Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Dva leka za snižavanje holesterola preporučuju se osobama sa rizikom od srčanih oboljenja

Priredio/la: I.V.
17:00 - 07. 05. 2022.

Preporučeni lekovi deluju tako što smanjuju kako apsorpciju holesterola iz hrane, tako i proizvodnju holesterola u organizmu

snižavanje holesterola Visoko rizičnim pacijentima preporučena dva dodatna leka za snižavanje holesterola. Foto: Shutterstock

Pacijentima sa visokim nivoom „lošeg“ LDL holesterola (70 mg/dl ili više), a koji su izloženi i visokom riziku od srčanih oboljenja, treba ponuditi dva dodatna leka za snižavanje holesterola, zaključak je međunarodnih stručnjaka na nedavno održanom panelu. Nova saznanja o dodatnim lekovima objavljena su u The British Medical Journal. Lekovi o kojima je bilo reči su ezetimibe i  PCSK9, a deluju tako što smanjuju kako apsorpciju holesterola iz hrane, tako i proizvodnju holesterola u organizmu. 

Nove lekove za snižavanje holesterola što pre uvesti u protokol lečenja

Preporuke se odnose na odrasle, koji već uzimaju maksimalnu dozu statina, ili one koji su netolerantni na statine i deo su The British Medical Journal inicijative „Brze preporuke“ čiji je cilj da se dođe do brzih i pouzdanih smernica zasnovanih na novim dokazima, kako bi se pomoglo lekarima da donesu što bolje odluke u određevinaju protokola lečenja svojih pacijenata.

Stručnjaci su razmatrali ravnotežu između koristi  i potencijalne štete od početka primene novog leka u odnosu na nivo rizika pacijenata. Na osnovu uočenih reakcija njihov savet je da bi trebalo promeniti fokus – pomeriti ga sa tradicionalnog fokusa na snižavanje nivoa holesterola u fokus koji će tretirati smanjenje ukupnog kardiovaskularnog rizika pojedinca.  

Kako na snižavanje holesterola deluju dva dodatna leka?

Novi dokazi iz 14 ispitivanja, koja su uključivala 83.660 pacijenata, pokazuju da ezetimibe i PCSK9 verovatno smanjuju srčane i moždane udare kod pacijenata sa veoma visokim i visokim kardiovaskularnim rizikom, ali ne i kod pacijenata sa umerenim i niskim kardiovaskularnim rizikom. Ove relativne koristi bile su sveobuhvatne, ali je njihova apsolutna veličina varirala u zavisnosti od kardiovaskularnog rizika kod pojedinačnih pacijenata. Nisu pronađeni važni neželjeni efekti, iako inhibitori PCSK9 zahtevaju primenu injekcija, koje ponekad dovode do reakcija na mestu uboda za koje stručnjaci kažu da spadaju u neku vrstu tereta, koji može da bude važan za pacijente. PCSK9 inhibitori su, na primer, skuplji od ezetimibe leka i statina.

Na osnovu dobijenih analiza, međunarodni tim stručnjaka prednost su dali ezetimibe leku u odnosu na PCSK9, ali, kako navode, „oba bi obezbeđivala važne prednosti za odrasle u grupi visokog i veoma visokog rizika“, dok bi bili od male koristi za odrasle osobe u grupi pacijenata niskog rizika od srčanih oboljenja.

Lek se koristi po preporuci lekara

Ezetimibe lek se, po preporuci lekara, uvek koristi uz obaveznu promenu načina života – promenu ishrane, gubitak težine, redovno vežbanje… a u cilju smanjenja nivoa holesterola i drugih masnih supstanci u krvi. Može se koristiti sam ili u kombinaciji sa inhibitorom HMG-CoA (statin). Ezetimibe spada u klasu lekova za snižavanje holesterola i deluje tako što sprečava apsorpciju holesterola u crevima.

Nagomilavanje holesterola i masnoće duž zidova krvnih sudova (proces poznat kao ateroskleroza) smanjuje protok krvi, što smanjuje snabdevanje kiseonikom srca, mozga i drugih delova tela. Smanjenje nivoa holesterola i masnoća u krvi može da pomogne u smanjenju ovog nakupljanja i može smanjiti šanse za razvoj srčanih oboljenja, kao što su angina (bol u grudima), moždani i srčani udar.

Neželjeni efekti koje može može da izazove lek ezetimibe su:

– glavobolja
– vrtoglavica
dijareja
– upaljeno grlo
– curenje iz nosa
– kijavica
– bol u zglobovima.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor