ali i da se ustanovi da li postoji neka veza između unosa natrijuma i rizika od raka dojke- dodao je Kamal.

Doprinos novim dijagnostičkim metodama

Ovi rezultati su ipak doprinos novim potencijalnim dijagnostičkim metodama kada je u pitanju rak dojke.

– Daleko smo još od toga da ovaj marker uvedemo u široku kliničku uopotrebu. Potrebno je još istaživanja koja će nastojati da bolje shvate delovanje natrijuma na tumore – rekao je dr Brakenberi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo