Naslovna / Zdravlje

Ovih 17 promena u telu može da ukaže na neki od simptoma karcinoma

Priredio/la: I. V. |19:00 - 02. 06. 2022.

Stručnjaci podsećaju da svako može da uoči rane znake upozorenja tako što će obraćati posebnu pažnju na promene u i na svom telu

simptomi karcinoma Otežano gutanje može da bude simptom razvoja karcinoma Foto: Shutterstock

Simptomi karcinoma mogu da se otkriju u ranoj fazi nastanka ove zloćudne bolesti, a skrining pregledi su najbolji način za rano otkrivanje bolesti. Pandemija korona virusa primorala je mnoge da odlože godišnje skrining preglede, posebno one koje mogu da otkriju nastanak raka u ranoj fazi, kao što su pregled dojke, grlića materice, abdomena…

Simptomi karcinoma mogu da se preduprede skrining pregledom

Skrining može da otkrije rak pre nego što se simptomi uopšte pojave. Stručnjaci podsećaju da svako može da uoči rane znake upozorenja tako što će obraćati posebnu pažnju na promene u i na svom telu. Ako primetite nešto novo ili drugačije na svom telu, a što traje nekoliko nedelja, a nekoliko nedelja je ključno, obavezno posetite lekara. Naravno, nije svaki simptom na koji sumnjate da je rak i zaista karcinom. Ali, ovih 17 simptoma mogu da opravdaju odlazak kod lekara:

1. Abnormalne menstruacije ili bol u karlici

Većina žena ima povremene neredovne menstruacije ili grčeve. Ali, uporni bol ili promene u menstrualnom ciklusu mogu da budu znak raka grlića materice, karcinoma materice ili raka jajnika.

2. Promene u navikama odlaska u toalet

Značajne promene u uobičajenim navikama pražnjenja creva, mogu da ukažu na rak debelog creva, prostate ili bešike, između ostalih karcinoma. Znaci upozorenja su uporni zatvor ili dijareja, crna ili crvena krv u stolici, crna, katranasta stolica, češće mokrenje i krv u urinu.

3. Nadimanje koje traje duže vreme

Povremeno se svi osećamo naduveno. Ali, nadimanje koje traje duže od dve nedelje može da bude znak raka jajnika, kao i raznih karcinoma gastrointestinalnog trakta.

4. Promene na dojkama

Promene podrazumevaju pojavu nove kvržice, rupice, promenu boje kože, promene na tkivu oko bradavice ili neobičan iscedak, koji ranije nije postojao. Iako se većina karcinoma dojke javlja kod žena, ne treba zaboraviti da i muškarci mogu da ga dobiju.

5. Hronični kašalj

Kašalj koji traje duže od dve nedelje, posebno suv kašalj, može da ukaže na razvoj raka pluća.

6. Hronična glavobolja

Glavobolja koja traje duže od dve nedelje, i ne reaguje na uobičajene lekove, može da bude  uzrokovana pojavom tumora na mozgu.

7. Poteškoće pri gutanju

Ako osećate kao da vam se hrana zaglavila u grlu ili imate problem sa gutanjem duže od dve nedelje, to može da bude znak raka grla, pluća ili želuca.

8. Previše modrica na neobičnim mestima

Pojava modrice na potkolenici, od udarca o stočić, je normalna. Ali, iznenadno dobijanje puno modrica, na neobičnim mestima, na koja se niste udarili može da ukaže na različite vrste raka krvi.

9. Često javljanje povišene telesne temperature ili infekcija

Podizanje temperature iznova i iznova ili prelazak sa jedne infekcije na drugu može da ukaže da je  imuni sistem postao podložniji limfomu ili leukemiji.

10. Promene u ustima

Uporne rane ili lezije ili bolna područja u ustima, posebno kod ljudi koji puše ili mnogo piju, mogu da ukažu na različite vrste raka usne duplje.

11. Promene na koži

Promenu u izgledu mladeža, na primer, treba da proceni zdravstveni radnik. Kako biste zapamtili koje su promene razlog za zabrinutost, može da se koristi takozvani ABCDE test.

Asimetrija: Jedna polovina mladeža ili oznake ne liči na drugu.
Ivice: Ivice su nepravilne ili zamućene.
Boja: Raznovrsna je, pomešana, i crna i braon.
Prečnik: Veći je od veličine gumice na vrhu olovke.
Razvoj: Ovo se odnosi na svaki mladež koji raste, krvari ili se na drugi način menja tokom vremena.

12. Uporan bol 

Uporan bol koji se javlja bilo gde u našem telu, i koji nema jasan uzrok i ne reaguje na standardne tretmane, treba lekar da proceni.

13. Konstantan hronični umor

Iznenadna, trajna promena našeg nivoa energije, bez obzira koliko smo spavali, može da bude znak leukemije ili limfoma.

14. Krvarenje u postmenopauzi

Postoji više razloga krvarenje u postmenopauzi, ali, ako se nastavi, lekar će možda želeti da proveri da li se možda razvija rak grlića materice ili rak materice.

15. Bol u stomaku ili mučnina

Neuobičajena nelagodnost, koja traje duže od dve nedelje, može da bude znak upozorenja na rak jetre, pankreasa ili raznih karcinoma digestivnog sistema.

16. Neobjašnjiv gubitak težine

Težina može da varira. Ali, gubitak kilograma, kada neko ne pokušava da smrša ili gubitak apetita, može ukazivati na mnoge vrste karcinoma, posebno one koji su se već proširili.

17. Neobične grudvice i čvorići na telu

Svaka nova grudvica na telu ili nedefisana masa, koja ne nestaje, treba da se proceni na lekarskom pregledu. Limfni čvorovi često postaju otečeni kada smo prehlađeni, ali, ako otok potraje i posle ozdravljenja, trebalo bi se obratiti lekaru kako bi se eliminisali simptomi karcinoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo