Naslovna / Zdravlje

Kombinovanje određenih lekova može trajno da ošteti bubrege

Priredio/la: I.V.|17:00 - 06. 05. 2022.

Kombinacija neadekvatnih lekova može da zada trostruki „udarac“ bubrezima i dodatno oslabi njihovu funkciju

kombinacija lekova Kombinacija neadekvatnih lekova može da zada trostruki „udarac“ bubrezima. Foto: Shutterstock

Kombinovanje određenih lekova sa ibuprofenom može trajno da ošteti bubrege, navodi se u novom istraživanju University of Waterloo objavljenom u časopisu Mathematical Biosciences. Istraživački tim ovog univerzita ističe da svako ko uzima diuretik i inhibitor renin-angiotenzinskog sistema (RSA) za visok krvni pritisak, trebalo bi da bude oprezan, ukoliko uzima ibuprofen. Diuretici i RSA inhibitori se za osobe sa hipertenzijom obično propisuju zajedno. Proizvode ih brojne farmaceutske kuće, dok su lekovi protiv bolova, kao što je ibuprofen, dostupni u slobodnoj prodaji u većini apoteka.

Kako kombinovanje određenih lekova utiče na bubrege?

Istraživači sa University of Waterloo koristili su kompjuterski simulirana ispitivanja lekova kako bi dočarali interakcije tri leka i uticaj na bubrege. Otkrili su da kod ljudi sa određenim medicinskim profilima kombinacija može da izazove akutno oštećenje bubrega, koja u nekim slučajevima može da bude i bude i trajno.

– Ne može se reći da će svako ko uzme ovu kombinaciju lekova imati problema. Ali, istraživanje pokazuje da je to sasvim dovoljan problem i da treba biti oprezan – istakla je Anita Layton,  profesorka matematičke biologije na University of Waterloo. Kompjuterski simulirana ispitivanja lekova mogu brzo da proizvedu rezultate koji bi potrajali mnogo duže u kliničkim ispitivanjima na ljudima, a profesorka Layton i njen tim koriste matematiku i informatiku kako bi lekarima olakšali rešavanje problema kao što su komplikacije sa kombinovanjem lekova.

Trostruki udarac za bubrege

Istraživanje, u ovom slučaju, takođe može direktno da govori o mnogim ljudima koji uzimaju lekove za hipertenziju i koji bi mogli da posegnu za lekom protiv bolova, poput ibuprofena, bez mnogo razmišljanja.

Diuretici su porodica lekova zbog kojih telo manje zadržava vodu. Dehidracija je glavni faktor  akutnog oštećenja bubrega, a onda inhibitor RAS i ibuprofen zadaju trostruki „udarac“ bubrezima.  Ako ste slučajno na ovim lekovima za hipertenziju i treba vam lek protiv bolova, trebalo bi da razmislite o acetaminofenu – savetuje profesorka Anita Layton.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Svetlana
1:55, 07. 05. 2022.
Odgovori

Dali ibuprofen dobr za migrenu
Ja ga uzimam svake dve nedelje kada dobijem migrenu iako ni tada migrena nepopusta

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo