Naslovna / Zdravlje

Šta dovodi do nervoznih creva i kako reagovati

Piše: Marijana M. Rajić|9:00 - 17. 05. 2022.

Stres nesumnjivo jeste jedan od pokretača i nervoze creva, ali postoje stvari koje su mnogo direktnije i u potpuno jasnoj vezi sa takozvanim FODMAP namirnicama na koje naša creva reaguju. Jednostavno je: ako ih ne jedemo, ni creva neće biti nervozna, neće biti ni gasova i nadimanja – objašnjava profesor dr Vojislav Perišić, gastroenterolog

Nervozna creva, prof.dr Vojislav Perišić Prof.dr Vojislav Perišić: Svaki čovek može lako da odredi šta mu prija a šta ne, i da se toga pridržava sprečavajući i nadimanje i gasove Foto: Youtube prtsc, Shutterstock

Nervozna creva i problemi sa varenjem i probavom neki su od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba. Sve više se, zbog načina života, neuravnotežene ishrane, neadekvatne pripreme i prisustva pesticida, remeti ravnoteža naše crevne flore ne samo kod odraslih, već i kod dece. Često nam ove probleme prave baš namirnice koje često konzumiramo i volimo, ali onda na to manje obraćamo pažnju, pa nastavljamo sa iritiranjem creva, pogoršavajući stanje.

Creva mogu da se „unervoze“ i kada jedemo jabuke, kruške, breskve…

– Otprilike, oko 17 odsto ljudi ima sindrom nervoznih creva. U jednoj fazi života, mi jednostavno ne možemo da varimo takozvane neskrobne, potencijalno fermentabilne karbohidrate. Ako se ne svare, oni ne trpe vrenje. Tada se u našim crevima događa oslobađanje produkata vrenja. Jabuka, kruška, breskva, kajsija, pasulj, grašak, boranija – sve se to dešava i kod ovih namirnica. Onda i ne treba da ima mesta čuđenju zbog čega su nervozna creva tako česta dijagnoza i zašto ovakvih pacijenata ima veoma mnogo, a i sve više u praksi – objašnjava za eKlinika portal gastroenterolog, profesor dr Vojislav Perišić.

Gde najčešće grešimo i zašto više žena ima nervozna creva

Prema statistici, žene su izloženije ovom problemu. Nadut trbuh i velika količina gasova, uz ginekološki trakt koji je takođe podložan poremećajima, čini žene većinskom grupom ovakvih pacijenata. Profesor Perišić navodi da se u ovom problemu i njegovom rešavanju često luta.

– I za žene i za muškarce, kao i za decu, sve bi moglo da bude lakše. Ako bismo se jedno određeno vreme pridržavali vođenja evidencije o podnošenju, tačnije nepodnošenju nekih namirnica, imali bismo tačan uvid u to kada nam se i zašto problemi događaju. Postoje jasne indikacije kada treba raditi kolonoskopiju, gastroskopiju, skener, magnetnu rezonancu, da bi se isključile neke druge bolesti. U slučaju jasnih simptoma kada nam se creva unervoze, kod najvećeg broja pacijenata bi jedna dobra evidencija dala precizan uvid. Izbacivanje tih namirnica iz ishrane bi moglo da reši posledice fermentacije koja nam pravi gasove – kaže profesor Perišić.

Postoje li analize koje mogu da potvrde uzrok nervoze creva

Kod nas, nažalost, takvi testovi i analize ne postoje. Sagovornik eKlinika portala navodi da se u svetu rade izdisajni testovi vazduha koji potvrđuju pojačano prisustvo vodonika, metana i ugljen-dioksida.

– Ako se nakon obroka u vazduhu potvrdi prisustvo ovih jedinjenja, znači da je došlo do procesa fermentacije. Daju se podaci o tome koje namirnice su se konzumirale, i lako se dolazi do onih koje su onda sumnjive. Sve namirnice koje nam prave gasove i nadimanje spadaju u takozvanu FODMAP grupu, što znači da sadrže fermentaboline sastojke: oligosaharide, monosaharide, poliole ili šećerne alkohole i disaharide. To su u stvari ugleni hidrati koji nemaju mogućnost da se dobro razlože ili apsorbuju u našim crevima – objašnjava prof.dr Vojislav Perišić.

Jabuke su često odgovorne za ovakve probleme, dunja i bundeva odlična rešenja za zamenu

U svakodnevnoj praksi, i profesor Perišić i njegove kolege gastroenterolozi susreću se sa pojavom nervoznih creva kod dece. Veoma često, njima se najpre u ishranu uključuju kašice od jabuke, kruške… Dolazi do grčeva ili dijareje. Pritom se misli se da je uzrok nešto drugo, jer su grčevi kod beba normalni. I odrasli mogu da reaguju burno na ovo voće, upravo pojavom nervoze creva. Rukovodeći se narodski odomaćenim pravilom da „ako jedemo jednu jabuku dnevno, nikada nećemo ići kod lekara“, jabuke, nešto manje kruške, ostaju „ispod radara“ kao mogući krivac.

– Skrob iz jabuka nam ne treba. Vitamin C možemo da uzmemo iz drugog voća i povrća. U bundevi, na primer, ima mnogo više vitamina C nego u jabukama, a lakše se vari i ima druge korisne sastojke. Dunja je „čudo od voća“. Trebalo bi je ubaciti što češće u ishranu, posebno ako ste skloni nervozi creva i lošem varenju. Kompot od voćke i čaj od lista dunje su odlični za probavu i smirivanje creva. Evo i jednog prirodnog antioksidanta i preparata za bolju peristaltiku (pokretljivost creva): ubacite u kompot od dunje i suve šljive – savetuje poznati gastroenterolog.

Ni med nije preporučljiv svima, mast unositi obavezno, nikako nemojte gladovati

Mnogi će biti iznenađeni ako imamo u vidu brojna korisna svojstva meda, ali, naš sagovornik skreće pažnju da je med prepun FODMAP ugljenih hidrata. Nisu sporni njegovi dokazani kvaliteti za zdravlje, već to da li njegov sastav prija određenoj osobi, karakteristikama i osobinama probavnog trakta, odnosno naših creva. Upravo to je, prema rečima prof. Perišića, i suština kada govorimo o bilo kojoj namirnici koja može da bude uzročnik njihove nervoze.

– Kod nekih ljudi, baš med izaziva veoma veliko nadimanje, podrigivanje i gasove. Isto je i sa crnim lukom. Organizam mora da bude sposoban da dobro razloži ove ugljene hidrate. Ako nije, eto muka. Jeste fraza, ali ako čovek osluškuje svoj organizam, on mu sve govori. Kod ljudi koji su disciplinovani to ide lakše. Kod onih koji su tvrdoglavi ili ne obraćaju dovoljno pažnje, jede se i dalje ono što pravi probleme, a žali se na njih. Upravo zbog takvih slučajeva postoje FODMAP dijete. Ljudi mogu lepo da procene šta im prija a šta ne, i da naprave plan ravnomerne ishrane – kaže za portal eKlinika gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić i savetuje:

– Treba jesti više ribe, voća i povrća za koje znamo da nam odgovara. Meso mora da bude u ishrani, jer su našem organizmu potrebni proteini i belančevine. Mast – obavezno. I to žuta, svinjska mast. Važno je napraviti dobar balans i nikako ne gladovati. To je potpuno pogrešno! Ne da neće da pomogne, nego još možemo i opasnije da se razbolimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Pavle
15:38, 17. 05. 2022.
Odgovori

Ishrana nakon liposukcije zucne kese kamenja?

Zoran
17:48, 17. 05. 2022.
Odgovori

Voleo bi da je profesor , spomenuo ulogu alergija, na creva.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo